Claudiu Zamfir

VIDEO Antreprenorii cu SRL-Debutant au pierdut scutirea de la plata CAS și CASS, din 2018

Thumbnail

Societățile cu Răspundere Limitată ale antreprenorilor debutanți (SRL-D) au pierdut, de la 1 ianuarie 2018, facilitatea fiscală de care beneficiau înainte, prin care erau scutiți de plata unor contribuții sociale pentru salariile angajaților, atrage atenția Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlicii din România.

Prin ordonanța de urgență 6/2011, microîntreprinderile tip SRL-D au primit o serie de facilități, printre care scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de pe partea angajatorului.

Scutirea se aplica pentru maximum 4 salariați pe fiecare microîntreprindere SRL-D. Facilitatea fiscală era plafonată la contribuțiile aferente salariului mediu brut pe economie și înceta la data de 31 decembrie a anului în care se împlineau 3 ani de la data înregistrării firmei respective.

Scutirea se aplica la contribuțiile de pe partea angajatorului, la pensii (CAS), care erau de 15,8%, precum și la sănătate (CASS), care erau de 5,2%. Dacă am lua în considerare salariul mediu brut din 2017, de circa 3.300 lei, valoarea maximă a scutirilor ar fi fost undeva la 693 de lei.

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile de pe partea angajatorului au fost trecute în sarcina angajatului, drept pentru care antreprenorii SRL-D se văd nevoiți să majoreze salariul brut al angajaților pentru ca acestora să nu le scadă netul. Sau, dacă SRL-D-urile nu au majorat salariile brute pentru a nu suporta eliminarea facilității fiscale, angajații lor s-au trezit cu salariile nete scăzute, firmele respective riscând să piardă salariații.

Totuși, impactul eliminării scutirii a fost atenuat de reducerea contribuțiilor sociale per total de la 39,25% la 37,25% și de scăderea impozitului pe venitul salarial de la 16% la 10%, operate de la 1 ianuarie 2018.

Acum, președintele Consiliului IMM, Florin Jianu, crede că antreprenorii debutanți sunt afectați în primul rând de modificarea planurilor de afaceri pe care ei se bazau când au pornit la drum în business.

„Prin SRL-D, unul dintre avantajele pe care le aveau întreprinzătorii era scutirea de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru maximum 4 angajați. Odată cu mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, peste 30.000 de firme ale întreprjnzătorilor debutanți - peste 10.000 de firme înființate doar anul trecut - au fost afectate prin această măsură. Ei au pornit la drum cu acest pland de afaceri și prin aceste modificări fiscale niciunul dintre acești antreprenori debutanți nu mai beneficiază de facilități. Și nu vorbim de salarii de lux, pentru că aceste salarii erau plafonate la salariul mediu brut pe economie” - a spus fostul ministru pentru IMM-uri, care și-a dat demisia de oanoare din Guvern în februarie 2017.

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Vizitează secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

Parallax

Vizualizari
4077
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri