L.P.

Salariile din mediul privat pe zona de retail si IT au crescut cu 10% in prima parte a anului 2016

Imagine principala
Salariile din mediul privat pe zona de retail si IT au crescut cu 10% in prima parte a anului 2016
In primele sase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajatii. Salariile din zona retail & Logistica, IT si cea medicala au crescut cu 10%  iar bonusurile oferite au fost mai mari cu peste 16%.  La polul opus se situeaza industria petroliera si ce bancara.

Potrivit unui studiu realizat de potrivit Smartree Workforce Index, salariile au avut astfel un avans mediu de 10% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2015. Astfel, inca din trimestrul intai s-a inregistrat o crestere de 8,89%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, in timp ce in trimestrul al doilea cresterea a fost de 10,93%, fata de perioada similara din anul anterior.

"Acest avans a fost determinat si de strategia companiilor privind retentia angajatilor. Pe o piata a muncii efervescenta, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde exista un deficit de specialisti, angajatorii au fost nevoiti sa ofere salarii si beneficii mai mari pentru a pastra sau a atrage noi angajati", sustine Adrian Stanciu, CEO Smartree.

La polul opus se situeaza industrii precum cea petroliera si cea bancara au avut de suferit in aceasta privinta, lucru determinat de scaderea pretului la barilul de petrol, in primul caz, si de modificarile legislative, in cel de-al doilea caz.

Analiza Smartree arata, de asemenea, si cum a evoluat numarul de angajati din sectorul privat in prima parte din acest an. Astfel, companiile par ca isi mentin in general numarul de angajati. Tinand cont de acest aspect, numarul angajatilor a ramas constant in primul semestru din acest an, avand un avans de sub 2%.

In ceea ce priveste bonusurile oferite de catre companii in primul semestru din 2016, acestea au avut valori mai mari cu cca. 16%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015.

De asemenea, in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere de 13,30%, iar in al doilea trimestru de 18,96%, fata de perioadele similare din 2015. In medie, bonusurile oferite in primele sase luni din acest an au avut o valoare de cca. 146 lei brut/ angajat/ luna, conform statisticilor Smartree.

Totodata beneficiile extrasalariale au fost, si ele, tot mai des intalnite in randul companiilor in primele sase luni din an, atat cele lunare (tichete de masa, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la sali de sport, sali de relaxare, cat si cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii in zile speciale etc.).

Smartree este o companie specializata in externalizarea proceselor de HR si proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.
Parallax

Vizualizari
30
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri