CZ

Cum calculezi amortizarea calculatoarelor, serverelor și a altor active din firmă

Thumbnail

Amortizarea calculatoarelor, serverelor sau a altor active din firme este importantă la plata impozitului. Pentru un non-finantist, amortizarea poate fi mai greu de inteles, avand in vedere ca reprezinta o cheltuiala calculata, care nu presupune o iesire de cash din firmă, explică Laura Stefan, consultant pe probleme fiscale.

Într-un articol publicat pe blogul firmei de consultanță Accace Romania, Laura Stefan, Managing Director, crede că o explicație simplistă ar fi următoarea: anumite achizitii platite de firma, de exemplu calculatoare, mobilier, masini, utilaje, sunt active, ci nu cheltuieli.

Activele detinute de companie contribuie la desfasurarea activitatii si la generarea de valoare. De exemplu, un utilaj din linia de productie are aport la crearea unor produse finale destinate vanzarii, deci obtinerii de venituri. Achizitia activelor nu are un impact imediat in profitul companiei, ci proportional, pe durata lor de viata (atat timp cat compania estimeaza ca va putea folosi activul la parametri optimi de functionare), mai spune Ștefan.

De exemplu, un server cu o valoare de 9.000 RON si o durata de viata utila de 3 ani va diminua profitul companiei cu 3.000 RON pe an, timp de 3 ani. Aceasta este cheltuiala cu amortizarea contabila.

Potrivit consultantului, în terminologia contabila, ”amortizare reprezinta reflectarea contabilitatii de angajamente si a principiului independentei exercitiului. Un activ imobilizat are o durata de viata economica mai mare de un an si se consuma astfel treptat, participand la mai multe cicluri de exploatare si transferandu-si, in mod treptat, valoarea sa in valoarea produsa de companie”.

Astfel, amortizarea presupune alocarea sistematica, pe cheltuieli, a valorii activului imobilizat pe durata de utilizare economica a acestuia. In practica, se utilizeaza atat amortizarea din punct de vedere contabil, cat si cea din punct de vedere fiscal.

Amortizarea contabila are ca efect diminuarea profitului companiei, pe cand amortizarea fiscala are ca efect diminuarea rezultatului fiscal. Diferentele intre cele doua valori ale amortizarilor pot fi determinate de valori de intrare diferite si/sau de durate de viata diferite si/ sau de metode de amortizare diferite.

Laura Ștefan le enumeră astfel:

1. Valoarea de intrare

Din punct de vedere contabil, nu exista o conditie privind valoarea minima pe care ar trebui sa o aiba un activ pentru a fi inregistrat in contabilitate ca mijloc fix si amortizat ca atare. Astfel, in masura in care estimam ca un activ va fi utilizat pentru o perioada mai mare de un an, atunci acesta poate fi clasificat ca mijloc fix, respectiv imobilizare corporala, din punct de vedere contabil.

Conform reglementarilor fiscale, valoarea de intrare minima a unui activ este de 2.500 RON. Aceasta valoare minima reprezinta o conditie doar pentru stabilirea amortizarii fiscale.

2. Durata de amortizare

  • Amortizarea contabila presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei de viata economica a acestuia – acea durata pe parcursul careia activul va fi exploatat pentru a produce beneficii economice. Aceste durate sunt stabilite de companie si sunt mentionate in Politicile Contabile.

  • Amortizarea fiscala presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei normale de utilizare a acestuia. Aceasta durata se stabileste conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

3. Metodele de amortizare

  • Amortizarea liniara este metoda cea mai des folosita de companii si se calculeaza impartind valoarea activului fix la numarul de ani in care va fi folosit.

  • Amortizarea accelerata si cea degresiva sunt folosite atunci cand activele fixe sunt utilizate mai intens in primii ani de folosinta. Aceste tipuri de amortizare gereneaza cheltuieli cu amortizarea mai mari in primii ani.

Din punct de vedere practic, un soft contabil va permite evidenta celor doua tipuri de amortizari. Astfel, amortizarea care se va inregistra in contabilitate lunar (in contul 6811) este amotizarea calculata din punct de vedere contabil.

Atunci cand se calculeaza impozitul pe profit se va lua in calcul insa amortizarea fiscala, nu cea contabila.

De obicei, sumele aferente amortizarii fiscale se obtin dintr-un raport generat din softul de contabilitate - mai spune consultantul de la Accace România.

Citeste mai multe analize pe site-ul Accace România

 

Parallax

Vizualizari
14253
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri