Ovidiu Popica

Tutorial Google: Cum castigi primii clienti online, in 30 de minute - Introducere in AdWords. Vezi inregistrarea transmisiunii

Imagine principala
VIDEO Tutorial Google: Cum castigi primii clienti online, in 30 de minute - Introducere in AdWords. Vezi inregistrarea transmisiunii
Google Romania si Hotnews-StartupCafe.ro au transmis marti, 1 septembrie, ora 12.00, un nou tutorial din seria de notiuni introductive in marketing si promovare online, destinata antreprenorilor care vor sa invete cum isi pot dezvolta afacerile folosind internetul.


”Cum castigi primii clienti online in 30 de minute - Introducere in Adwords”, impreuna cu Andra Stefanescu, Google Account Strategist si Aurora Vintilescu, Google Account Strategist, iti arata cum creezi un cont de Adwords, ce termeni uzuali sunt folositi in AdWords, cum functioneaza facturarea, ce tipuri de afaceri pot folosi Adwords.


Transmisiunea s-a incheiat dar poti viziona inregistrarea.





Editor Transmisie Video: Balázs Nitsch-Petioky


Subiecte din tutorial:

  • Ce este AdWords
  • Ce castigi daca folosesti AdWords
  • Trei exemple de afaceri care pot folosi AdWords
  • Cum creezi un cont de AdWords
  • Cum functioneaza facturarea
  • Terminologia AdWords
  • Mituri si adevaruri despre AdWords
  • Cum obtii sprijin direct de la specialistii Google


Extrase din transcrierea transmisiunii


AdWords este un instrument cost/click care ne ajuta sa obtinem clienti noi si sa ne dezvoltam compania. Putem folosi acest instrument in mai multe scopuri, fie ca dorim sa obtinem un trafic mai mare pe website-ul nostru, fie ca vrem sa crestem numarul de vizite in magazinul fizic, sau al vanzarilor online ori al apelurilor telefonice. Ideea este ca AdWords poate fi usor masurat si controlat. Orice modificari aduceti contului pot fi urmarite in timp real, puteti observa care sunt statisticile si datele pe care le-ati obtinut cu campaniile AdWords.


De ce am folosi AdWords si ce valoare ne poate aduce?


Trebuie sa reusim sa facem in asa fel incat anunturile noastra sa apara pe o raza cat mai mare. Raza de actiune este elementul principal care il diferentiaza de altfel de instrumente. Apoi, relevanta este un element important, anuntul este afisat doar celor care cauta produsul/serviciul respectiv; rentabilitatea investitiei ar fi a treia propunere de valoare pe care AdWords o aduce – in ideea ca se plateste atunci cand un utilizator face un click pe anunt, advertiserul plateste doar pentru fiecare potential client care ajunge pe site.


Unde apar anunturile?


Depinde despre ce retea vorbim. Sunt doua retele principale:

reteaua de cautare (motorul de cautare Google) – in acest caz, atunci cand facem o cautare in Google Search primele trei anunturi care apar in pagina, dupa cautare, sunt cele marcate cu un chenar galben in care scrie: “Ads” sau “Anunt” acestea sunt anunturile create in interfata Google AdWords. In total, in pagina pot sa apara 11 anunturi;

reteaua de display si ne referim aici la reteaua de display Google Display Network – advertiserii pot sa faca in asa fel incat sa isi afiseze anunturile tip imagine pe diferite site-uri pe care pot naviga utilizatorii.
Advertiserii au o flexibilitate foarte mare in a alege formatul sau textul pe care il include in anuntul imagine, imaginea pe care doreste sa o afiseze si chiar site-ul pe care sa fie plasat anuntul, site-uri din reteaua Google Display.


Ce este mai bun: search sau display?


Depinde foarte mult de ce nevoi de promovare are advertiserul. Daca vorbim de o firma care are un website ce doreste sa creasca traficul, sa creasca vizibilitatea brandului sau chiar a website-ului in sine, atunci metoda recomandata este display-ul. Daca vrem sa crestem vanzarile online si stim ca utilizatorul are o nevoie directa de achizitionare a produsului, atunci folosim reteaua de cautare. Recomand utilizarea ambelor retele. Ideea motorului de cautare Google este ca utilizatorul sa isi petreaca cat mai putin timp pe el. Am nevoie de o informatie clara, intru pe Google.ro sa fac cautarea trebuie sa ies cat mai repede de acolo. Potrivit studiilor, circa 18% din timpul pe care utilizatorul il petrece online se consuma in cautarea unor produse, restul de peste 80% se petrece pe alte website-uri. De aceea, depinde foarte mult de ce vrem sa captam ca interes si vizibilitate si este indicat sa fim acolo si cand ne cauta utilizatorii dar si cand nu ne cauta neaparat sau nu s-au gandit la produsele si serviciile noastre noastre. Cu display-ul atrag atentia, iar cu anunturile din reteaua de cautare ofer o informatie pentru ca aceasta ajuta foarte mult cand deja exista un interes din partea utilizatorului de a cumpara un produs sau macar de a deveni un potential client.
Trebuie sa clarificam ca diferenta intre reteaua de cautare si cea de display nu este neaparat formatul anuntului ci si modul in care functioneaza. Prin reteaua de cautare ne asiguram prezenta atunci cand utilizatorul cauta produsul nostru, in timp ce in reteaua de display suntem prezenti pe toate site-urile partenere Google.


Cine poate sa foloseasca AdWords?


Poate folosi AdWords oricine doreste sa-si creasca vizibilitatea site-ului. Prima cerinta pentru a te promova in AdWords este sa ai un website. Fie ca site-ul respectiv este un magazin online, fie ca este un site de prezentare al unui magazin fizic sau al unui serviciu anume ori ca este un blog, poate folosi serviciul AdWords. Pentru orice site pe care vrei sa il promovezi, poti sa folosesti AdWords.
Instrumentele Google ne permit sa facem in asa fel incat sa apara acolo unde sunt relevante. Putem sa facem anumite setari in contul AdWords asfel incat anunturile unui startup sa fie afisate doar atunci cand utilizartorul se afla in zona noastra de interes (de exemplu, cand utilizatorul se afla in Constanta). Mai exista posibilitatea sa excludem doar anumite zone. Deasemenea, startup-ul poate liciteze pe toata tara dar sa se focalizeze pe anumite orase. La optiunea avansata de locatii putem sa selectam un punct in jurul caruia sa creem o raza de cativa kilometri si sa ne focalizam promovarea doar pe acele zone. Bineinteles, acest lucru vine cu anumite limitari, traficul pe care il obtinem va fi mai mic, dar daca avem un buget mai mic sau nevoile advertiserului sunt foarte clare, atunci putem sa facem si asta.

Cum se face un cont AdWords:

Pasul 1. Cautam pagina Google AdWords intr-un motor de cautare sau accesam Google AdWords si dam click pe “Incepe acum” pentru a intra in interfata de utilizator.

Pasul 2. Introducem adresa de email, selectam tara, fusul orar si moneda. Este foarte important sa ne gandim ce moneda alegem, in ce moneda vom face plata pentru campanii pentru ca aceasta optiune nu poate fi schimbata. Daca doresti sa schimbi moneda trebuie sa creezi un alt cont.

Pasul 3. Dupa logare trecem prin procesul de setare a contului.


Contul Adwords - Setari de baza


Inainte de trece la crearea primei campanii trebuie sa setam facturarea. Cum functioneaza facturarea in AdWords? Avem doua optiuni: plata automata (aceasta optiune va fi setata automat la crearea contului) – ceea ce inseamna plata ulterioara, sau avem optiunea de plata manuala. Ambele tipuri de plati se fac prin card bancar, de debit sau de credit. Am putea sa facem aici o comparatie cu incarcarea unei cartele prepay, unde avem o plata anticipata (aici, spre exemplu, punem un credit in contul de AdWords si din acel credit rulam campania). In momentul in care ramanem fara credit, anunturile se vor opri. In cazul platii automate, sistemul ruleaza pana la suma incarcata, dupa care se va face o plata automata, banii vor fi retrasi de pe card, iar anunuturile vor continua sa ruleze. Avem un prag initial de 200 de lei, odata atins acesta creste la 800 de lei , apoi la 1.200 de lei, iar ultimul prag este de 2.000.

Factura se genereaza o singura data pe luna, dar la fiecare plata vom avea chitanta platii respective. Factura se genereaza pana in a cincea zi a lunii urmatoare, aceasta se gaseste in tab-ul facturare, din contul utilizatorului de AdWords. Nu percepem TVA, avand in vedere ca suntem o entitate fiscala din Irlanda, agentul de publicitate isi va plati TVA-ul in Romania (daca este platitor de TVA). Se va emite, in schimb, un certificat de rezidenta fiscala prin care se evita dubla taxare. Acest certificat va fi inscris in registrul operatorilor intracomunitari pentru a plati TVA-ul. Trebuie introduse apoi toate detaliile de plata. La capitolul termeni si conditii este bine de stiut ca nu exista niciun contract scris intre Google si agentul de publicitate (sau utilizatorul AdWords). Lista de termeni si conditii inlocuieste acest contract. Daca aveti nevoie sa inregistrati in contabilitate acest “contract” el trebuie printat si se pastreaza o copie in contabilitate.


Care dintre cele doua modalitati de plata este mai putin riscanta, sa nu ma trezesc fara bani sau ca am cheltuit prea mult?


Totul depinde de buget. Daca setam un buget zilnic de 10 lei, sistemul nu va cheltui mai mult si atunci putem calcula astfel incat sa nu mergem peste suma dorita. Recomand platile automate pentru ca anunturile sa aiba continuitate. Daca alegem varianta manuala trebuie sa incarcam contul in fiecare zi pentru ceea ce nu este la fel de practic in ceea ce priveste administrarea contului.

In ceea ce priveste plata automata trebuie sa fiu atent doar la bugetul pe care mi l-am stabilit.

Recomandare: in momentul in care setati plata automata verificati la banca daca aveti cardurile securizate si sunt in regula pentru plati online si plati internationale pentru ca apoi sa nu apara refuzuri de plata.


Mic dictionar de termeni folositi in AdWords:


  • Click – cand un utilizator vede anuntul si da click pe el ca sa ajunga in site-ul nostru.
  • Afisare – de cate ori a fost afisat anuntul pe Google sau pe site-urile/produsele din reteaua Google.
  • CTR (rata de clickuri) – CTR este numarul de clickuri primit pe anunt, impartit la numarul de afisari ale aceluiasi anunt.
  • CPC Mediu – este  media sumei platite de fiecare data cand cineva da click pe anunt.
  • Pozitia medie – se refera la pozitia pe pagina cu rezultate de cautare. Pot fi pana la 11 anunturi pe fiecare pagina.
  • Scorul de calitate – este de la 1 la 10 (10 fiind cel mai bun) si masoara cat de relevant este un cuvant cheie pentru anuntul text si pentru cautarea utilizatorului. Depinde de o varietate de lucruri: rata CTR istorica, relevanta cuvantului, istoricul continutului, calitatea paginii de destinatie, etc.


Este foarte important sa mentionam de ce licitatia functioneaza intr-un anumit fel: pentru ca afacerile mici sa se promoveze pe AdWords si sa poata sa apara in primele pozitii fara a fi nevoite sa plateasca sume foarte mari. Cu cat esti mai relevant, cu atat vei putea sa platesti mai putin, iar competitia, chiar daca in realitate este un competititor mult mai mare, poate fi depasita in rezultatele pe care le are o companie mai mica. Cei care liciteaza pornesc de pe pozitii egale, scorul de calitate este pe fiecare cuvant cheie, incepe de la 5 si toti au aceleasi sanse in sistem, in licitatie, ca sa progreseze. Sunt trei lucruri care influenteaza scorul de calitate: sa ne asiguram ca setam cuvintele cheie cat mai relevante, sa ne asiguram ca anunturile sunt relevante in raport cu acele cuvinte cheie pe care le-am selectat, apoi este foarte importanta experienta utilizatorului pe pagina pe care ajunge, dupa ce da click pe anunt.

Ce mituri si ce adevaruri exista in legatura cu AdWords?

Mit:“Un buget mai mare iti creste automat pozitia”

Adevar: Bugetul zilnic nu impacteaza direct pozitia anuntului. Numai CPC-ul maxim (cat sunteti dispus sa platiti maximum pe click – suma cu care intram la licitatie) si scorul de calitate al anunturilor influenteaza pozitia intr-o licitatie.


Mit“Competitia poate sa consume tot bugetul daca au click pe anunt”

Adevar: Teoretic, oricine poate sa va gaseasca anuntul si sa dea click, chiar si competitorii. Cu toate acestea, Google a implementat mecanisme protective (atat manuale, cat si automate) care previn frauda. Avem un filtru automat care in momentul in care detecteaza nereguli in cont, le filtreaza, chiar inainte de raportare.


Mit “Cu cat aveti mai multe cuvinte cheie cu atat sunteti gasit mai bine”

Adevar: Nu e nevoie de mai multe cuvinte cheie decat cele care sunt relevante pentru afacere. De fapt, prea multe cuvinte cheie pot influenta negativ campania, este important ca ele sa fie doar relevante. Cuvintele cheie trebuie sa fie corelate cu afacerea si cu produsele/serviciile care se gasesc pe pagina de destinatie.


Mit: “Cautarea organica va fi influentata pozitiv daca aveti AdWords”

Adevar: Cautarea organica si cea platita sunt produse complet independente care nu se influenteaza reciproc.


Mit “Pentru cuvintele cheie anuntul este vizibil toata ziua in cautare”

Adevar: Google AdWords este bazat pe o licitatie in timp real. Anunturile eligibile, pozitiile si CPC-ul vor fi determinate de fiecare data cand cineva cauta ceva. Un anunt nu este rezervat pe zi in cautare, ci trebuie sa concureze cu alte anunturi eligibile pentru termeni de cautare specifici.

Parallax

Vizualizari
857
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Buget adwards Ce buget pt promovare sa aloc pt un magazin on line si pentru ce perioada? Fac deja promovare aswords dar nu vad rezultate.
poza de profil
publicitate in Buzau Buna ziua, am un magazin cu piese auto in Buzau. Ce ma sfatuiti sa fac pentru promovare?
poza de profil
De ce buget am nevoie? Buna ziua,Ma promovez pe Google de scurt timp, concurentii mei au bugete mai mari si nu reusesc sa imi plasez anuntul pe primele pozitii. Ce pot face?
poza de profil
voucher 200 lei am vazut prin diferite locuri, inclusiv pe acest site un anunt cu un voucher de 200 lei pt google adwords. despre ce este vorba? cum se primeste si la ce se poate folosi?
poza de profil
Piata externa Ce instrumente de promovare online pot folosi pentru a atrage clienti din strainatate?
poza de profil
Instrumente pentru export Bună ziua,Vă recomand să folosiți următoarele instrumente gratis pentru a vă găsi piețele pentru promovare: https://www.thinkwithgoogle.com/tools/ pentru partea de comportamentul consumatorilor și mobile; și Global Market Finder (https://translate.google.com/globalmarketfinder/g/index.html?locale=en) pentru a vedea statistici în funcție de cuvintele cheie pe alte piețe. De asemenea, vă recomand să sunați la numărul 0800 896 729, dacă aveți un cont nou sau la 0800 896 880, pentru un cont mai vechi și puteți discuta cu un consultant Google despre opțiunile pentru export.
poza de profil
persoana fizica E posibila deschiderea unui cont si crearea unei campanii daca nu am firma?
poza de profil
tutorial pentru spalarea creierului in mediul online? Reclamele sint la fel de rau privite si pe tv si in online. Cine se respecta le evita pe toate, fiindca nu-s decit spalari ale creierului. Cine e atit de timpit sa cumpere produse sau servicii carora li se face reclama agresiv?
poza de profil
Vouchere 200 RON Buna ziua,Voucherul de 200 RON se primeste prin completarea formularului din pagina unde sunteti directionat de banner. Ulterior, veti fi sunat de un reprezentant Google pentru a va aplica oferta.Este important de mentionat ca oferta este valabila doar pentru conturile care au mai putin de 14 zile de cand au fost create.Madalina Stanescu
poza de profil
Redefiniti, va rog, titlul articolului Daca imi permiteti, va recomand o schimbare in titlu: in loc de client, vizitator, deoarece clientul este doar cel care cumpara. Prin astfel de campanii iti atragi mai multi vizitatori (potentiali clenti) si, din acestia, mult mai putini clienti. Cine nu-si doreste azi sa vanda ceva, iar daca face asta in primele 30 de minute de campanie, asta-i chiar un record.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri