Vlad Barza

Seful Google Europa: Ce au in comun o fosta fabrica de votca si cea mai noua initiativa prin care gigantul american ajuta micile firme

Imagine principala
Seful Google Europa: Ce au in comun o fosta fabrica de votca si cea mai noua initiativa prin care gigantul american ajuta micile firme
​O fosta fabrica de votca din Varsova a devenit cel mai nou "campus" mondial al Google, un loc in care startup-urile din regiune sunt invitate sa vina pentru a-si gasi parteneri de afaceri si pentru a fi instruite sa se descurce in piata. Matt Brittin, seful Google Europa, a facut o paralela inedita intre trecutul interesant al cladirii si prezentul in care acolo se vor "distila" idei. Este al cincilea astfel de campus pe care Google il deschide in lume, dorinta companiei fiindca ca din Varsovia sa poata fi ajutate startup-uri din toata regiunea.

Google a deschis in 2012 la Londra primul "campus", pornind un program gandit sa ajute micile companii sa-si dezvolte afacerile, sa gaseasca clienti si mai ales sa invete sa sa se promoveze, invatand  de la manageri mai experimentati. Au urmat astfel de campus-uri la Seul, Madrid si Tel Aviv , iar acum s-a deschis la Varsovia si campusul care se afla cel mai aproape de Romania. In primavara lui 2016 un nou Campus se va deschide, la Sao Paolo.


Intrarea in actualul Google Campus (fosta Koneser, fabrica de votca din cartierul Praga (Varsovia)

Cladirea de caramida situata in cartierul Praga din capitala poloneza a fost din 1897 pana in anii 60' o fabrica de votca, iar acum cele trei etaje sunt gandite sa "distileze" idei.

Nici Matt Brittin, seful Google Europa, prezent la inaugurare, nu a ratat ocazia de a face o paralela intre trecutul cladirii de trei etaje si prezentul ei.

"Acum 118 ani in acest loc se deschidea o fabrica inovativa ce distila si exporta in toata lumea esenta spiritului* polonez si est european. Astazi, locul gazduieste acelasi tip de spirit: clar, puternic, curgator, transparent si intr-un fel imbatator cand se va face o infuzie cu ce se ntampla aici si cand creativitatea va fi exportata in lume, folosind cele mai noi tehnologii"
, spune seful Google Europe.

"Este un loc regenerat si noi iubim acest spirit si ne bucuram sa il aducem intregii lumi. Acum a venit vremea antreprenorilor si acum au ocazia sa schimbe lumea si ne bucuram ca putem face atat de multe pentru startup-uri", mai spune Brittin.

Seful Google Europa spune ca traim o perioada de transformare, iar cuvantul nu este o exagerare fiindca acum sunt 2,7 miliarde de oameni conectati la internet, iar in cinci ani se estimeaza ca vor fi cinci miliarde. "Acum e momentul sa vina startup-urile fiindca pot construi idei globale care sa se adreseze catorva miliarde de oameni".



Brittin spune ca acest campus din Varsovia va ajuta antreprenorii din Polonia si din intreaga Europa de Est   

Campus este un spatiu gandit sa devina o comunitate unde oamenii cu idei pot veni sa discute si sa se conecteze, iar Google va aduce experti si ii va pune in legatura pe antreprenori cu posibili finantatori. O serie de servicii sunt gratuite, iar cele contracost nu au tarife prohibitive.

Vor exista o serie de programe de accelerare, mentorat, workshop-uri si evenimente

Google are 400 de angajati in Polonia, un sfert fiind ingineri. O parte dintre ei vor face mentorat la Campus. Polonia a fost aleasa si fiindca este cea mai populata si dezvoltata tara din Europa Centrala si ce Est, gandirea fiind ca din Varsovia vor putea fi influentate cat mai multe tari din regiune, inclusiv Romania.

"Campusul de la Varsovia isi propune sa faca ceva pentru intreaga regiune si in primul rand vrem sa conectam diversele tari din regiune pentru a invata unii de la altii si pentru a stii exact ce fac startup-urile din Polonia, Romania, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Intai vedem cine ce face si apoi ne uitam in ce domenii exista probleme si cum le putem rezolva"
, spune pentru StartupCafe. Rafal Plutecki, seful Google Campus Warsaw.

In decembrie, zece companii din regiune vor participa la Campus Varsovia la cursuri intensive de marketing si despre cum sa se prezinte in fata unor investitori pretentiosi,  Cursurile dureaza cinci zile si la final companiile vor fi puse si in fata unor potentiali investitori. Astfel de sesiuni cu companii selectate vor avea loc si in 2016.

"Toata lumea stie ca Google este un motor de cautare, dar suntem si un motor de crestere pentru antreprenori si pentru economie,  deoarece aplicatiile noastre ii ajuta pe oameni sa invete si sa se conecteze cu informatiile si pot schimba idei, rezultatul fiind ca business-urile pot creste mult mai rapid"
, spune Matt Brittin.

* Brittin foloseste un joc de cuvinte, "spirit" inseamna in engleza atat spirit si suflet, cat si bautura alcoolica.
Parallax

Vizualizari
49
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri