Claudiu Zamfir

Cealalta fata a protejarii Salamului de Sibiu: Lovitura pentru cei care vor sa produca in alte zone decat cele inregistrate. Cum va arata salamul original

Imagine principala
Cealalta fata a protejarii Salamului de Sibiu: Lovitura pentru cei care vor sa produca in alte zone decat cele inregistrate. Cum va arata salamul original
Salamul de Sibiu nu va mai putea fi produs sub aceasta denumire in afara Bucurestiului si a 7 judete din Romania, pentru a fi vandut pe teritoriul Uniunii Europene, in urma inregistrarii acestui preparat din carne ca produs cu indicatie geografica  protejata in UE, a explicat, vineri, pentru StartupCafe, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Conform legislatiei in vigoare, orice operator economic care este certificat de un Organism de Certificare recunoscut, care respecta caietul de sarcini inregistrat de catre grupul aplicant la Comisia Europeana si aprobat prin publicarea Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2016/234 al Comisiei Europene din 09 februarie 2016 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate Salam de Sibiu - IGP, poate produce Salamul de Sibiu.

"Nu vor putea produce Salam de Sibiu operatorii economici care nu respecta prevederile Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2016/234, respectiv operatorii economici care nu sunt certificati de un Organism de Inspectie cu privire la respectarea caietului de sarcini", a precizat Ministerul de reort, la solicitarea StartupCafe.ro.

Potrivit MADR, de exemplu, nu vor mai putea utiliza denimirea Salam de Sibiu producatorii care:

- nu respecta reteta inregistrata,
- nu produc produsul in aria geografica delimitata prin caietul de sarcini,
- nu respecta parametrii fizico-chimici si organoleptici declarati in caietul de sarcini,
- nu respecta perioada de maturare (60 de zile). etc.

"NU se poate produce Salam de Sibiu in afara ariei geografice delimitate prin caietul de sarcini" - a subliniat Ministerul Agriculturii.

Conform Caietului de sarcini inregistrat la Bruxelles, Salamul de Sibiu se mai poate produce sub acesta denumire doar pe teritoriul urmatoarelor regiuni administrative:

- judetul Bacau,
- judetul Brasov,
- municipiul Bucuresti,
- judetul Covasna,
- judetul Calarasi,
- judetul Ilfov,
- judetul Prahova
- judetul Sibiu.


"Zonele de productie sunt dominate de succesiunea formelor de relief specifice zonei colinare, unde dealurile sunt intrerupte de vaile largi ale raurilor si de zone de campie, in care traditia mezelaritului dateaza de secole, mai intai in gospodariile taranesti si, apoi, din ce in ce mai mult in regim industrial, in unitati specializate. Tot in aceste zone, exista o abundenta de paduri, din care fabricantii de atunci si de acum puteau/pot extrage lemnul de esenta tare atat de necesar afumarii optime a produsului" - se arata in documentatie.

Cum trebuie sa se faca Salamul de Sibiu

Conform documentatiei inregistrate, la formarea gustului "Salamului de Sibiu" contribuie in mod direct componentele carnii si slaninei, sarea si condimentele utilizate, substantele de aroma din fum, substantele de aroma care se formeaza in decursul fermentatiei din glucide, proteine si lipide.

Cea mai importanta contributie in crearea gustului este cea a produselor de aroma formate in cursul fermentatiei (care incepe din momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare), din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si a celor formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, perioada de maturare-uscare indelungata (minim 60 de zile, in prezenta mucegaiului nobil) contribuie la crearea aromei "Salamului de Sibiu".

Cine sunt producatorii care pot folosi denumirea

Inregistrarea europeana a Salamului de Sibiu a fost facuta la solicitarea Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu.

Aceasta reuneste 5 producatori romani, care acopera  90% din productia de salam de Sibiu din tara: Salbac SA (Agricola Bacau), H&E Reinert, Aldis, Salsi si Scandia Romania.




Compania CrisTim, un alt mare brand, trebuie sa adere la aceasta asociatie si sa respecte caietul de sarcini daca vrea sa mai foloseasca denumirea de Salam de Sibiu, dua cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Practic, antreprenorii care vor sa intre in afaceri cu productia de Salam de Sibiu vor fi nevoiti sa isi deschida punctele de lucru in Bucuresti sau in judetele mentionate in Caietul de sarcini.

Salamul de Sibiu autentic va fi marcat cu simbolul alaturat pe ambalaj.

In Romania, institutia responsabila pentru verificarea respectarii caietului de sarcini pentru produsele cu indicatie geografica protejata este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Resurse utile:

Descarca de AICI caietul de sarcini pentru Salamul de Sibiu

Descarca de AICI Regulementul europen de protectie a Salamului de Sibiu
Parallax

Vizualizari
134
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Hotii!! Ve legatura o avea Salamul de Sibiu cu Bucuresti, Ilfov, Calarasi, Bacau??O turma de prosti au inregistrat o marca locala, cu o denumire clara la nivel partial national, cu scopuri clar partinitoare, cu o reteta indoielnica- care nu are nimic de a face cu produsul traditzional!Tipic!!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri