Raluca Abrihan

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie o PFA odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal

Imagine principala
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie o PFA odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal este foarte important
sa avem o privire clara asupra impactului pe care aceste modificari le
vor avea atat pentru PFA, cat si pentru angajatori. Pe langa cele care
ii vizeaza exclusiv pe cei care desfasoara activitati independente, si
companiile care colaboreaza cu persoane fizice autorizate trebuie sa
inteleaga si sa respecte noile reglementari, explica Florin Godean,
country manager Adecco Romania.

Furnizorul de solutii HR Adecco a realizat o sinteza a celor mai importante informatii ce trebuie avute in vedere cand se incheie un contract de prestari servicii cu PFA, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

In toamna acestui an, reglementarea legala a persoanelor fizice autorizate (PFA) a fost clarificata prin Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, clarificari ce au fost preluate si in Noul Cod Fiscal, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, respectiv cele 7 criterii de clasificare a unei activitati independente.

Astfel, daca o persoana fizica autorizata indeplineste cel putin 4 din cele 7 criterii prevazute de legislatie, atunci se poate considera ca activitatea desfasurata este una independenta. In caz contrar, activitatea PFA va fi reconsiderata ca fiind una dependenta.

Cele 7 criterii prevazute in noul Cod Fiscal sunt urmatoarele:

  • persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  • riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  • activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
  • activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
  • persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

"Pentru colaboratorii PFA care nu indeplinesc cel putin 4 din cele 7 criterii nou introduse in Codul Fiscal, companiile au doua variante: fie acestia devin angajatii companiei si au statut de salariati, fie se incheie colaborarea cu acestia. In caz contrar, in eventualitatea unor controale se vor aplica amenzi, conform legislatiei in vigoare", a mai declarat Florin Godean, country manager Adecco Romania.

In baza noului Cod Fiscal, din 2016 contributia de asigurari sociale (CAS) devine obligatorie pentru toate PFA. Astfel, se elimina exceptia care stabileste ca persoanele fizice autorizate nu datoreaza CAS pentru venituri daca mai realizeaza si venituri din salarii. In plus, se elimina si posibilitatea de alegere a venitului asigurat la sistemul public de pensii. Drept pentru care, CAS, in procent de 10,5% sau 26,3%, conform optiunii PFA, se va plati la venitul net efectiv realizat - adica diferenta dintre venituri si cheltuieli, si nu ca in prezent, la o baza aleasa de PFA, dar nu la mai putin de 35% din salariul mediu brut lunar. Optiunea privind cota de CAS, odata exercitata, nu mai poate fi modificata decat in anul urmator.
 
PFA la cost de angajat


Prin urmare, incepand cu 2016, avantajele fiscale ale persoanelor fizice autorizate sunt mult diminuate, sustin reprezentantii companiei Adecco. Practic costul cu derularea unui contract de prestari servicii cu PFA se apropie din ce in ce mai mult de costul cu un angajat.

Mai mult, datorita unor criterii clare de incadrare in activitatea independenta, organelor fiscale le va fi mult mai usor sa reclasifice un contract de prestari servicii cu PFA intr-un contract individual de munca, daca nu sunt indeplinite criteriile legislative.
 
Principala consecinta ce decurge din aceasta reclasificare este aplicarea taxelor si impozitelor aferente unui contract de munca, beneficiarul si prestatorul fiind tinuti in solidar la plata acestora.
Parallax

Vizualizari
2378
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Clarificare contributie CAS PFA-uri 2016 Buna ziua. Informatia conform careia PFA-urile vor plati CAS in procent de 10.5% din venituri - cheltuieli este adevarata doar pentru PFA-urile care sunt impozitate in sistemul real. Majoritatea PFA-urilor din IT folosesc impozitarea la norma de venit si in consecinta CAS-ul se va plati ca procent din valoarea normei.
poza de profil
Reconsiderare activitate independenta Articolul si afirmatia domnului Florin Godean contin mai multe erori (din pacate care distorsioneaza si principalul subiect al articolului) si denota o insuficienta in interpretarea legislatiei:- nu exista nici o amenda in codul de procedura fiscala legata de neindeplinirea celor 4 criterii privind o activitate independenta. Exista riscul reconsiderarii venitului ca si activitate dependenta si taxarea acestea in consecinta- "incheiati contracte de munca sau incheiati colaboarea" Exista si cea de a treia varianta, cea mai plauzibila in conditiile in care nu sunt indeplinite conditiile din Codul Muncii: continuati colaboarea cu PFA dar considerati-o activitate dependenta si calculati contributiile suplimentare (in general cele sociale)- beneficiarul si prestatorul NU mai rapsund solidar pentru plata taxelor si impozitelor. Acest subpunct (2.2) a fost eliminat din Codul Fiscal inca de la aparitia Legii 187/2015 Cam ca la Radio Erevan :(
poza de profil
Plata in solidar Inteleg ca subpunctul 2.2 de la Articolul 7 : "2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază" a fost eliminat. Cine va plati din 2016 taxele si impozitele aferente reincadrarii unei activitati ca dependenta ? Multumesc
poza de profil
Raspundere Raspunderea revine platitorului de venit, ca si in cazul contractelor incheiate potrivit Codului Muncii.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri