A.M.

Mor “unicornii”? Investitorii din Silicon Valley se tem de o noua bula

Imagine principala
Mor “unicornii”? Investitorii din Silicon Valley se tem de o noua bula

Numarul companiilor de tehnologie ale caror evaluari au depasit un miliard de dolari, asa-numitele companii “unicorn”, a crescut, anul acesta, la o rata de 1,3 in fiecare saptamana. Practic, in cele 42 de saptamani trecute, pana astazi, 54 de companii au primit, in 2015, o valoare de piata de peste un miliard de dolari.


Termenul de “unicorn” a fost introdus recent in terminologia din industria de investitii cu capital de risc si a fost popularizat de Aileen Lee, fondatoare a fondului de investitii Cowboy Ventures, dupa ce Bill Gurley, general partner in firma de investitii Benchmark, a emis ipoteza ca increderea ridicata a investitorilor din Silicon Valley si cresterea rapida a numarului de “unicorni” este primul pas catre o noua bula speculativa care se va sparge la un moment dat, aratand ca “unicornii” exista doar in visele frumoase. Printre companiile “unicorn” se numara Uber, Snapchat si Airbnb.


Potrivit Fortune, tot mai multi oameni din industria de investitii de risc incep sa se panicheze din cauza “exploziei” de “unicorni”. In ultimii ani, au fost prea multe companii finantate cu prea multi bani, la evaluari prea mari si mult prea repede comparativ cu ritmul conservator al investitorilor americani.


Realitatea este ca evaluarile companiilor private (nelistate la bursa) au crescut din doua motive, noteaza autorul articolului: dorinta celor de pe Wall Street de a vedea cresteri masive indiferent de costuri, respectiv factorii de multiplicare (rezultatul unei ecuatii de evaluare ce ia in calcul mai multe criterii, inclusiv valoarea pietei, potential de crestere, cifre inregistrate etc.) relativ mari in zona de tehnologie, inclusiv pe burse.


In plus, multi dintre investitori au finantat companii in primul rand pentru a avea optiunea de a le lista pe bursa, desi numarul companiilor cu lansari de succes nu a crescut intr-un ritm similar. De altfel, teama de a vedea o noua bula vine si din lipsa unei cresteri a exemplelor incununate de succes, la care se adauga si faptul ca socotelile din investitiile private nu prea se potrivesc cu cele de pe burse, unde conditiile “jocului” sunt mult mai aspre.


Concluzia, formulata in publicatia Business Insider, este ca se intra intr-un punct de cotitura in ceea ce priveste investitiile din sectorul tehnologic, iar investitorii trebuie sa-si reseteze asteptarile.

Parallax

Vizualizari
139
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri