Claudiu Zamfir

Gigantului Google nu-i mai pasa ce facultate au facut candidatii sau ce note au luat, cand face angajari

Imagine principala
Gigantului Google nu-i mai pasa ce facultate au facut candidatii sau ce note au luat, cand face angajari
Gigantul Google nu mai este interesat de scolile absolvite de candidati sau de notele obtinute de acestia, atunci cand face angajari, scrie reteaua profesionala LinkedIn. Laszlo Bock, vicepresedinte senior al Google, a dezvaluit, recent, la o conferinta, cateva dintre secretele companiei, in procesul de recrutare, care pot servi ca model si micilor antreprenori romani, cand fac angajari.

Google, care ocupa primul loc in topul Fortune al companiilor in care este cel mai bine sa lucrezi, si-a regandit substantial strategia de angajari, odata ce compania a crescut de la cativa angajati la 57.000, in decurs de 17 ani, scrie Caroline Fairchild, editor la LinkedIn.

Dupa ce au urmarit performantele angajatilor si informatiile referitoare la scolile absolvite si la notele obtinute acolo, executivii Google si-au dat seama ca performanta de top la o scoala de top nu are deloc legatura cu performanta la Google.

"Aceasta este una dintre greselile facute in evaluarea oamenilor. Presupuneam ca, daca ai fost la Harvard, Stanford sau MIT esti destept. Presupuneam ca, daca ai avut note bune, vei fi bun si la serviciu... Nu exista nici o legatura intre scoala la care ai invatat si modul cum te-ai descurcat 5 -10 - 15 ani in cariera. Asa ca am incetat sa ne mai luam dupa asta", a spus seful resurselor umane din Google, Laszlo Bock, la o conferinta.

Laszlo Bock, Senior Vice President of People Operations al Google, a dialogat recent cu jurnalistul american Steven Levy, la conferinta Next Economy de la San Francisco.

In schimb, cea mai buna prognoza asupra viitoarei performante a angajatilor, la locul de munca, ti-o ofera metode ca:

- work sample tests - probe de lucru pe loc. Il pui pe candidat sa faca efectiv ceva la interviu. Dar si acest test are o hiba: iti ia extrem de mult timp.
- teste de abilitate cognitiva generala. II adresezi candidatului cerinte cum ar fi: "Povesteste-mi cum ti-ai folosit cutare insusire pe care o cautam la tine!". Si acest test are un neajuns: rezultatul poate fi prea influentat de partinirile si subiectivismul intervievatorului.

Pentru a depasi neajunsurile referitoare la testele pentru angajare, Google a gasit urmatoarele solutii:

- Ii intervieveaza pe candidati de cel putin patru ori.
- O comisie evalueaza candidaturile, pentru a ignora aspecte care tin de sex, varsta, etnie etc.

De asemenea, Google a depus un efort urias pentru a inspira angajatii sa devina buni manageri. Recent, au inceput sa studieze rapoarte, in mod aninom, referitoare la 8 insusiri ale managerilor.

Apoi, managerii primesc feedback privind performanta lor si locul pe care se situeaza ca manageri in companie.

Raportul nu are nicio consecinta, dar a dat rezultate: favorabilitatea medie a managerilor a crescut la fiecare 6 luni, de-a lungul a 4-5 cicluri de cand a inceput studiul.

Totusi, e dificil sa conduci alti oameni.

"Pur si simplu e ingrozitor, pentru ca este o munca plictisitoare si nu este prea plina de satisfactii. O gramada de treburi manageriale sunt o munca plictisitoare, dar trebuie sa le faci, iar modul in care iti recrutezi echipele cu care sa lucrezi este la fel de simplu ca un check list", spune Bock.

Mai multe, AICI.
Parallax

Vizualizari
453
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bock Fapt divers, Bock e nascut in Romania, emigrat in copilarie cu parintii. Detaliile astea, inclusiv tot ce a spus in interviul asta sunt parte din cartea publicata de ceva timp http://www.hachettebookgroup.com/titles/laszlo-bock/work-rules/9781455554799/

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri