M. Ivascu

5 sfaturi de la un antreprenor zgarcit

Imagine principala
5 sfaturi de la un antreprenor zgarcit
In urma cu 9 ani, Susan Payton si-a deschis propria firma de marketing si PR. Voia sa faca totul de una singura si sa investeasca cat mai putin (spre deloc) in echipament si personal. De ce? Pentru ca voia ca in portofelul ei sa ramana tot profitul si, desigur, pentru ca “nimeni nu poate face treaba la fel de bine ca mine”, marturiseste Susan intr-un material publicat de allbusiness.com. Astazi, firma lui Susan este in continua crestere, insa viziunea ei despre cum ar trebui condusa o afacere pare ca s-a schimbat radical.



StartupCafe prezinta in continuare 5 lectii pe care Susan le-a invatat in perioada in care era de parere ca poate face totul de una singura, fara a investi nici un ban in resursele umane si materiale necesare activitatii afacerii ei. 

1. A incerca sa faci totul de unul singur poate fi mai degraba daunator decat benefic

In primii trei ani, am lucrat singura. Am scris advertoriale si am gasit clienti. Mi-am facut singura design-ul si logo-ul site-ului, care, recunosc, arata destul saracacios. Mi-am justificat mie aceasta alegere spunand ca nu imi permit sa angajez oameni care sa ma ajute; plus ca nimeni nu poate face treaba la fel de bine ca mine. Pana la urma, aceasta firma de marketing era copilul meu. Cine altcineva ar fi trebuit sa faca totul?
Apoi, mi-am invins ego-ul si am angajat un intern. Ea s-a dovedit a fi fabuloasa si a preluat o parte din proiectele in lucru. Fiind o firma in crestere, in perioadele supraaglomerate, am gasit cativa freelanceri care m-au ajutat sa duc la bun sfarsit proiectele. Am inceput sa aganjez graficieni pentru design-ul proiectelor. Cu ajutorul lor am reusit sa castig mai multi bani pe care i-am folosit sa imi platesc noii angajati. S-a dovedit a fi o situatie “win-win”. Mi-as fi dorit sa fac acest pas mai devreme.


2.\tTu iti controlezi programul


Aceasta lectie am invatat-o recent. Conceptul de 40 de ore de lucru pe saptamana era una dintre fixatiile mele, simteam ca acesta este programul dupa care afacerea mea ar trebui sa functioneze. Doar ca uneori stateam la biroul meu de lucru si dupa ora 5 dupa-amiaza. Am lasat-o mai usor si mi-am eliberat programul. Mi-am dedicat o zi pe saptamana proiectelor la care lucram in afara firmei. De asemenea, am prioritizat celelalte activitati, cum ar fi sa fac exercitii fizice in timpul saptamanii. Am invatat cum si cand sa lucrez. Flexibilitatea a fost unul dintre avantajele care m-au atras spre antreprenoriat.


3.\t“Nu dau bani ca sa fiu sarac”


Poate ai auzit de expresia “primesti ceea ce platesti”. Este vorba despre acelasi lucru. In esenta, nu voiam sa cheltuiesc nici un ban pentru a-mi dezvolta afacerea. Voiam sa pastrez tot profitul. Asa ca uneori am investit in lucruri de proasta calitate pentru a economisi un ban. Si intotdeauna am sfarsit prin a da mai multi bani pentru a compensa calitatea slaba a unor servicii. Nu am investit in lucruri care m-ar fi ajutat sa imi conduc afacerea, cum ar fi intr-un software pentru email marketing sau in biletele de acces la diverse conferinte importante.
Acum, ma gandesc la aceste lucruri ca la niste investii care imi vor creste afacerea. Trebuie sa cheltuiesti bani pentru a face mai multi bani.


4.\tUn client deschide usile altor clienti


Cu totii stim ca metoda “din vorba in vorba” este cel mai eficient mod de a atraga noi clienti. Dar nu este vorba doar despre un client care le spune cunostintelor lui despre mine - este vorba despre munca pe care am facut-o si rezultatele pe care le-am obtinut. Acesta este motivul care ii va face pe viitorii clienti sa spuna: “Wow! vreau sa lucrezi pentru mine!”. Da cei mai bun din tine pentru fiecare client in parte.
Daca ai numai clienti importanti, intreba-i daca i-ar deranja sa le spui si altora ca lucrezi pentru ei.


5.\tIncorporarea nu este de speriat


La inceput am operat ca unic proprietar. Cativa ani mai tarziu, firma mea a fost contractata de un client care se ocupa cu incorporarea firmelor mici si astfel am inceput sa scriu articole despre incorporare. Mi s-a parut usor prostesc sa scriu despre acest lucru, fara sa fii trecut prin aceasta experienta. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am facut acest pas. A fost mult mai putin complicat si infricosator decat ma asteptam. Acum, am un mic beneficiu in ceea ce priveste taxele pe care trebuie sa le platesc si simt ca afacerea mea este una “reala”.
Parallax

Vizualizari
213
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ce e aia incorporarea afacerii? ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri