A.M.

​VIITORII UNICORNI Startupurile europene cu cea mai rapida crestere in 2015

Imagine principala
​VIITORII UNICORNI Startupurile europene cu cea mai rapida crestere in 2015

Tech Tour, o platforma creata in 1999 si menita sa puna in legatura antreprenorii cu investitorii si companiilor din diverse industrii europene, a publicat lista celor 50 companii cu cea mai rapida crestere, in urma unui studiu ajuns la a doua editie. Afacerile alese au fost selectate si in functie de potentialul lor de a atinge in viitorul apropiat evaluari de peste un miliard de dolari, viitorii “unicorni” ai Europei.


Printre cifrele cele mai relevante ale studiului, se remarca faptul ca anul mediu in care a fost inregistrata afacerea este 2008 – relevant in sensul in care “succesul peste noapte” vine, in medie, in sapte-opt ani, cea mai “batrana” companie a fost infiintata in 1999, iar cea mai “tanara”, in 2013. Cele 50 companii din top au primit, pana in prezent, finantari totalizand peste 3,7 miliarde dolari de la 277 investitori si au creat, din 2008 pana in prezent, peste 9.000 locuri de munca. Evaluarea curenta arata ca, impreuna, valoreaza 14,2 miliarde dolari.


Studiul a pornit de la o lista lunga de 151 companii, iar pe lista scurta au ramas 64. Companiile selectate au fost alese atat in functie de criterii precum potentialul de inovatie, echipa de conducere si “pedigree” (“calitatea” investitorilor, board-ul de mentori/adviseri, locul ocupat in industrie etc.), cat si in functie de cifre concrete: venituri de peste 10 milioane euro, peste 20 milioane euro atrasi de la investitori, valoare a companiei evaluata la peste 100 milioane euro, dar sub un miliard.


Alte informatii notabile arata ca, in medie, durata de la infiintare si pana la prima runda de finantare a companiilor din top a fost de trei ani si sase luni, comparativ cu o medie de un an si zece luni, iar durata de la prima pana la a doua runda, de trei ani si unsprezece luni fata de patru ani si doua luni. De retinut si ca 65% din cele 50 companii din raport au cel putin un investitor din SUA.


In ceea ce priveste lista companiilor, din cele 50, 11 sunt din domeniul Software as a Service (altfel spus, cloud), insa nu neaparat cu servicii dedicate companiilor. De exemplu, printre serviciile de uz larg se numara WeTransfer si SoundCloud. Urmatoarea industrie ca numar de prezente este FinTech, cu noua compani, si e-commerce, tot cu noua.


In functie de investitiile primite, compania cu cei mai multi bani primiti este Kreditech – 363 mil. dolari, fondata in 2012, in Germania, urmata de Deliveroo – 199 mil. dolari, Marea Britanie, 2012, WorldRemit – transfer de bani, 184 mil. dolari, Marea Britanie, 2010, SoundCloud – 150 mil. dolari şi NewVoiceMedia – B2B cloud, 150 mil. dolari, Marea Britanie, fondata in 1998.


Cand vine vorba de cel mai potrivit loc pentru a cauta finantari, lista arata ca Marea Britanie are 20 companii incluse, Germania – noua, iar Irlanda si Olanda, cate patru.


Lista completa, cu mai multe detalii, poate fi consultata aici. Prezentarea proiectului si a raportului, cu mai multe date statistice, poate fi gasita aici.

Parallax

Vizualizari
11
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri