Dani Rockhoff

Crowdbutching sau macelarii digitali. Cum se dezvolta zootehnia folosind internetul

Imagine principala
Crowdbutching sau macelarii digitali. Cum se dezvolta zootehnia folosind internetul
Implantul de senzori ajunge in grajdul de vaci. Dropnostix, un startup din Potsdam, dezvolta un sistem de monitorizare a vacii care seamana cu un card de sanatate online. Iar pentru aceasta a primit o finantare cu sase zerouri, chiar in acest an. Un alt startup german, Kaufnekuh, vinde principiul vacii fericite, crescute sanatos, care nu este taiata decat cand si-a gasit suficienti cumparatori pe net. Carne de vita de calitate, direct de la tarani in frigiderul tau, e motto-ul Kaufnekuh.de. Iar la Rotterdam, in Olanda, startupul Floating Farm muta vacile pe apa, intr-o ferma plutitoare, a carei constructie incepe la finele acestui an.

Startupul dropnostix GmbH e de data recenta si a inceput cu ideea unui senzor plasat in rumenul vacii. Rumen sau ierbar este primul si cel mai mare compartiment al stomacului rumegatoarelor, de forma unui sac dublu. „Suntem o firma tanara si dezvoltam un sistem de monitorizare online a vacii care ajuta fermele producatoare de lapte sa reduca pierderile cauzate de boli”, anunta dropnostix pe homepage-ul sau.

Proiectul startup-ului cu sediul in Potsdam, Germania, este „cardul de sanatate online, bazat pe un senzor plasat in rumenul vacilor. Acesta transmite continuu toate datele necesare pentru evaluarea starii de sanatate a animalului: vitalitate, motilitatea stomacului, temperatura corpului, dar si activitatea motrice. Tehnologia de monitorizare e plasata in grajd si informatiile sunt permanent transmise catre „punctele de analiza” de la fermier si veterinar. Astfel, starea de sanatate a animalului e sub control si pot fi luate din timp masuri de preventie a unor boli.

Costurile tehnologiei nu au fost inca facute publice. Insa startupul a primit o finantare de baza (seed-investment) cu sase zerouri, de la Banca de Investitii a landului Brandenburg. Este o investitie in premiera, initiata printr-un nou fond regional de alimentare si crestere a unor proiecte din Brandenburg, creat impreuna cu ministerul energiei din acest land. Vehiculul financiar are un volum total de 70 de milioane de euro si contine, combinat, fonduri provenite din surse europene pentru dezvoltare regionala, de la Ministerul Economiei si Energiei de land si de la Banca de investitii din Brandenburg.

Un alt proiect legat de vaci este cel al olandezului Yvo van Rijen, care anul trecut a fondat startupul Kaufnekuh.de. „Ideea mi-a venit intr-o zi, pe cand imi faceam cumparaturile in supermarket“ spune fondatorul firmei intr-un interviu acordat Startupvalley.de. „Analizand produsele din carne, mi-am dat seama ca provenienta acestora este necunoscuta consumatorului. Am vrut sa schimb asta si am inceput, in Olanda, sa vand carne de vita adevarata si de provenienta clara. In septembrie 2015 mi-am extins proiectul Kaufnekuh  [n. t. - cumpara o vaca] si in Germania“.

Marea greutate a fost gasirea macelarilor care sa lucreze cu el, mai explica Van Rijen. El spune ca finantarea de baza a fost de 15.000 de euro din bani proprii, care insa s-a amortizat inca de la primele vanzari. Kaufnekuh se adreseaza clientilor care vor sa manance sanatos, sa cumpere carne provenita direct din gospodariile taranilor din Bavaria si Baden-Württemberg. Principiul pe baza caruia functioneaza Kaufnekuh este asa-numitul Crowdbutching.

Pe scurt: mai multi clienti cumpara impreuna o vita. Aceasta va fi taiata doar cand este vanduta in intregime. Fiecare cumparator isi primeste partea sub forma unui pachet „mini“ (3,7 kg) sau „maxi“ (7,2 kg). In pachet se livreaza nu doar carne, ci si, optional, rulade de vita, gulas, carnati si carne tocata. Expedierea se face direct la domiciliul sau adresa dorita de client.

Desi ideea olandezului pare noua, ea apare si in startupul unui american din Seattle. CrowdCow vinde vite portionate dupa comanda consumatorului, ambalate in vid si transportate in recipiente frigorifice. Carnea provine de la o ferma „de casa“ - Step By Step Farm din Boistfort Valley, situata la sud-vest de Washington-, despre care fondatorii Joe si Ethan sustin ca ar creste „cirezi 100%  hranite cu iarba“.

„Cumparam la propriu o vaca si portiile pe care le transam provin de la noi“, asigura co-fondatorul Joe Heitzeberg, intr-un interviu pentru KOMO News. El insista astfel pe provenienta clara a animalului, „vaca pe care o vezi la fata”, in contrast cu ceea ce adesea se ofera pe rafturile supermarket-ului. El este de parere ca, prin intermedierea facuta de CrowdCow, consumatorii urbani sunt pusi in legatura directa cu crescatorii de vite, ceea ce ar aduce si o scadere de costuri.

Desi, in medie, e nevoie de cca 60 de clienti la o vita de cumparat, acestia se aduna „ in cateva ore“. „Iti alegi vaca si halca din ea, iti mobilizezi prietenii si devii Steakholder“, spune Heitzeberg, facand si un joc de cuvinte. Adica ai „actiuni de vaca“, similare celor de bursa.

Tot de vaci se ocupa o firma foarte noua, care dezvolta proiectul unei ferme plutitoare, a carei constructie incepe anul acesta. Deoarece la Rotterdam, in Olanda, pamant e putin insa apa destula, Peter van Wingerden, fondator si CEO al startupului Floating Farm a avut ideea sa construiasca o crescatorie de vaci plutitoare, in Merwehaven, un vechi port mic si dezafectat, din oras. „Apa creste, pamantul e din ce in ce mai limitat“ spune Van Wingerden, citat de Wiwo.de.

El vede folosirea suprafetelor de apa ca o alternativa la terenurile din metropole, „rare si scumpe“. Populatia metropolelor crescand, ideea este de a aduce fermele cat mai aproape de consumator, astfel economisindu-se si bani de transport. Iar pentru aceasta ramane disponibil luciul apei marine sau fluviale.

Se va fi gandit Van Wingerden ca vacile ar putea suferi de rau de mare? Probabil ca nu. Potrivit homepage-ului companiei, constructia „fermei plutitoare din oras“ (a floating farm in the city) incepe in noiembrie 2016, urmand a fi finalizata in iulie 2017 si oficial inaugurata in luna august, a anului viitor.
Parallax

Vizualizari
86
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri