Raluca Abrihan

Antreprenor german, cu afaceri la Londra: Romania se afla la nivelul la care era Germania in 2010 si Marea Britanie in 2005, in ceea ce priveste industria startup-urilor

Imagine principala
Antreprenor german, cu afaceri la Londra: Romania se afla la nivelul la care era Germania in 2010 si Marea Britanie in 2005, in ceea ce priveste industria startup-urilor
​A ales sa isi mute firma, pe atunci abia infiintata, in Londra, in urma cu sapte ani, pentru ca industria startup-urilor nu era suficent de dezvoltata in Germania si era aproape imposibil sa gaseti finantare. Acum, Jan Reichelt, co-fondator al Mendeley, spune ca Romania se afla cam la acelasi nivel la care se afla Germania cand a plecat el si cu aproape zece ani in urma fata de Marea Britanie. De ce avem nevoie pentru ca ecosistumul romanesc de startup-uri sa ajunga la acelasi nivel cu al tarilor occidentale?

Mandalay, compania fondata de Jan Reichelt si alti doi antreprenori, este o platforma de colaborare dedicata cercetatorilor din intreaga lume. Construita in cloud, aceasta platforma ii ajuta pe cercetatori sa isi impartaseasca munca, sa comunice si sa colaboreze pentru diferite proiecte. Compania a aparut in Germania, in 2008, dar pentru ca investitorii erau imposibil de gasit acolo la acea vreme, n-a stat prea mult pe ganduri si a mutat firma in Marea Britani, a obtinut banii de care avea nevoie, a construit compania, a ajuns la peste 100 de angajati si a vandut-o apoi, in 2013, catre Reed Elsevier, dar a ramas la conducerea ei. Prezent la editia din acest an a How To Web, Jan Reichelt a facut pentru StartupCafe o scurta analiza comparativa intre mediul de dezvoltare al startup-urilor romanesti si cele din tarile occidentale.

“In Marea Britanie mecanismele fondurilor de investitii sunt atat de bune incat poti foarte rapid sa obtii invstitii de tip seed, de 100.000 – 150.000 de lire, care ce ar putea sa-i fie de ajuns unui startup pentru un an de zile”, spune antreprenorul.

Principale provocari ale oricarui startup raman gasirea unui investitori si a oamenilor buni care sa ii formeze echipa.

Recunoaste ca avantajul Romaniei este tocmai faptul ca exista specialisti foarte buni aici, dar tara noastra mai are inca foarte mult de lucrat la capitolele: educatie antreprenoriala, masuri guvernamentale care sa incurajeze dezovoltarea firmelor mici si masuri de a atarge investitori.

“Un principal atu aici cred ca este talentul inginerilor. Dupa atatia ani de outsourcing, aveti tot mai multi specialisti buni, tot mai creativi, iar daca ne gandim ca inaite ei doar executau ceea ce li se cerea, in ultimii trei observam ca lucrurile au trecut la un alt nivel, s-au emancipat si nu se mai rezuma doar la a face ce le spuneau altii, ci vin si ei cu idei”, spune Reichelt. Dar ei au nevoie sa fie incurajati, iar educatia antreprenoriala si sprijinul guvernamental sunt cele mai importante.

In acest sens da ca exemplu masurile financiare pe care le-a luat Guvernul britanic pentru a-i indemna pe antrebrenori sa investeasca in firmele mici aflate la inceput de drum. “Daca investesti intr-un startup aflat in stadiu primar, spre exemplu daca investesti 20.000 de lire, la finalul anului impozitele si taxele pe care trebuie sa le platesti se vor reduce cu 50% din banii pe care i-ai dat startup-ului. Practic 10.000 de lire se intorc catre tine”, explica fondatorul Mendeley.

Dincolo de acest aspec, el mai da ca exemplu legislatia in ceea ce priveste piata muncii: “Este mult mai usor sa angajezi, dar si sa concediezie oamenii aici”. Iar universitatile din Marea Britanie, la fel ca cele din Germania au o curicula bine pusa la punct care ii pregateste pe tineri pentru antreprenoriat.

Atunci cand tot acest climat lipseste multi incearca sa isi gaseasca alte tari in care sa isi infiinteze firmele. Asa s-a nascut la noi noi un fel de sistem hibrid – in care firme cu echipe care lucreaza aici, dezvolta produse in Romania sunt inregistrate in alte tari, ceea ce nu trebuie privita ca o solutie. Potrivit omului de afaceri, tinerii antrepreori trebuie incurajati sa dezvolte intreaga afacere pe plan local.
Parallax

Vizualizari
82
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Start up Start up se refera nu la industrie ci la firme incepatoare

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri