CZ

Antreprenorii IMM au cerut din nou Guvernului eliminarea majorarilor de impozit local pe cladiri. Care sunt cele 4 dorinte neimplinite ale firmelor

Imagine principala
Antreprenorii IMM au cerut din nou Guvernului eliminarea majorarilor de impozit local pe cladiri. Care sunt cele 4 dorinte neimplinite ale firmelor
Antreprenorii din firmelor mici si mijlocii i-au cerut, marti, din nou,
Guvernului sa elimine din noul Cod fiscal posibilitatea majorarii
impozitului pe cladirile detinute de persoanele fizice si in care
functioneaza societati comerciale, precum microintreprinderile.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, i-a cerut premierului Victor Ponta si unor ministri prezenti la prezentarea Topului IMM-urilor, editia 2015, sa rezolve situatia microintreprinderilor care vor fi afectate de potentiala crestere a impozitelor pe cladiri din anul 2016.

"In actuala formula, microintreprinderile vor avea majorari de intre doua si 30 de ori, iar pentru microintreprinderile de supravietuire - 80-90% din microintreprinderi - va fi o problema sa plateasca si sa-si mentina activitatea", s-a plans Nicolescu.

Consiliul IMM reclama in principal articolele 458 si 459 ale noului Cod Fiscal, propus de Guvern si adoptat de Parlament, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Aceste prevederi dau posibilitatea autoritatilor locale sa majoreze impozitul pe cladirile detinute de persoanele fizice de la 0,1% in prezent la 0,2% - 1,3% dintr-o valoare estimata de un evaluator autorizat.

Conform acestor prevederi din Codul fiscal, pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% .

In cazul cladirilor cu destinatie mixta (atata pentru locuit cat si pentru firma) aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza in functie de suprafata folosita in scop rezidential si in scop nerezidential.

Astfel, pentru camerele folosite pentru locuit, proprietarul va plati impozit ca pentru persoanele fizice, intre 0,08% - 0,2% , in conditiile in care cota actuala este de 0,1%, aplicata la o valoare care depinde de mai multi factori, cum ar fi materialul din care e construita locuinta, zona, utilitatile, etc.

La acest impozit, se adauga cel calculat pentru camera sau camerele in care functioneaza firma: 0,2% - 1,3% .

Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza ca pentru cladirile nerezidentiale, cu cota de 0,2%-1,3%.

In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza ca pentru cladirile rezidentiale ale persoanelor fizice, cu cote de 0,08% - 0,2%.


Ce a mai cerut presedintele Consiliului IMM Guvernului:

1. Renuntarea la planurile de risc obligatorii pentru IMM-urile care detin valori. "E vorba despre acele planuri de risc - legislatia a fost adoptata acum 4 ani, s-a tot amanat, dar acum s-a luat decizia sa se implementeze. Pentru microintreprinderi elaborarea unui plan de risc care trebuie facuta de o firma de specialitate - la care tarifele sunt de 350 - 1.000 de euro - va fi aproape imposibil de suportat de microintreprindeirle de supravietuire", a spus Nicolescu, marti. El a facut referire la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, pentru care s-au emis in anul 2012 normele de aplicare, prin hotararea de guvern 301/2012. Aceste norme au fost amanate succesiv in ultimii ani, insa conform legislatiei actuale trebuie sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Reglementarile obliga firmele care detin valori si bunuri sa obtina o analiza de risc de la un evaluator autorizat, contra cost, In caz contrar firmele risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. Vizate de aceste prevederi sunt firmele care opereaza cu numerar.

2. Banca de stat pentru IMM-uri. "Dorin crearea unei banci specializate pentru IMM-uri. Germania si-a creat o asemensa banca de 50 de ani si vedeti performantele ei. In ultimii ani, Franta  si Marea Britanie au creat si ele asmenea banci. Daca tarile atat de puternice au creat aceste banci, e clar ca sunt necesare, iar pentru Romania si mai mult", a spus Nicolescu.

3. Institut de Comert Exterior. "Anul trecut s-a adoptat o decizie foarte buna privind crearea Institutului de Comert Exterior, dar nu s-a implementat, a ramas pe hartie. Avem mari probleme cu misiunile de afaceri din strainatate. Spre exemplu, o misiune pe care o pregateam pentru Australia si Noua Zeelanda am amanat-o de 6 ori", a mai spus reprezentantul IMM-urilor.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta le-a cerut IMM-istilor sa ia pozitie fata de cerintele Fondului Monetar International, care se opune scaderilor de TVA din noul Cod fiscal.

"Vreau sa va si critic putin. Eu cred ca rolul dumneavoastra trebuie sa fie mult mai important in ceea ce priveste dezbaterea viziunii economice a Romaniei. Ce vreti sa facem cu Romania in continuare, din punct de vedere economic? E bine sa pastram reducerea de TVA sau e bine - cum spun partenerii noastri de la FMI - sa ne intoarcem la 24%? Degeaba o zic eu sau o zice presedintele sau o spun oamenii politici. Trebuie sa o spuneti dumneavoastra", a spus Ponta.

In schimb, presedintele Klaus Iohannis, intr-un mesaj transmis la eveniment, a spus ca pentru mediul de afaceri importanta nu este numai relaxarea fiscala, ci si simplificarea procesului de plata a taxelor.

"A face afaceri in Romania nu trebuie sa fie o aventura, ci un lucru firesc, o optiune care sa aduca, in mod firesc, bunastare. (...) De exemplu, nu doar nivelul impozitelor este elementul esential pentru oamenii de afaceri, ci si - sau mai degraba - dificultatea de a le plati si timpul consumat cu hatisul birocratic. Dumneavoastra trebuie sa alocati mai putina energie, mai putin timp si mai putini bani in interactiunea cu statul, pentru a putea dedica toate aceste resurse afacerii pe care o conduceti", le-a transmis Iohannis IMM-istilor, intr-un mesaj citit de consilierul prezidential Cosmin Marinescu.
Parallax

Vizualizari
39
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
absolut incredibil... Sunt parerile unei persoane care nu a reusit sa inteleaga ce se intampla in economia de piata unde piata ar trebui sa joace un rol...Mi-a fost profesor mOv. Niocolescu, dar ma bucur ca am evoluat si am lasat trecutul in spate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri