CZ

Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen

Imagine principala
Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen
Firmele care lucreaza cu bani cash si valori vor fi scutite, inca un an si jumate, de obligatia de a-si face analize de risc de securitate, a decis Guvernul recent. Prin hotararea de guvern adoptata inainte de Craciun se amana de la 1 ianuarie 2016 la 1 iulie 2017 termenul de intrare in vigoare a obligativitatii analizei de risc, care ar fi implicat costri de 300 de euro pana la 1.000 de euro pentru firme, inclusiv micile afaceri.

Obligativitatea analizei de risc pentru firmele care manipuleaza bani in numerar si valori este prevazuta de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, pentru care s-au emis in anul 2012 normele de aplicare, prin hotararea de guvern 301/2012.
 
Aceste norme au fost amanate succesiv in ultimii ani, insa daca Guvernul nu intervenea cu o noua amanare, in sedinta din 23 decembrie 2015, reglementarile privind analiza de securitate ar fi intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Reglementarile - a caror aplicare a fost amanata de Guvern - obliga firmele care detin valori si bunuri sa obtina o analiza de risc de la un evaluator autorizat, contra cost. In caz contrar firmele risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. Vizate de aceste prevederi sunt firmele care opereaza cu numerar.

Asociatii patronale, inclusiv din domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, cum sunt Consiliul National al IMM-urilor sau Romanian Business Leaders, au cerut in mai multe randuri aborgarea definitiva a obligativitatii analizei de risc, considerand-o impovoratoare mai ales pentru antreprenorii IMM, dar si inutila.

Potrivit Consiliului National al IMM-urilor, o analiza de risc de securitate costa o microintreprindere intre 350 de euro si 1.000 de euro. Singurii care au de castigat de pe urma acestor obligatii sunt operatorii specializati in evluare de risc la securitatea fizica, se plange organizatia patronala IMM.

"Adoptarea masurilor de securitate prevazute la alin. (1) se realizeaza in conformitate cu analiza de risc efectuata de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experti abilitati, care detin competente profesionale dobandite pentru ocupatia de evaluator de risc la securitatea fizica" - se arata in norme.

Resurse utile pentru antreprenori (legislatie relevanta pentru analiza de risc la securitate fizica)


Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

NORME metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor
HG nr. 301/2012


Instructiuni nr. 9/2013
Parallax

Vizualizari
140
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cine castiga!? Dragilor, NU firmele de paza castiga din urma analizelor de risc, pentru ca ele nici nu au dreptul sa le efectueze! Daca o sa investigati putin, o sa va lamuriti ca firmele care efectueaza analize de risc, in proportie de cel putin 80%, sunt detinute, mai mult sau mai putin in mod direct, de catre fosti sau actuali politisti. Hai, ca nu e greu sa verificati si voi chestia asta. ;)
poza de profil
ok Multumesc, am modificat
poza de profil
Act normativ Buna ziua, Articolul nu trimite la o sursa oficiala care sa confere aspectul legal. Ne puteti spune care este actul normativ la care faceti referire? Nu de alta, dar orice plan de paza sau proiect de securitate se avizeaza doar pe baza analizei de risc. Multumesc.
poza de profil
HG Asa cum scrie si in articol, este o hotarare de guvern adoptata in sedinta din data de 23 decembrie 2015. Urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial. A existat si un comunicat de presa emis de Guvern:http://gov.ro/ro/stiri/proceduri-mai-simple-i-costuri-reduse-pentru-firmele-din-domeniul-pazei-i-protectiei
poza de profil
Completare Multumesc pentru informatie. Din pacate, pana nu il vedem publicat in Monitorul Oficial, nu vom putea beneficia de aceasta prelungire a termenului. Este binevenita aceasta modificare, dar sunt foarte curios cum va aparea in actul normativ definirea plafonului depozitelor de valori, astfel incat sa poate fi aplicata eliminarea obligatiei de avizare a proiectelor de securitate, pentru ca avem in HG301/2012 ART. 68 (1) Sunt supuse avizării poliţiei proiectele sistemelor de alarmare destinate următoarelor categorii de obiective: a) unităţi de interes strategic şi obiective aparţinând infrastructurilor critice; b) unităţi sau instituţii de interes public; c) instituţii de creditare, unităţi poştale, puncte de schimb valutar, case de amanet, unităţi profilate pe activităţi cu bijuterii din metale sau pietre preţioase; d) magazine de arme şi muniţii; e) staţii de comercializare a carburanţilor/combustibililor; f) săli de exploatare a jocurilor de noroc; g) centre de procesare; h) casierii furnizori şi servicii de utilităţi; i) obiective industriale; j) depozite; k) instalaţii tehnologice.Din pacate, in jurul analizei de risc circula foarte multe informatii eronate, plecand de la tarife, pana la modalitatea de executie si competentele evaluatorilor de risc la securitate fizica. Iar aici, o mare vina o aveti dumneavoastra, presa, pentru ca nu va documentati suficient de bine, pentru a transmite corect informatia. Va dau un singur exemplu: exista doua mari categorii de evaluatori de risc: cei care se deplaseaza in teren, se documenteaza, identifica riscurile in teren, pe scurt isi iau in serios rolul de evalautori de risc; iar a doau categori sunt cei care stau in bioru, cer documentele suport si vor intocmi un raport care va tine cont de documentele primite. Va las pe dumneavoastra sa decideti, care din cele doua categorii ofera o analiza de risc competenta.Sarbatori Fericite.Multumesc.
poza de profil
Sarbatori frumoase si un 2016 excelent!
poza de profil
ingerinta in afacerile private Ingerinta asta in mediul privat seamana cu numararea cainilor la stini, nu? Sau face parte din ciclul: sa le dam de lucru sa manince si gura lor (consultantilor, evaluatorilor etc.)?
poza de profil
Gresit! Gresit! Nu firmele care lucreaza cu numerar ci TOATE firmele, institutiile, organizatiile, etc cu exceptia celor pazite de jandarmi. Cititi legea mai atent inainte sa aruncati cu piatra in balta.......

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri