Raluca Abrihan

Ce asteptari au companiile din Europa Centrala si de Est pentru 2016: Cresterea cifrelor de afaceri, limitata de concurenta acerba - sondaj

Imagine principala
Ce asteptari au companiile din Europa Centrala si de Est pentru 2016: Cresterea cifrelor de afaceri, limitata de concurenta acerba - sondaj
Liderii in afaceri din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt optimisti si cred ca situatia economica se va imbunatati in 2016, iar inflatia va fi mentinuta sub pragul de 2%. Peste jumatate dintre cei intervievati sustin ca  intentioneaza sa creasca salariile angajatilor in anul umrator, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de compania de audit KPMG.

In cadrul sondajului au fost chestionati respondenti din noua tari din ECE - Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia - pentru a-si exprima opinia asupra tendintelor economice de pe aceste piete.

In medie, 51% dintre respondentii din regiune cred ca situatia economica se va imbunatati intr-o oarecare masura sau chiar semnificativ, in timp ce 34% nu anticipeaza modificari speciale si doar 15% se asteapta la vremuri mai grele. Directorii executivi din Romania sunt printre cei mai optimisti din regiune, 63% dintre respondenti asteptandu-se la o imbunatatire a situatiei economice in 2016.

"Politicile fiscale ocupa un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali si se asteapta ca guvernele sa simplifice sistemul de plata a impozitelor si procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii si managerii care au participat la sondaj.  In plus, s-a exprimat foarte clar preferinta pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal fata de sistemul progresiv de impozitare  a veniturilor", a spus  Ramona Jurubita, Partener Coordonator al Serviciilor de Asistenta Fiscala & Legal, KPMG in Romania si Moldova.

In opinia liderilor de afaceri din ECE chestionati, printre prioritatile bugetare pentru urmatorii trei ani ar trebui sa se regaseasca, in ordine:
  •  educatia, cercetarea si inovarea (39%);
  •  infrastructura (23%);
  •  sanatatea si cresterea demografica (10%).

Majoritatea respondentilor din Romania (55%) au considerat ca dezvoltarea infrastructurii ar trebui sa aiba intaietate, alte prioritati, in opinia lor, fiind educatia si inovarea, urmate de sanatate.   

Un procent de 53% dintre respondentii din tarile ECE nu intentioneaza sa aduca schimbari notabile in numarul angajatilor, similar cu sondajul precedent. Companiile din regiunea ECE care planifica angajari reprezinta in medie 36% si numai 12% dintre respondentii din regiune intentioneaza sa faca disponibilizari de personal. Pentru salariati, perspectivele salariale par destul de promitatoare pentru anul 2016, in conditiile in care 58% dintre participantii la sondaj intentioneaza sa creasca remuneratia personalului, un procent usor redus fata de 69%, nivelul inregistrat in sondajul precedent.

"Pentru a ramane competitivi atat pe pietele interne, cat si pe cele internationale, cel mai important este sa dispui de personal calificat, au indicat 60% dintre respondenti, comparativ cu 62% cu un an in urma. Liderii in afaceri recunosc astfel ca pastrarea personalului cu o buna pregatire reprezinta un aspect esential asupra caruia companiile ar trebui sa se concentreze mai mult", a spus Serban Toader, Senior Partner, KPMG in Romania si Moldova.

Dintre cei intervievati la nivelul ECE, 45% afirma ca elementul cheie care le va limita cresterea cifrei de afaceri pe tot parcursul anului 2016 va fi concurenta acerba. Pentru acei 83% dintre respondenti care se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri in 2016, productivitatea crescuta a angajatilor (potrivit unui procent de 42% dintre respondenti) si cresterea cererii pe piata interna (40%) reprezinta principalii factori dinamizatori.

73% dintre participantii la sondaj au indicat ca economia subterana  constituie o problema in tara lor (fata de 75% in 2014), in timp ce in 98% dintre respondentii din Romania au considerat aceasta o problema. 39% dintre respondenti au spus ca evitarea impozitarii prin neindicarea veniturilor reale este principala sursa de ingrijorare, urmata de salariile nedeclarate (23%) si frauda de TVA (21%).

Investitiile joaca un rol vital in pastrarea competitivitatii, potrivit unui procent de 66% dintre participantii la sondaj, care au mentionat ca societatile lor si-au planificat investitii pentru intreaga perioada cuprinsa intre 2016 si 2018. Pentru 37% dintre respondenti, piata lor interna este tinta principala.

Doar 31% din respondenti au raspuns ca cifra de afaceri a companiei lor depinde de fonduri UE sau de achizitii publice in cadrul proiectelor finantate din fonduri UE.

Un alt aspect relevat de sondaj este ca, desi Romania nu a exprimat un angajament ferm de adoptare a monedei euro, liderii de afaceri din Romania prezinta un nivel de incredere in evolutia pozitiva a euro mai mare decat al respondentilor din celelalte tari din regiune.
Parallax

Vizualizari
14
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri