CZ

Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local. In atentia patronilor SRL, PFA

Imagine principala
Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local. In atentia patronilor SRL, PFA
Ministerul Finantelor Publice explica modalitatea in care persoanele fizice care detin locuinte in care functioneaza o persoana juridica trebuie sa procedeze in privinta impozitului pe cladirile cu destinatie mixta. 

Explicatiile se refera la declaratiile pe care trebuie sa le depuna, pana la 31 martie, proprietarii de cladiri cu destinatie rezidentiala sau mixta la directiile de taxe si impozite locale ale localitatilor respective.

Explicatia MFP:

"Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri NEREZIDETIALE (fara calitate de locuinta n.r.) sau cladiri cu DESTINATIE MIXTA (locuinte in care functioneaza si sedii de firme, de exemplu -n.r.) au obligatia sa depuna o declaratie, pana la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 - ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP nr.4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat in MO nr.972/29.12.2015.

Exemplu:
in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016.

Asadar, NU toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!

In ceea ce priveste terenul de sub casa, acesta se impoziteaza in functie de rangul localitatii si zona in care se gaseste imobilul, conform art.465, alin.2, din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal. Impozitul este cel aferent terenului cu constructie".

Potrivit ordinului mentionat, autoritatile locale au obligatia sa emita si sa posteze pe site-urile lor oficiale tipizatul declaratiei privnd ipozitul local pe cladirile cu scop nerezidential sau mixt.

Ce prevede noul Codul Fiscal:


ART. 458 - Calculul impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

(2) Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

ART. 459 - Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458.

(2) In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.

(3) Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:

a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;

b) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 458.

Resurse utile:

Codul fiscal

Codul de procedura fiscala

Normele de aplicare ale Codului fiscal, in privinta impozitului local

Modelul de declaratie care trebuie depus de catre persoanele care detin cladiri cu destinatie nerezidentiala sau mixta
Parallax

Vizualizari
2519
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Nu inteleg logica acestor declaratii Cand se depun actele pentru o firma, pfa etc se stabileste - cu acte- unde va fi sediul social. Nu-mi pot face sediul la o casuta postala, deci musai am un spatiu fizic undeva.Nu era mai simplu ca MF sa preia aceste date si sa stabileasca - in functie de data la care a fost infiintata firma si pe baza contractului de comodat depus odata cu actele - care este valoarea impozitabila? Daca datele sunt mai noi de 5 ani, clar intra la pct c din declaratie, daca exista evaluare, atunci e punctul a, pentru orice altceva impozitul e de 2%. Sau macar sa fi facut online aceste depuneri, sa fi permis incarcarea lor, ca sa nu spun vorbe mari sa fi facut un formular online, simplu, rapid si eficient. Este incredibil ca nu exista inca asa ceva in Romania secolului 21, tara cu programatori de top, inca mai batem pe la usi si facem drumuri la primarii pentru toate prostiile inventate de orice Mitica. Nu stiu daca ati vazut formularul respectiv, este o intreaga aventura sa fie completat, o sa iasa o adevarata nebunie si iar o sa mai facem niste drumuri sa reparam greseala altora
poza de profil
activitate economica si legatura dpdv al codului fiscal cu chelt art 459 alin (3) lit b) face referire la spatii "mixte" in care exista activitate economica si in care "firma" achita total/partial(procentual) cheltuielile cu utilitatile spatiului.Nu inteleg de ce se face referire la cheltuielile cu utilitatile ....vor sa spuna ca daca nu achiti aceste cheltuieli atunci nu ai activitate economica?...nu prea cred ca e corect ...si atunci de ce sa mai mentioneze asa ceva ..doar ca sa incurce lucrurile?! ...SAU ce inteleg ei prin activitate economica?! ...nici acest articol nu contine toate cazurile posibile si nici noua declaratie pt impozit nu contine toate cazurile si este foarte prost conceputa -pagina a doua !
poza de profil
,,precizari MF Deci concluzia acestor ,, precizari ,, este ca daca ai un apartament cu destinatie mixta inainte de 31.12.2015 NU trebuie sa depui declaratia ???
poza de profil
impozit cladiri cu destinatie mixta Din Cod cat si din norme se intelege ca vor plati impozite majorate toti cei ce au sedii in spatii cu destinatie mixta (devreme ce in norme nu au facut nici o distinctie) caci cata vreme activitatea nu e suspendata exista macar intentia de a desfasura o activitate economica pentru orice entitate.Legiuitorul nu e interesat daca se desfasoara efectiv sau nu o activitate in respectiva locatie iar criteriul privind deducerea sau nu a cheltuielilor cu utilitatile acest criteriu nefiind major (el se aplica doar pentru spatiile care nu pot fi departajate, gen srl/pfa in garsoniera cu destinatia de locuinta ...
poza de profil
taxe impozitare pt firme rezidentiale si nerezidentiale Buna,as dori sa stiu daca eu avand o activitate i.i.la acelasi domiciliu cu locuinta,activitate suspendata de la camera de comert,trebuie sa depun declaratia de inpunere si voi mai plati taxe si impozite? Mentionez ca activitatea e suspendata ,sunt si plecata in alta tara ,la domiciliu nu mai locuieste nimeni!
poza de profil
Destinatie mixta spatiu comercial detinut de persoana fizica Cum poate transforma in destinatie mixta o persoana fizica un spatiu comercial? Multumesc!
poza de profil
impozit pe cladiri Detin o cladire noua pe care nu am reusit sa o finalizez,in care nu se desfasoara nici o activitate deci nu produce nici un venit.Suprafata desfasurata e de aproximativ 600 mpIn autorizatia de constructie figureaza ca viitoare destinatie activitati economice.Cum se calculeaza impozitul daca nu se produce nimic??
poza de profil
Depunere declaratie fara activ. la sediu Directorul de la taxe si impozite Sect 4 a declarat la Realitatea Tv ca si cei care au sediu social la domiciliu si nu desfasoara activitatea economica acolo trebuie sa depuna declaratia, altfel sunt amenzi.In cazul dvs particular cel mai bine sa vorbiti la Directia de taxe si impozite dar ma mir sa stie exact, poate acum ca au normele sa stie mai bine.O cunostinta de a mea a mers sa depuna declaratia si nu au primit-o ca nu le functiona BAZA DE DATE.Eu personal am primit la cutia postala o adresa iar dupa capul lor pot interpreta legea cum vor.
poza de profil
Impozit are pt. firme resident iale si nerezidentiale Am un apartament inchiriat unei firme ,firma care are sediul social inregistrat la alta. adresa-deci proprietara. Firmei. Plateste impozit pe spatiul unde are inregistrata firma-deci pe activitatea ec.pe care o desfasoara in spatiul meu.Daca si eu platesc impozitul pt. aceiasi activitate ec.nu inseamna ca ambele persoane platesc pt. aceiasi activ ec?
poza de profil
Buna Buna,as dori sa stiu daca eu avand o activitate i.i.la acelasi domiciliu cu locuinta,firma e ambulant in piete,,trebuie sa depun declaratia de inpunere ?
poza de profil
alta jecmaneala... Au mai fost astfel de tzepe date de autoritati, ba cu modificarea Certificatelor de Inmatriculare, ba cu tot felul de declaratii (care au umplut buzunarele notarilor, ale consultantilor etc.), apoi a fost magaria cu impozitul pe... nimic (adica obligarea firmelor fara activitate sa plateasca totusi cam 1500 Euro /an ) , acum e alta hotie, care-i afecteaza tot pe mici intreprinzatori (cei care-si duc traiul de azi pe maine), ocazie cu care se vor imbogati asa-zisii evaluatori ANEVAR... Cred ca cineva din MF are un interes in acest sens. Prevederea din codul fiscal este ilegala si neconstitutionala, fiindca e injust si incorect sa se aplice o taxa (un impozit ) unei persoane fizice, pentru o activitate comerciala indeplinita de o persoana juridica. Persoana juridica nu-si poate deduce cheltuiala respectiva, deci - de fapt - e o dubla taxare, odata ca impozit pe proprietate, apoi (fiindca suma nu e platita de firma, ca o cheltuiala si care astfel ramane in contul firmei) este taxata din nou si ca profit, in anul fiscal urmator...
poza de profil
MF +ANEVAR Hoti la drumul mare astia vor sa suga si ultima suflare a antreprenorilor mici autohtoniImpozite marite pe cladiri nerezidentiale unde nu se desfasoara nici o activitate economica?
poza de profil
Alta nelamurire! Este de ajuns sa depunem doar formularul acela standard sau mai trebuie si alte acte de la firma si casa? Am firma inactiva din 2010.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri