CZ

Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza

Imagine principala
Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza
Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare  online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.

Potrivit sursei citate, consultarea a relevat urmatoarele:

* 76% dintre respondenti considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii,

* 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariati

* 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).


In schimb, patronii IMM chestionati au precizat ca, pentru o crestere a salariului minim la 1.200 de lei, ar fi nevoie ca mediul de afaceri sa beneficieze din partea Guvernului de anumite masuri:

- stimularea investitiilor (80% dintre respondenti),

- simplificarea birocratiei (75%),

- scaderea fiscalitatii (62%)

- solicitand alte masuri (48%).
 

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat consultarea intrena in 4 - 7 decembrie 2015, online.     

In proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern Ciolos NU a inclus o crestere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, asa cum cerusera reprezentantii PSD .

Consiliul IMM-urilor si-a exprimat "convingerea ca nici pe viitor, Guvernul si partidele parlamentare nu vor lua o decizie in acest domeniu, fara o fundamentare riguroasa, fara realizarea unei notei de impact, fara aplicarea Testului IMM si fara consultarea organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor", se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.

In opinia Consiliului IMM, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordata in mod sistemic, cu luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:

- Necesitatea realizarii notei de impact, a aplicarii Testului IMM si consultarea obligatorie a organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor pentru cresterea salariului minim in 2016,

- Cresterile salariale, pentru a fi generatoare de performanta si competitivitate, ce trebuie sa-si gaseasca corespondentul in sporirea productivitatii muncii,

- Imbunatatirea reglementarilor privind relatiile de munca si simplificarea birocratiei, in special pentru IMM-uri,

- Cresterea enorma (pentru unele societati de peste 30 de ori) a impozitelor pe cladiri incepand cu 01.01.2016 afecteaza grav toate IMM-urile si elimina posibilitatea acordarii de cresteri salariale in 2016 pentru salariatii din IMM.

De precizat ca vicepresedinte al Consiliului IMM este Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri in fostul Guvern Ponta.

Victor Ponta este si cel care, pe final de mandat, a adus lansat posibilitatea cresterii salariului minim brut pe economie la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016.
Parallax

Vizualizari
72
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ce nu spun "antreprenorii" este foarte interesant cum in Romania antreprenorii ar face orice sa mentina salariile la nivele extrem de scazute pentru ca mai apoi sa ceara guvernului "sa faca ceva' pentru ca nimeni nu le cumpara produsele. Cum se face ca acesti "antreprenori" nu inteleg ca primii lor clienti le sunt / pot fi chiar salariatii?Sau oare valoare adaugata in firmele lor e atat de mica incat nu se justifica nici aceasta crestere?
poza de profil
parerea mea Salut! Nu am nu stiu ce studii de contabilitate sau orice altceva in domeniu dar ma gandesc ca daca va creste salariul minim pe economie la 1200 ron tot patronii de IMM-uri vor plati automat impozite pe salariu mai mari. Deci cheltuieli mai mari pentru patroni...castiguri mai mari pentru stat, voturi in plus pentru d-ul Ponta (daca ramanea). Automat ducea si la concedieri in firmele mari sau cresterea preturilor.
poza de profil
Salar minim E normal ca patronii IMM-urilor sa se opuna cresterii salariului minim in conditiile in care practica la scara larga evaziunea fiscala - majoritatea angajatilor au salariu minim iar restul banilor se dau la negru (sau gri - prin folosirea abuziva a diverselor forme prin care se platesc mai putine taxe la stat ....romanii vor spitale,scoli...ca-n occident insa fara sa plateasca taxe ...asa ceva e imposibil.
poza de profil
problema reala problema e ca majoritatea patronilor isi platesc angajatii cu salariul minim pe cartea de munca si restul de bani "la plic". asadar, e vorba de o cheltuiala mare in plus odata cu cresterea salariului minim, pentru ca aceasta nu vizeaza doar categoriile care sunt platite la nivel minim (femei de serviciu etc.), ci si multi alti angajati cu salariii bune, dar platiti partial la negru.
poza de profil
:( problema principala cred ca e plata la gri si negru - nu salariul minim. Salariile sunt mici in RO in comparatie cu ce e in EU. Dar o mare parte din "patroni" inregistreaza salariatul la part-time - nu platesc taxe nici macar la nivelul salariului minim - si concureaza cu cei care platesc taxe la salariul minim si mai mari. Si taxele pe salarii sunt mari... Statul trebuie sa scada taxarea pe salarii, concomitent cu cresterea de salariu minim..pentru ca cei care platesc corect sa aiba cresteri de costuri mici, ce pot fi absorbite din profit. Plus controale care sa determine respectarea legii. Sigur satul va avea bani in plus la buget, sigur salariile nete cresc. Dar vor creste si preturile... INSA e esential ca economia sa fie construita pe baze corecte de concurenta,... nu pe cine fura mai mult.
poza de profil
masura anti-economica! Desi intentiile impunerii unui salariu minim sunt nobile, nu sunt multi cei care au taria sa recunoasca efectele perverse, contra-intuitive, pe care asemenea masuri populiste le produc:1. Cresterea somajului. Antreprenorii sunt nevoiti sa-si reduca personalul pentru a face fata noilor reglementari.2. Reducerea personalului duce si la reducerea productiei, urmata de o invitabila crestere a preturilor produselor, fie pentru a face fata salariilor mai mari, fie prin reducerea concurentei.3. Salariul minim pe economie este o masura care defavorizeaza tinerii fara experienta. Prin ingreunarea acesului tinerilor fara experienta pe piata muncii, acestori tineri li se limiteaza oportunitatea de a invata o meserie, de a avansa si de a castiga mai mult.4. Acesta masura este o masura protectionista care nu face decat sa-i protejeze pe cei cu salarii peste nivelul minim de concurenta celor care sunt dispusi sa faca acelasi job pe bani mai putini.5. Stimularea platilor la negru.6. Statul in mod cert va plati marirea de salarii pentru angajatii guvernamentali tiparitul de bani, deci din inflatie. Iar inflatia este un impozit mascat, pe care-l platim cu totii, care ii afecteaza in special pe cei cu salariul minim.
poza de profil
Vor pleca multinationalele Sa vedeti voi- guvernantii ca o sa ramineti sa platiti numai pensii su ajutoare sociale din nimic!!! Toti platitirii nari de taxe vor sa migreze si migreaza deja catre alte tari cu facilitatu fiscale mai bune!Atunci cand din salariul minim pe economie 53% ajunge in buzunarul unui stat de hoti, care isi maresc lefurile pana la nesimtire, platitorii de taxe vor cauta solutii de evadare!!Sigur ca vor gasi!!!
poza de profil
salariu minim cind o sa traiesc ca afara ? cind o sa am salariu ca afara ? cit mai trebuie sa astept ? sa imi raspunda patronii astia ... astept ... cind o sa creasca productivitatea muncii ?
poza de profil
Productivitate Productivitatea va creste atunci cand toata lumea va folosi doar bani fiscalizati. Cu siguranta atunci salariile vor creste si in consecinta puterea de cumparare. Putem sa ne plangem, sa urlam la luna si sa dam vina pe altii sute de ani de acum inainte, nimic nu se va schimba pana ce noi Toti nu ne vom schimba
poza de profil
ca afara... poate gasesti afara Daca patronul cutare plateste un salariu de rahat, asta e, inseamna ca sunt suficienti fraieri care sa lucreze pe banii aia. Asa e piata, s-au intalnit cererea cu oferta. Cand nu vor mai fi fraierii aia, atunci putem vorbi de salarii mai mari.Si, pe bune, chiar ai impresia ca patronii aia au cumva obligatia sa-ti asigure un salariu ca afara? Mai degraba foloseste-te de instrumentele pe care le ai: demisia, schimbarea locului de munca, eventual cautarea unui salariu "ca afara" direct acolo, la sursa, adica afara.
poza de profil
Opinie Este imoral ca salariul sa fie stabilit prin acte normative de catre institutiile de stat . Atiti in sectorul de stat cit si in cel privat . Si da , salariul in Romania are o dependenta prea mare de fiscalitate . Institutiile de stat nu se mai satura sa puna biruri . Scaderea impozitarii muncii si a consumului va duce la cresterea salariilor .
poza de profil
raspuns pai nu asta vrea generatia 2.0 ? sa traim ca afara ? sau tu nu faci parte din generatia asta? sau esti aitist corporatist pe af sau pf , egal evazionist cu acte, sau plata la negru ? toti vrem sa traim ca afara, cu sal min de 800 eur, ai inteles ? cu productivitate ca acolo , si da vreau sa lucrez ca afara, in aceleasi conditii ca afara, adica munca. ce nu intelegi ...
poza de profil
Greu cu taxele Daca ai vedea cat plateste un IMM pentru un salariat, o sa te zgarii pe ochi. El saracu' ar da salarii de 3000 de lei, daca ar avea posibilitatea. Dar uite cum sta treaba: pentru fiecare salariu dat, se mai duc cam inca o data aceeasi suma catre stat sub forma de impozite si taxe. Spre exemplu, pentru trei salariati cu 1800 de lei pe luna, firma mai plateste pe langa cei 5400 lei (salarii) inca 5200 de lei catre stat. Brusc, s-au facut 10 800 de lei pe care firma ii scoate din buzunar indiferent de veniturile lunare.E intr-adevar, urat ca nu vor sa dea salarii mai mari. Dar problema e ca nici nu pot, chiar daca ar vrea.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri