Luminita Pirvu

. Un startup care vrea sa schimbe regulile recrutarii online. Skilldetector intermediaza angajarea pe baza aptitudinilor

Imagine principala
VIDEO. Un startup care vrea sa schimbe regulile recrutarii online. Skilldetector intermediaza angajarea pe baza aptitudinilor
Experienta negativa in gasirea unui loc de munca l-a determinat pe Iulian Clita, un tanar de 31 de ani sa lanseze o platforma de recrutare online. El a renuntat la job-ul de it-ist si a dezvoltat o platforma care ajuta persoanele ce nu au o diploma de specialitate si nici experienta profesionala sa se angajeze in domeniile dorite.

Iulian a terminat Facultatea de Instalatii dar, pe fondul crizei care a lovit in plin zona de constructii, a trebuit sa se reorienteze spre alt domeniu si asa a devenit programator IT. Pana sa obtina un job in domeniul software, Clita s-a lovit de o serie de experiente negative. Dar, pornind de la aceste intamplari i-a venit ideea de a lansa o platforma de recrutare online pentru persoanele care nu au diploma de specialitate oferindu-le acestora, printr-un test,  posibilitatea sa-si demonstreze aptitudinile.
 
"Eu am facut Facultatea de Instalatii dar cand am terminat am avut probleme in gasirea unui job. Ma uitam ca existau foarte multe joburi pe it insa nu aveam specializare. Chiar daca am facut un curs in acest sens si eram bun in ceea ce faceam, nu-mi dadea nimeni o sansa sa arat ce stiu.

O firma de IT din Bucuresti mi-a testat cunostintele cand am dat interviul si, pe baza acestui test, m-au angajat. Pornind de la experieta mea  mi-a venit ideea de a lansa o platforma care sa-i ofere omului sansa sa demonstreze ce stie printr-un test", a explicat Iulian.
 


Impreuna cu un prieten (Radu Mihai Lucian) a gandit si a lucrat timp de un an la platforma de recurtare si, in februarie 2016, au reusit sa o lanseze pe piata. Noutatea cu care vine aceasta este faptul ca ofera angajatorilor posibilitatea sa testeze candidatii care aplica CV-ul  pentru un job (prin teste adaugate de catre companie) si ofera, in acelasi timp o sansa si tinerilor cu aptitudini care nu au diplome sau specializare.

Compania care publica jobul are optiunea de-a atasa un test de cunostiinte pentru a-i selecta pe cei care aplica. Acest tip de test estefolositor, in special, pe domeniile care necesita munca de birou. Iulian a testat piata si mizeaza pe faptul ca multe companii sunt interesate de ideea de testare si selctare a CV-urilor.
 
"La cursul de programare pe care l-am facut am intalnit persoane care terminasera la automatica si nu stiau prea multe. Veneau si ma intrebau pe mine, care terminasem la Instalatii. Asta demonstraza ca diploma nu are o relevanta, in sensul dorit de angajator. E adevarat ca piata este rigida si are o inertie dar incercam sa aducem o schimbare. Eu cred si multi gandesc asa, ca asta este modalitatea corecta de recrutare: sa demonstrezi ca stii ceea ce scrie pe hartie", explica Iulian.

De asemenea, cei care aplica Skilldetector au posibilitatea sa-si ataseze un CV multimedia - o prezentare video si slideuri pentru mapa de portofoliu.

Platforma Skilldetector.com este tradusa si in engleza si are pana in prezent are aproximativ 600 de utilizatori. 150 de companii au postat anunturi, printre acestea se numara UPC, Flanco, Dell, Nestle si Catena.

"Targetul de postari de joburi este undeva la 500 de companii si 2500-3000 de candidati. Tinta noastra este Europa dar vrem sa crestem organic, natural si in functie de cum se va termina anul in 2017 incercam sa intram si pe piata din Germania", mai adauga fondatorul Skilldetector.com.

Costurile realizarii si implementarii site-ului s-au ridicat la 5000 de euro potrivit lui Iulian. In promovare investesc circa 1.000 de euro lunar - prin Facebook si Linkedin si prin abordari directe cu companiile, explica Iulian. De asemenea, el spune ca intentioneaza sa introduca un sistem de plata pe anunturi in 2017. 

"Vrem sa mergem pe ideea de egalitate, si sa introducem un tarif modic pe luna pentru anunt. Nu vrem sa introducem criteriul de prioritizare a anuntului raportat la o suma mai mare. Suntem un pic utopici dar vom vedea pe masura ce vom evolua"

In prezent, Iulian are doi prieteni pe post de angajati: unul care gestioneaza relatia cu marile companii si promoveaza platforma pe retelele de socializare si unul care se ocupa de metenanta si probleme tehnice ale site-ului. "Suntem intr-o formula buna insa pe viitor odata ce platforma se va extinde suntem deschisi la colaborari",aprecizat acesta.
 
In viziunea lui Iulian in urmatorii ani platformele de recrutare vor trebui sa se adapteze la evolutia tehnologica si sa ofere facilitatea intervievari candidatilor de catre companii prin interviuri si conferinte online live.
 
"In tot mai multe domenii apare tendinta ca oamenii sa lucreze remote, bineinteles pentru joburile care presupun munca intelectuala. Platformele de joburi vor trebui sa se adapteze in consecinta si sa ofere posibilitatea intervievarii canddatilor prin interviuri si conferinte online  prin Skype sau alte platforme. Trebuie sa gasim solutii si sa facilitam acest proces de recrutare, oferind o legatura intre companii si candidati indiferent de distanta."
Parallax

Vizualizari
159
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri