Dan Popa

Se modifica noile tinte de mediu privind reciclarea echipamentelor electrice

Imagine principala
Ai firma si vinzi aparatura electrica? Incepand de saptamana viitoare se modifica noile tinte de mediu privind reciclarea acestor echipamente aferente perioadei 2016-2021
Daca ti-ai facut o firma si pui in vanzare aparatura electrica, atentie la noile reglementari privind obligatia reciclarii deseurilor provenite din echipamentele electrice puse in piata de producatori sau de cei care le importa ori fac asemenea achizitii intracomunitare. De asemenea, se modifica noile tinte de mediu privind reciclarea echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice aferente anilor 2016-2021.  Documentul intra in vigoare saptamana viitoare, in 12 mai.

Ratele anuale minime de colectare care trebuie atinse de catre producatori - Rata de colectare anuala exprimata in %
  • Pentru anul 2016 > 40%
  • Pentru perioada 2017-2020 45%
  • Incepand cu anul 2021 65%

Astfel, firmele care pun pentru prima data in piata in Romania echipamente din categoria celor electrice trebuie sa asigure reciclarea acestora. Procentele enumerate mai sus se determina ca pondere cantitativa kilogram deseuri electrice reciclate in total kilograme echipamente puse in piata.

Operatorii economici pot efectua  reciclarea fie in nume propriu, infiintand puncte de reciclare la nivelul tarii, lucru foarte putin probabil de realizat datorita infrastructurii specifice si costurilor mari cu autorizatiile de mediu, fie prin aderarea la o organizatie de profil ce preia responsabilitatea colectarii. Aceasta din urma situatie este cel mai des intalnita in practica iar operatorul economic ce pune in piata echipamente electrice plateste o suma fixa pentru fiecare echipament comercializat. Suma fixa se plateste catre firma care a preluat responsabilitatea.

Ordonanta are desigur si cateva precizari tehnice si prezinta catva obligatii ce trebuie analizate  impreuna cu departamentul specializat.

De asemenea, documentul prevede si o lista de sanctiuni, astfel:
1)cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice:

- nerespectarea obligatiei unitatilor administrativ-teritoriale de a asigura fie centre fixe de colectare, cel putin unul la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un centru in fiecare unitate administrativ-teritoriala, fie puncte de colectare mobile in masura in care acestea sunt accesibile populatiei ca amplasament si perioada de timp disponibila ori de a colecta periodic, cu operatori desemnati, cel putin o data pe trimestru.
- nerespectarea obligatiei detinatorului de DEEE de a preda DEEE impreuna cu procesul-verbal direct la centrele de colectare organizate de operatori economici autorizati ori la serviciul public de colectare DEEE.
- nerespectarea obligatiei de separare la punctul de colectare a DEEE care urmeaza sa fie pregatite pentru reutilizare de alte DEEE colectate separat, impreuna cu personalul din unitatile specializate avand ca domeniu de activitate si reutilizarea DEEE precum si a obligatiei de a asigura predarea componentelor si a materialelor rezultate de la DEEE care nu pot fi reutilizate.
- nerespectarea obligatiei au obligatia de a preda DEEE catre sistemele de colectare de catre persoanele fizice si juridice care detin DEEE, inclusiv cele provenite de la EEE importate pentru folosinta proprie.

2)cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei
- nerespectarea obligatiei producatorilor care introduc in fabricatie EEE de a aplica cerintele de proiectare ecologica ce faciliteaza reutilizarea si tratarea DEEE precum si incercarea de a impiedica reutilizarea DEEE prin caracteristici specifice de proiectare sau prin procedee specifice de fabricare, cu exceptia cazului in care aceste caracteristici specifice de proiectare sau procedee specifice de fabricare prezinta avantaje determinante, de exemplu, in ceea ce priveste protectia mediului si/sau cerintele de siguranta.
- nerespectarea de catre centrele de colectare a obligatiei de a prelua toate DEEE de la detinatori si distribuitori, in mod gratuit, si de a asigura evidenta DEEE intrate si iesite din centrele de colectare, inclusiv a DEEE incredintate in vederea pregatirii pentru reutilizare unitatilor specializate pentru desfasurarea acestei activitati;

- eliminarea DEEE sub forma de deseuri municipale nesortate precum si predarea DEEE catre, respectiv, preluarea DEEE de catre alti operatori economici autorizati pentru astfel de activitati.
- nerespectarea obligatiei distribuitorilor de a prelua DEEE in sistem "unul la unul", in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat si sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului, la solicitarea cumparatorului.
- nerespectarea obligatiei producatorilor de a asigura colectarea pentru alte tipuri de DEEE decat cele provenite de la gospodarii particulare.

- nerespectarea obligatiei producatorilor de EEE de a se asigura ca pentru toate DEEE colectate separat si trimise spre tratare in mod individual sau prin organizatiile colectivese indeplinesc obiectivele minime.
- nerespectarea obligatiei producatorilor sau colectorilor si operatorlori de tratare care actioneaza in numele lor de a detine si consemna in registre masa DEEE, a componentelor, materiilor sau substantelor acestora la iesirea din punctul de colectare, la intrarea si iesirea din instalatiile de tratare, precum si la intrarea in instalatia de valorificare sau reciclare/pregatire pentru reutilizare.
- nerespectarea obligatiei operatorilor instalatiilor de valorificare sau reciclare/ pregatire pentru reutilizare e a detine si consemna in registre masa produselor si a materialelor la intrarea si iesirea din instalatia de valorificare, reciclare sau pregatire pentru reutilizare si  sa  transmita  aceste  date agentiilor judetene pentru protectia mediului, precum si entitatilor care au trimis DEEE spre tratare pentru a fi comunicate producatorilor sau organizatiilor colective.

- nerespectarea obligatiei producatorilor de EEE de a furniza in mod gratuit informatiile referitoare la reutilizare si tratare, pentru fiecare tip nou de EEE introdus pentru prima data pe piata Uniunii Europene, in termen de un an de la introducerea pe piata a echipamentului.
- nerespectarea obligatiei operatorilor economici care fabrica sau importa dintr-o tara terta sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene EEE si care nu sunt destinate vanzarii, respectiv pentru care nu au calitatea de producator de a tine evidenta acestor EEE si de a incredinta DEEE provenite de la echipamentele respective numai operatorilor autorizati pentru colectarea si/sau tratarea DEEE.
- nerespectarea obligatiei producatorilor de a aplica un marcaj care specifica faptul ca acesta a fost introdus pe piata dupa data de 31 decembrie 2006; in acest sens se aplica standardul european EN 50419, respectiv standardul roman SREN nr. 50419:2006.

3)cu amenda de la 40.000 lei la 50.000 lei
- nerespectarea obligatiei distribuitorilor de a preda DEEE colectate catre centrele de colectare organizate de operatori economici autorizati pentru colectarea DEEE.
- nerespectarea obligatiei distribuitorilor care au spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 mp de a asigura colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatorii finali, in cadrul magazinelor sau in imediata apropiere a acestora, fara obligatia de a cumpara EEE de un tip echivalent.
- nerespectarea obligatiei producatorilor de EEE, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, de a realiza ratele de colectare minime.

- nerespectarea obligatiei producatorilor de a asigura finantarea colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului a DEEE provenite de la gospodariile particulare. Pentru produsele care au fost introduse pe piata dupa data de 31 decembrie 2006, fiecare producator este raspunzator de finantarea operatiunilor de colectare, tratare, valorificare si eliminare a DEEE.
- nerespectarea obligatiei producatorului de a asigura o garantie la introducerea unui EEE pe piata, care sa demonstreze ca va fi finantata gestionarea tuturor DEEE provenite de la EEE respective.

- nerespectarea obligatiei unei organizatii colective care actioneaza in numele producatorilor, de a constitui o garantie de finantare a colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului a DEEE provenite de la produsele aflate inca in perioada de garantare introduse pe piata nationala de catre producatorii care au aderat la organizatia colectiva si care au incetat activitatea. Garantia se constituie anual, pana la data de 31 martie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, sub forma unei scrisori de garantie bancara sau polite de asigurare de garantie pentru reciclare la valoarea corespunzatoare sumelor platite pentru EEE in cauza de catre operatorii economici respectivi catre organizatia colectiva, corectate cu dobanda ROBOR la an la dispozitia AFM.

- nerespectarea conditiilor de tratare si eliminare a DEEE potrivit cerintelor tehnice prevazute in aceasta ordonanta.
- nerespectarea obligatiei producatorilor si distribuitorilor de a informa cumparatorii, in momentul vanzarii de EEE, cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri ori de a furniza utilizatorilor de EEE din gospodariile particulare informatiile necesare in legatura cu procesul obligatoriu de colectare a DEEE.

- nerespectarea obligatiei operatorilor economici care comercializeaza sau distribuie cu titlu gratuit EEE de a solicita producatorilor si de a comunica beneficiarilor, la cerere, numarul de inregistrare din registrul producatorilor de EEE.
- nerespectarea obligatiei producatorilor sau a organizatiilor colective care actioneaza in numele acestora de a asigura preluarea tuturor deseurilor de echipamente electrice si electronice provenite de la gospodariile particulare colectate separat.
- nerespectarea obligatiei operatorilor economici care detin autorizatie de mediu pentru desfasurarea de activitati de tratare a DEEE de a indeplini obiectivele minime pentru toate DEEE primite spre tratare si de a transmite datele privind ratele de valorificare realizate entitatilor care au trimis DEEE spre tratare.
- nerespectarea obligatiei producatorilor de a se inscrie in registrul national al producatorilor, primind un numar de inregistrare care va fi comunicat de acestia tuturor retelelor comerciale prin care sunt vandute EEE (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).
Parallax

Vizualizari
478
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
cum ar putea recicla o firma online? aparatura electrica se comercializeaza in cea mai mare parte online - cum se poate realiza reciclarea produsului schimbat, defect ? iti trimit firma de recliclare acasa sa-ti ridice frigiderul/masina de spalat stricata? sau tre sa-l iei tu in spate si sa-l duci la groapa de gunoi(reciclabil)?
poza de profil
... Vezi combinatorii de la SNRB si vei intelege ;)
poza de profil
prin acelasi curier Cand am cumparat o masina de spalat online emag mi-a oferit preluarea celei vechi de catre acelasi curier, fara vreo taxa suplimentara.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri