Ovidiu Popica

: Artistul “fosforescent”. Cum castiga un hunedorean din altfel de pictura, online. Plus: o idée care poate parea SF, dar...

Imagine principala
VIDEO: Artistul “fosforescent”. Cum castiga un hunedorean din altfel de pictura, online. Plus: o idée care poate parea SF, dar...
Un artist hunedorean pasionat nu doar de pictura ci si de stiinta si tehnologie isi surprinde clientii cu lucrari care ziua pot fi vazute intr-un fel iar noaptea, complet diferit. Tablourile sale nu doar „arata” ci si „functioneaza” si asta datorita unei combinatii de lacuri si vopseluri care le fac sa lumineze pe intuneric. Are cateva website-uri pe care isi vinde lucrarile, nu doar in Romania ci si in afara si, cu rabdare de ardelean, isi face socotelile pentru tot felul de proiecte indraznete. Intr-un scurt interviu pentru StartupCafe.ro a povestit cum ii merge afacerea.

La prima vedere, Raul Neret este o aparitie bizara. Nu e prea vorbaret; raspunde scurt si se simte in largul lui abia cand il cunosti mai bine si incepe sa povesteasca despre pictura, vopseluri si lacuri ciudate ori despre stiinta si tehnologie. Nu se poate lauda cu diplome sau studii sofisticate, cauta mereu sa afle ceva nou si pare genul de om care se tine, cu simt practic si cu incapatanare, de pasiunile sale. „Imi place sa imi vad de treaba mea si stiu ce am de facut”, spune Raul pe care l-am intalnit la Brasov, la conferinta Afaceri.ro unde arata, pe intuneric, cum „functioneaza” tablourile lui suprinzatoare.

Si-a vandut primele lucrari de arta plastica in Austria, tara de care este legata si povestea numelui sau artistic. Daniel Badragan – cum se numeste, de fapt, artistul - a plecat, acum cativa ani, la austrieci, sa lucreze in constructii. Cel care l-a descoperit si i-a pus lucrarile pe piata i-a sugerat sa-si caute un nume mai usor de marketat, un nume pe care strainii sa-l pronunte mai usor. Asa a aparut Raul Neret – cu accent pe al doilea „e”, ca sa sune frantuzeste. „E numele sub care am vandut in strainatate peste 2000 de lucrari”, adauga artistul.

Raul Neret spune ca si-a perfectionat reteta de lucru si pe langa tablouri  - pe care le realizeaza pe baza unor imagini cumparate de la alti autori - poate face pardoseli cu efect vizual tridimesional dar si tot felul de obiecte decorative cu aspect inedit. Si-a dotat atelierul cu banii din tablouri si isi vinde lucrarile pe cateva website-uri de care se ocupa fie direct, fie cu ajutorul unor colaboratori.



Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky. Video realizat cu echipament Nikon


Raul Neret: Pe lângă faptul că arată foarte bine ziua, ele se văd și mai bine noaptea. Și se văd cel puțin 6 ore. După ce au fost expuse la lumină, ele înmagazinează energie și luminează pe timpul nopții, în întuneric, cel puțin 6 ore. La o expunere de lumină de circa 2-3 minute, cu cât e lumina mai puternică cu atât înmagazinează mai mult și vor lumina pe timp mai îndelungat.
NU pot să spun că e o tehnologie nouă, cât faptul că am făcut o aplicație mai interesantă, am aranjat lucrurile de așa natură să am un rezultat altfel și un efect surprinzător de puternic.

Cum ai obtinut acest efect?

Raul Neret:
Acolo sunt practic niște atomi, cu electronii stabili pe ultimul strat; lumina sau căldura excită un electron și-l trimit la vecin. Vecinul nu-i sigur că-i al lui, il pasează înapoi și cearta asta dintre atomi, la mijloc fiind electronii, îmi eliberează fotoni. Fotonii ies sub formă de frecvențe luminoase diferite. Tabloul poate să lumineze verde, turcoaz, albastru și încă vreo câteva variante dar astea sunt cele mai puternice.
După ce tabloul este gata, după ce rețeta este gata nu am cum să... dar când se face rețeta atunci se știe. Se folosesc practic cristale diferite, elemente diferite și efectul este diferit.
Am lucrat la început cu vopsele fluorescente, cream tot felul de efecte, apoi am cunoscut materiale de foarte multe feluri, și pe fir, punct cu punct, am ajuns la acest tip de tablouri.

Ce esti tu? Artist? Tehnician? Ai studiat, ai o specializare anume?

Raul Neret:
Și una și alta pentru că, într-un fel, se leagă. Cam tot ce există e ideea unui artist. Dar fără tehnician nu poți să faci nimic. Și atunci, dacă te gândești că un artist și un tehnician au lucrat împreună, într-o singură persoana, e corect.
Nu am niciun fel de specializare în domeniu dar viața m-a adus la nivelul ăsta, îmi place foarte mult să studiez, studiez foarte multe domenii și, în ziua de astăzi, chiar poți să ajungi departe dacă îți dorești și ai o viziune.

Cum merge afacerea ta?

Raul Neret:
Pot să zic că din asta trăiesc, vând în America online, Canada, Anglia, și chiar în toată lumea pleacă, așa, ocazional. Feedback-ul este foarte interesant, iar aplicațiile, cum se spune, au o deschidere din ce in ce mai mare.
Am creat și modele cu imagini 3D și luminoase și ele luminează pot să zic absolut tot timpul. Practic la suprafețe mari, efectul luminos este cumulativ, este mai mare și luminează efectiv până dimineața.
Am cumpărat utilaje și am o linie de producție, pot să produc chiar și o sută de tablouri într-o zi, cu utilajele pe care le am.

Cam cat faci, pe an?

Raul Neret:
Dacă luăm în mare, undeva la treizeci și ceva de mii de euro. Mă susține pe mai departe, că eu nu-s genul..., eu am încă alte lucruri pe care vreau să le fac și ăsta mă susține pe mai departe. Practic le fac din buzunarul meu, din profitul pe care – sa zic că – mi-l aduc tablourile.

În România se cumpăra, și se cumpără tablouri mari. La clasa lux, fac tablouri la care nu m-as fi gândit niciodată. Tablouri de suprafete mari, efecte superbe pe perete. Românul chiar e inventiv la capitolul ăsta și cere mult. Sunt clienți care vin cu idei precise și îmi dau multă bătaie de cap, dar o scot la capăt.

Cum livrezi in afara Romaniei?

Raul Neret:
Avem contract cu firme de expediție și avem chiar condiții foarte bune. Dacă cineva îmi comandă în seara asta, eu dimineață le dau în lucru, până la ora 2 sunt gata, le ridică curierul și a doua zi sunt livrate în America, la ușa clientului.
Online este ieftin, accesibil, plus că dacă ai un produs și omul este mulțumit, feedback-ul îți aduce clienți. Am căutat întotdeauna să merg pe nivel de calitate, nu m-a interesat sa fac cantitate, sunt foarte atent la detalii, dacă mă supăr pe un tablou îl fac și de trei ori și nu știe clientul, dar l-am făcut de trei ori, până mi-a plăcut mie.



Inteleg ca esti pasionat si de tehnologie...Ce planuri mai ai?

Raul Neret:
Pe termen lung, îmi doresc să fac niște ochelari care să ajute nevăzătorii fără niciun fel de operație medicală. Adică, ei nu vor vedea lumină și culoare cum vedem noi. Dar informațiile din mediu vor fi modulate și în așa fel aranjate să fie perceptibile ca și cum cel nevăzător „pipăie” lucrurile de la distanță.

Doresc ca informațiile din mediu să treacă prin procesorul de la telefon, care este destul de puternic. Și o aplicație dezvoltată pe limbajul pe care-l înțelege pielea, iar informația și să ajungă direct la creier.

Vreau ca acest sistem să lucreze împreună cu Google Maps si un sistem audio care îl va ajuta pe nevăzător să fie independent. El va putea sa meargă fără să fie asistat, să se deplaseze în oraș fără ajutor și, dacă a trecut printr-un loc comun lui, să zicem magazinul unde își face cumpărăturile, sistemul va salva toate informațiile din mediu la prima trecere și a doua oară va fi informat despre numele magazinului, etichete, program, mersul autobuzelor, tramvaielor, șamd, sistemul va putea să citească și să spună audio informații din mediu pe care el le cere.

Astfel de informații vor lucra, toate: împreună cu dispozitivul de pe piele, cu audio, imaginile modulate de la cameră și senzorii de proximitate care vor fi montați pe ochelari, împreună vor ajuta un nevăzător; practic el va vedea „pipăind” absolut tot ce-și dorește de la distanță.

În același dispozitiv doresc să existe și informații mai precise cum ar fi lumina, sa recunoască farurile de mașină, în momentul în care traversează strada, el va putea să deosebească dacă pe stradă se află mașini sau nu, dacă sunt în deplasare, deci detalii foarte precise în această direcție.

Pare o idee de domeniul SF...Ce sanse ar avea in pratica?

Raul Neret:
Nu e SF! Dacă NASA a mers pe lună cu o putere de calcul mult mai mică decât avem noi azi în buzunar, cred că se deschid niște orizonturi mari. Nu-mi place să dau niciun fel de pronostic, dar știu ce am de făcut.

La capitolul ăsta, e treaba unui om de afaceri care poate să pună împreună și să alcătuiască un plan de afaceri și un plan de bătaie, eu știu ce am nevoie, ca unelte. Intr-un parteneriat sunt intotdeauna mai mulți oameni, fiecare se pricepe la un anume lucru și armonia dintre ei creeaza minuni.
Parallax

Vizualizari
1035
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri