Claudiu Zamfir

Lider de patronat IMM: "Aia care sprijina gardul la birt, care asteapta ajutorul social" sunt problema. Ne opunem cresterii salariului minim fara un studiu

Imagine principala
Lider de patronat IMM: "Aia care sprijina gardul la birt, care asteapta ajutorul social" sunt problema. Ne opunem cresterii salariului minim fara un studiu
Presedintele unei organizatii de patroni de firme mici si mijlocii (IMM) din Romania afirma ca IMM-urile sunt afectate de lipsa fortei de munca, in conditiile in care multe dintre persoanele apte de lucru ar prefera mai degraba ajutoarele sociale. In schimb, el critica o eventuala noua majorare a salariului minim pe economie fara un studiu de impact asupra firmelor.

"In Romania, la momentul actual, numai cine nu vrea nu munceste. Povestea asta ca avem someri si asa mai departe e foarte frumoasa. Avem someri pentru ca nu vor sa munceasca foarte multi dintre oameni, dintre cei care sunt someri. Nu vorbesc despre cei cu dizabilitati, nu acolo este problema. Problema noastra sunt aia care sprijina gardul la birt, care vin si asteapta ajutorul social pentru copil, aia sunt problema reala. Am ajuns sa aducem muncitori de la peste 100 km de Bucuresti, nu stim cum sa-i mai aducem", a declarat, marti, intr-o conferinta, Liviu Rogojinaru, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a mai reclamat si lipsa invatamantului profesonal din Romania, care adanceste criza de lucratori calificati.

"Am luat legatura, de-a lungul anilor, cu ministerul invatamantului, care trebuie sa creeze specialisti, sa creeze licee profesionale, scoli profesionale. Uitati-va cat este de mare abandonul scolar, pentru ca - ce sa vedeti? - sunt foarte multi copii care nu vor sa faca analiza matematica. Aia e! Macar sa pot sa-l fac sa invete o meserie, sa pot sa-l folosesc intr-un fel. Daca vreti sa ne distram acum, aratati-mi si mie un sudor cu poanson (n.r. - o unealta de marcare), care sa-si puna poansonul pe sudura pe care a facut-o. Nu-l mai gasesti in Romania", a mai spus liderul CNIPMMR.

In context, el critica anumite intentii atribuite Ministerului Muncii, asa cum au aparut in presa, de a creste salariul minim pe economie, in lipsa cresterii volumului de munca sau a calitatii muncii.

"Trebuie stiut foarte clar ca o crestere salariala corecta se bazeaza pe o crestere a cantitatii sau a calitatii muncii. Atata vreme cat vom creste salariile, de dragul de a creste salariile si de a face masa votanta in randul salariatilor statului si pentru a urmari si alte lucruri mai putin placute din punctul nostru de vedere, noi nu vom fi de acord cu asa ceva. Noi nu suntem de acord cu o crestere, dupa ureche, a salariului minim si cerem in continuare sa vedem intai un test al IMM-urilor, in care sa ni se spuna care sunt conditiile in care poate creste salariul minim si care sunt repercusiunile acestei cresteri", a mai spus Liviu Rogojinaru.

Presa a relatat recent ca Ministerul Muncii are in vedere 3 variante de lucru privind cresterea salariului minim pe econmie din anul 2018:

  • Varianta A: 2 salarii minime pe economie, respectiv 1750 lei brut pentru sistemul bugetar si 1550 lei/luna pentru sistemul privat;
  • Varianta B: 1550 lei/luna atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar;
  • Varianta C: 1650 lei/luna atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar.

"Toate cele trei variane sunt proaste, una mai proasta ca alta" - reclama presedintele Consiliului IMM.


"Varianta A tocmai de aceea a fost denumita asa, pentru ca e cea mai proasta. Cine a facut un pic de scoala stie ca <<minim>> inseamna un singur lucru, nu exista doua minime. Cum poti sa ai doua salarii minime?! Si atunci, aceasta varianta nici nu-si are rostul sa o discutam, este o solutie complet gresita" - a mai spus Rogojinaru.

El se plange ca o crestere diferentiata a salariului minim pe economie va adanci si mai mult lipsa fortei de munca disponibile pentru micile afaceri din sectorul privat. "In momentul in care se va face un salariu mai mare la stat, va fi o migrare la stat a putinei forte de munca ramase . Deci, se va accentua aceasta gaura din economie. La momentul actual, nicio confederatie patronala nu este de acord cu aceasta crestere a salariului minim".

In schimb, varianta a doua, o majorare a salariului minim de la 1.450 de lei la 1.550 de lei brut, in toata economia, "poate fi luata in calcul daca vedem un studiu foarte clar si serios privind efectele asupra IMM", a mai spus liderul patronatului IMM-urilor.

In context, CNIPMMR spune ca sustine "crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective si pertinente,  prin care sa fie stabilit salariul minim la nivel national, cu o structura tripartita, alcatuit din reprezentanti ai partenerilor sociali si ai guvernului, pe baza analizei productivitatii muncii si a performantelor de ansamblu ale economiei romanesti".

Acest mecanism tripartit ar trebui sa fie finantat din fonduri europene, mai spune organizatia patronilor IMM.

Incepand cu 1 februarie 2017, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, Romania ramane pe penultimul loc in privinta nivelului salariului minim pe economie (in fata Bulgariei), intre statele membre UE care au stabilita o remuneratie minima. 

In schimb, in cei 10 ani de la aderarea la UE, Romania a cunoscut una dintre cele mai bruste majorari ale salariului minim pe economie.

CNIPMMR - Salariul Minim 2018 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
93
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Țărani șmecheriți Are perfecta dreptate ,țărani numai vor sa muncească stau pe ajutoare prin țara dar și Europa niște lepre.
poza de profil
mda Poate ar fi si varianta D a salariului minim... ca muncitorul sa aduca de acasa 1000 ron doar ca are "omoarea" sa munceasca. Se tot da cu lipsa productivitatii de parca o casiera de la Cora Romania scaneaza de 6-7 ori mai putine produse ca si casiera de la Cora Franta, ultima fiind platitta cu 1200 euro pe luna.. In conditiile in care diferenta de preturi este ca si inexistenta...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri