CZ

Cum arata o somatie de inchidere a unui local cu "bulina rosie"

Imagine principala
Cum arata o somatie de inchidere a unui local cu "bulina rosie"
O serie de oameni de afaceri au inceput sa primeasca somatii pentru
inchiderea unor restaurante, baruri, cluburi si a altor astfel de localuri
care functioneaza in cladiri cu risc seismic ridicat, in baza noii legi
in aceasta materie, publicate in luna noiembrie in Monitorul oficial. O
somatie din partea Politiei Locale a Municipiului Bucuresti catre un
local din Capitala a fost publicata, luni, pe Facebook de catre antreprenorul
Dragos Anastasiu.

"SOMATIE. In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 modificata si completata prin legea nr. 282/18.11.2015 privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, tinand cont de faptul ca imobilul in care va desfasurati activitatea este expertizat si incadrat in Clasa I de RISC SEISMIC, va somam sa procedati la incetarea activitatii. In caz de neconformare se vor aplica sanctiunile contraventionale prevazute de actul normativ invocat, respectiv amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei" - se arata in somatia transmisa de Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti.

In forma postata de Dragos Anastasiu pe Facebook, somatia este anonimizata.

Anastasiu este implicat in proiectul Re-Patriot, al Fundatiei Romanian Business Leaders, prin care isi propune sa aduca inapoi in tara mai multi romani care lucreaza in strainatate si sa-i indrume sa isi deschida afaceri in Romania.

"Sunt momente in care si eu ma intreb daca tot ce afirm ( si cred ! ) eu in proiectul REPATRIOT (hai cu diaspora inapoi acasa) are sustinere in realitate. Cum se poate ca un antreprenor cu un restaurant de mare succes, care a investit sute de mii de euro in ceea ce a facut in ultimii 3 ani sa primeasca o asemenea scrisoare din partea autoritatilor statului?" - comenteaza omul de afaceri, pe Facebook, referitor la somatia pe care a postat-o.

Legea privind inchiderea localurilor cu "bulina rosie" a fost aplaudata in spatiul public mai ales dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv, din 30 octombrie 2015, in urma careia s-a ridicat in mod serios problema spatiilor publice care incalca normele de siguranta. Totusi, dupa adoptarea legii, o serie intreaga de oameni de afaceri din domeniul restaurantelor si al cluburilor s-au plans ca sunt nevoiti sa-si inchida localurile, desi primisera autorizatii de functionare, iar autoritatile nu le ofera solutii strategice alternative. In plus, legea inchide si cinematografe sau teatre care functionau pana la intrarea in vigoare a actului normativ.




Somatie de inchidere. Foto: Facebook / Dragos Anastasiu




Legea 282/2015, propusa de Guvern si adoptata de Parlament, a fost promulgata de presedintele Iohannis in 11 noiembrie.
Aceasta prevede:

"Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decat cea de locuinta - spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. 

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente".  
Parallax

Vizualizari
335
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Inainte functionau legal. Intrucat atuunci cand au functionat au functionat legal statul ar trebui dat in judecata pentru banii investiti in respectivele localuri. Statul nu poate sa se joace cu autorizatiile azi ai voie, maine nu, ba nu , stai de fapt aveai voie, de fapt nu!
poza de profil
A venit si aceasta zi Atunci cand patronii de localuri si-au amenajat spatiile comerciale, nu cred sa nu fi fost avertizati de arhitectul/ inginerul de rezistenta, care le-au facut proiectul, privind riscurile la care se expun in imobilul in care au decis sa investeasca. Insa fiecare om de afaceri si-a asumat acest risc mergand pe principiul "Lasa ca merge si asa". Din nefericire pentru acesti investitori nu se mai poate pune in pericol viata clientilor, daca nu isi consolideaza cladirile.
poza de profil
dar in cazul unui cutremur cand ar fi prinsi sute de oameni sub daramaturi ce ar zice ei? "asa facea toata lumea". Este responsabilitatea lor pentru ca au finisat un loc aflat cu bulina rosie. proprietarul trebuie sa renoveze cladirea nu sa stea pe spate si sa primeasca chiria.
poza de profil
banii - ochiul dracului "Cum se poate ca un antreprenor cu un restaurant de mare succes, care a investit sute de mii de euro in ceea ce a facut in ultimii 3 ani sa primeasca o asemenea scrisoare din partea autoritatilor statului?"Pana la urma punem valoare pe viata oamenilor sau nu? Mi se pare iresponsabil sa vorbesti despre bani cand este vorba despre riscuri de daramare a imobilului si a pierderii de vieti nevinovate. Eu, in locul dansului, as cere semnatura pe proprie raspundere tuturor celor care intra in locatie legat de incadrarea ca risc seismic a cladirii. Sa stie fiecare la ce riscuri se expune.
poza de profil
Intentiile nobile Haideti totusi sa nu ne mai ascundem dupa deget cu toti antreprenorii ce doresc binele societatii infiintand diverse asociatii cu nume nobile pentru bunastarea Romaniei in timp ce ei investesc doar pana acolo unde e interesul si vor sa schimbe altii tara pentru ei.Dragos Anastasiu e un bun exemplu alaturi de altii gen Voiculescu, Patriciu, Adamescu ce voiau conditii ca in Germania dar reguli si taxe ca in Romania. In cazul lui se vede un profund interes cand vine vorba de gospodarire, a se vedea de exemplu sediul Eurolines de la Calea Buzesti ce arata in ultimul hal. Desigur, el o sa spuna ca e doar chirias si nu e treaba lui sa investeasca dar ne vorbeste frumos despre atitudine civica si ce bine ar fi ca tinerii sa se intoarca in tara. Cu atitudinea asta vrea sa-i atraga?Acum cand nepasarea lor de atatea ani ii taxeaza in mod direct i-a lovit brusc atitudinea civica cu care arata clar ca banii sunt deasupra vietilor omenesti si desigur, primaria (adica in final banii contribuabilului) trebuie sa-i sustina lui privilegiul de a nu investi nimic si doar a culege roadele.
poza de profil
Distrugerea centrului orașului ... Sunt multe clădiri în centrul Bucureștiului care sunt cu risc seismic dar mă uit că au dat somație unor magazine în blocuri imense în care sunt zeci de apartamente. Este fascinant cu câtă relaxare îi lasă autoritățile pe locatarii de acolo să moară în cazul unui cutremur. Toate clădirile alea cu risc seismic trebuie consolidate sau demolate, imediat. Pe de altă parte, pentru că știu foarte bine că nu se va întâmpla asta în România, au fost închise magazinele de la Piața Romană, consecința, toate locurile alea vor deveni un focar de infecție, centrul, cu toate bubele lui, va deveni o zonă de infracționalitate pentru că mizeria atrage acest gen de situații. Din păcate nu am văzut ca cineva să aibă vreun plan și în următorii 10 de ani Bucureștiul va deveni un oraș ca Detroit. Cred că s-ar putea consolida toate blocurile cu banii pe care i-au furat câțiva dintre politicienii de frunte ai țării.
poza de profil
sa fim seriosi... de cele mai multe ori au fost vinate strict locatiile (fiindca toata lumea stie ca cea mai importanta e locatia, locatia, locatia!). Apoi au fost date spagi pt aprobari sau si mai simplu nici macar nu au fost solicitate aprobarile respective. A cui e vina ca a investit aiurea? Chiar nu si-a pus niciodata problema ca baga banii intr-o ruina? E rau cind economia depinde de genul asta de antreprenori!
poza de profil
Bulia rosie Intr-un bloc care a fost dotat cu Bulina rosie nu pot sa se desfasoare activitati comerciale, notariate sau cabinete medicale dar pot sa locuiasca proprietarii sau alti chiriasi persoane fizice deoarece viata lor nu este importanta pentru nimeni.Aceste blocuri trebuia consolidate de zeci de ani, proprrietarii au platit taxe anuale la stat si la .ei nu se gandeste nimeniPe cei care fac legile doar ca sa le faca nu ii interesaza decat ca scaunul lor sa nu primeasca o bulina rosie.Cred ca este timpul, ce ziceti
poza de profil
Sunt proprietari Acei oameni au platit taxe la stat ca orice alt proprietar de imobil. Asta nu-l indreptateste sa-si renoveze blocul pe banii statului. Nici o frica, nu devine ca Detroit, aia au ajuns asa pentru ca a dat industria faliment, nu pentru ca locatarii a 200 de imobile au fost prea comozi timp de 25 de ani sa si faca ceva cu banii incasati de chirii. Iar in centrul vechi vorbim de chirii de zeci de mii de euro pe an fara ca ei sa miste in deget.Imi place atitudinea asta: cand e ca status sa mareasca taxele vrem un stat minimalist care sa nu se implice in treburile cetatenilor, dar cand e ca statul sa dea brusc il vrem.
poza de profil
si cladirile administrative c u bulina ! si cladirile administrative cu bulina de ce nu se inchid ?
poza de profil
reabilitare si cine ar trebui sa se gandeasca la vietile proprietarilor daca pe ei ii doare undeva? Sa le cada in cap. De ce trebuie sa vina primaria sa le renoveze casele unor putori? Ca au platit impozitele? Pai impozitul e fond de reparatii?
poza de profil
gramatica Cunostiinta?!Nici macar nu sunt in stare sa scrie corect o adresa.
poza de profil
Document nul In fata oricarei instante, acest document emis de o institutie a Statului Roman, este nul si prin urmare fara consecinte juridice sau materiale deoarece data la care a fost emisa este modificata de mana , lucru ne-asumat de catre autoritatea emitenta printr-o semnatura si o stampila. Ce s-ar intampla daca, sa spunem, as plati 100 lei impozit in loc de 1000 lei? Ups, am gresit o virgula! Ce mare lucru! ANAF-ul ar spune evaziune fiscala, somatii, popriri, executarii silite, fapta penala, cazier, puscarie. Minunat...
poza de profil
Ce treaba Repatriot cu faptul ca-i inchide restaurantul? Cine vr Ce treaba Repatriot cu faptul ca-i inchide restaurantul? Cine vrei sa-i consolideze casa? Statul?
poza de profil
Și dacă cineva se îmbolnăvește grav? Conform logicii tale toată lumea trebuie să fie maxim la fel de bolnavă, dacă unul este mai bolnav, ghinion, și eu am cotizat ca și el și nu m-am îmbolnăvit deci, să stea acasă. Ghinionul lui, am plătit taxe de apendicită, el a făcut cancer, ne pare rău, trebuia să faci maxim apendicită. Nu vorbim aici de consolidarea caselor ci de evitarea unui risc, e o mare diferență. Dacă la un cutremur se întâmplă să fi în preajmea unei asemenea clădiri și-ți cade în cap fără ca tu să ai acolo locuință e ok?
poza de profil
legea282/2015 Am orimit aceasta somatie pentru un magazin de 16m2;am fost la asociatia de proprietari si am solicitat sa consolidam blocul;raspunsul a fost ca pe ei nu-i intereseaza pentru ca nu-i afecteaza deloc aceasta lege.Ce pot face in situatia de fata?Sunt legat de maini,impozit platesc,cheltuieli de administrare la fel,dar nu am nici un drept asupra proprietatii mele.Cred ca trebuie sa facem o asociatie a celor pagubiti de efectele acestei legi

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri