Claudiu Zamfir

​​VIDEO Idee de afacere pe internet: Primeste plangeri de la pasageri tepuiti si hartuieste companiile aeriene sa plateasca despagubiri

Un antreprenor din Ungaria isi cauta norocul in ghinionul altora: si-a dechis o firma, care opereaza si in Romania, prin care desfasoara proceduri legale impotriva companiilor aeriene care intarzie sau care isi anuleaza zborurile. Tamas Doffek, in varsta 41 de ani, e plecat de 3 ani in Statele Unite, unde are o alta companie care, spune el, ajuta micile firme din Europa de Est sa se extinda in America.

Urmareste un reportaj video despre afacerile lui Tamas Doffek:



Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Pe Tamas l-am gasit la Budapesta si a fost bucuros sa ne povesteasca despre experienta sa ca antreprenor. Ne-am dat intalnire intr-un parc din oras, dar n-a vrut sa fie filmat. El spune ca asta e strategia lui si ca nu are nicio legatura cu firmele de trasport aerian pe care le "hartuieste".

Asta e business-ul lui cel mai nou: da in judecata companiile aeriene si recupereaza pagubele suferite de pasagerii care si-au cuparat bilet de avion si s-au trezit ca le intarzie cursa sau ca li s-a anulat.  

Firma Flight Refund a demarat in Ungaria, dar "ataca" si alte piete din regiune, printre care si Romania. De altfel, pagina de internet a Flight Refund are deja meniu si in romaneste.

"Este un serviciu legal online. Se numeste Flight Refund si construim prima companie regionala. In Ungaria merge deja, si-a dovedit functionalitatea. Modelul de business este foarte simplu: oferim asistenta legala pasagerilor companiilor aeriene. Cand zborurile se anuleaza sau inatarzie mult, ai dreptul la o compensatie. Multi nu stiu despre asta si ce e si mai rau este ca majoritatea companiilor aeriene nu vor sa plateasca" - spune Tamas.

Internetul este baza afacerii, pentru ca prin site poate cuprinde clienti din mai multe piete.

"Este o procedura legala dificila, noi dam in judecata companiile aeriene si avem aproape 100% rata de succes. Avem sute de cazuri de succes. Compensatiile sunt de 250 - 600 de euro de persoana, in functie de pretul biletului, de distanta cursei" - mai spune Tamas.

 El sustine ca firma a reusit sa obtina deja in total peste 100.000 de dolari, despagubiri de la firmele aeriene. La final, pasagerul afectat de intarziere sau de anularea cursei primeste despagubirea de la compania aeriana vinovata, iar Tamas ia un comision de succes de 30%.

"Practic, ceea ce cream este un serviciu online, unde pasagerii completeaza un formular de inregistrare. Noi percem un comision, numai pentru succes, de 30%, deci nu exista niciun risc pentru client" - mai spune antreprenorul.

Desigur, afacerea nu este noua, iar Tamas nu a inventat roata si nu a descoperit nici focul, dar e un exemplu de business care sparge barierele teritoriale.

Miami, o destinatie hot pentru startupuri

Nascut si crescut in Ungaria, Tamas Doffek a plecat acum 3 ani in Statele Unite, pentru a-si dezvolta cariera in investment banking. La inceputul anului 2016 a lansat firma Incubeach Miami, prin care, spune el, ofera infrastructura completa pentru companiile early stage din Europa de Est care vor sa faca saltul in America.

Incubeach Miami ofera si investitii de pana la 100.000 de dolari firmelor care au intr-adevar perspective mai rapide de a ajunge la profit, dar in primul rand filosofia incubatorului de afaceri este de a crea un istoric american micilor afaceri est-europene.

"Abordarea noastra este oarecum diferita de a merge in SUA si a gasi un investitor. Noi oferim un proces de 3-6 luni in care compania lucreaza cu noi. Nu mergem sa gasim bani, ci clienti, un track record american, vanzari in America, o prezenta locala. Dupa 6 luni, daca deja ti-ai construit o prezenta locala in SUA, ti-ai ralizat primele venituri acolo, ti-ai format clienti, oameni cu care lucrezi, poate si angajezi americani, poate iti va fi mai usor sa gesesti investitori in SUA" - sustine Tamas.

"Noi insine investim, avem ceva fonduri disponibile pentru startupuri. Ne ducem undeva in jurul a 100.000 de dolari pe proiect. Daca gasim proiecte potrivite si valabile pentru a merge spre pasii urmatori, poate vom cauta investitii de serie A sau fonduri mai mari" - mai explica el.

Totusi, precizeaza el, nu il intereseaza simplele idei de afaceri.

"Nu incubam idei de start-upuri, ci numai firme care sunt pregatite sa se extinda pe o piata noua. E un pas mare pentru o firma. Nu e simplu si le spun tuturor celor care viseaza sa ajunga in SUA ca este foarte dificil, uneori poate fi o miscare farte scumpa. Trebuie sa aiba fonduri disponibile, un concept si o strategie bine dezvolate sa fie capabile de o astfel de mutare".

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
75
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri