Raluca Abrihan

Vrei sa fii stewardesa? Doua antreprenoare au aflat ca acesta dorinta de cariera se poate transforma intr-o afacere profitabila

Imagine principala
Vrei sa fii stewardesa? Doua antreprenoare au aflat ca acesta dorinta de cariera se poate transforma intr-o afacere profitabila
​“Vreau sa fiu stewardesa”, isi spunea Georgiana Ene, in urma cu cinci ani. Asa ca,  a urmat cursurile Scolii de Aviatie Civila din Bucuresti cu gandul de a se angaja laTarom. Doar ca planurile ei nu au coincis cu cele ale companiei aeriene, care anuntase la momentul respectiv ca nu mai face angajari. Dar toata aceasta experienta s-a transformat cativa ani mai tarziu intr-un prim pas catre antreprenoriat.

A investit peste 5.000 de euro in cursurile Scolii de Aviatie. Cheltuielile au fost atat de mari in special pentru ca, in acel moment, existau foarte putine informatii pe piata cu privire la modul in care poti ajunge la o cariera in aviatie, explica Georgiana Ene. La inceputul anului 2013, a intalnit-o la un eveniment dedicat antreprenorilor pe Anca Dumitrescu. Georgiana era jurnalista si abia ce isi lansase un blog, iar Anca isi deschisese o agentie de comunicare si organizare de evenimente.

“La un moment dat, la o cafea, am aflat de povestea Georgianei cu Scoala de Aviatie si ne-am dat seama ca exista o mare nevoie de informare pe acest subiect si ca niciun site din .ro nu acopera domeniul insotitorilor de bord. Fara a sti ce va urma, ne-am ascultat instinctul si am cumparat domeniul www.vreausafiustewardesa.ro, website care urma sa devina prima platforma din Romania dedicata viitorilor insotitori de bord”, povesteste Anca Dumitrescu. Au pus astfel bazele unui startup care a pornit cu o investitie de doar 50 de euro, cat a costat domeniul si gazduirea lui pentru un an. De dezvoltarea website-ului si de continut s-au ocupat singure. Iar, in prezent, acesta a ajuns sa aiba, in medie, 60.000 de vizitatori unici pe luna si peste 100.000 de vizite. Pe parcurs investitiile in firma au crescut, ajungand, in cei doi ani de activitate, la peste 10.000 de euro.  


Georgiana Ene si Anca Dumitrescu - fondatoarele "Vreau sa fiu Stewardesa"

“Primim zilnic zeci (uneori sute) de intrebari de la persoane interesate de o cariera in domeniu. De la intrebari banale si, cumva extrem de intalnite deja pentru noi, despre varsta minima, maxima, daca sunt permise sau nu tatuajele, ce studii trebuie sa aiba etc, pana la tot felul de detalii despre viata lor personala. Uneori ne scriu intr-un moment greu al vietii lor (depresie, divort, probleme la actualul job) si vin la noi pentru indrumare in cariera si consiliere”, spune Anca Dumitrescu. Insa toate aceste intrebari le-au facut sa vina cu o noua idee de extindere a afacerii si au lansat cursuri de pregatire pentru cei care vor sa devina insotitori de bord, cursuri din a caror taxe afacerea reuseste sa se sustina.

Cursantii trebuie sa indeplineasca un set de conditii minime legate de varsta, nivel de limba engleza, studii. Cursurile se desfasoara lunar, atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari din tara: Timisoara, Cluj Napoca, Iasi. Exista mai multe tipuri de cursuri, in functie de nevoile cursantilor si de nivelul lor de pregatire: cursuri de 4 zile sau de o zi si cursuri de limba engleza cu specific de aviatie. In ceea ce priveste taxele, spre exemplu, un curs de 4 zile costa 270 de euro. Pe langa trainingul propriu-zis, pretul include si realizarea fotografiilor si a CV-ului pe care cursantii il depun cand aplica pentru un job de insotitor de bord, mai explica cele doua antreprenoare.

Echipa “Vreau sa fiu Stewardesa” numara sapte oameni, printre care se numara  traineri certificati si specializati pentru fiecare curs in parte, un profesor de limba engleza si un specialist in resurse umane.

“Cursurile ofera pregatire completa pentru interviul cu orice companie aeriana. Interviurile din aviatie sunt destul de grele, se intind pe durata mai multor zile si doar cei foarte bine pregatiti reusesc sa le treaca cu brio. Ca sa iti dau un exemplu, din 500 de candidati la un interviu, la final ajung sa fie recrutati maxim 15-20”, declara reprezentanta companiei. Au organizat pana acum 45 de astfel de cursuri, la care s-au inscris peste 900 de cursanti si spun ca 80% dintre acestia lucreaza deja in domeniu.

S-au gandit sa isi extinda afacerea si in afara tarii. In luna februarie a acestui an au lansat o varianta a siteului in limba engleza, “ howtobecabincrew.com”, iar offline, incepand cu luna noiembrie , se vor extindem in Republica Moldova, unde au planificat deja primele cursuri. Dar, de la anul spera sa reuseasca sa atraga tot mai multi cursanti straini pe care sa ii pregateasca la Bucuresti. “Avem, in prezent, un procent semnificativ de cursanti din afara tarii - Italia, Cipru, Marea Britanie, Spania”, spune Anca  Dumitrescu.



De asemenea, tot din aceasta toamna, vor sa lanseze cursuri pentru aviatia privata. Acestea se adreseaza stewardeselor care au deja experienta in aviatia comerciala de minim un an si vor sa faca tranzitia spre domeniul aviatiei private. Programa cursului cuprinde 3 module: cum treci de interviu ca să te angajezi la o companie de aviație privată; responsabilitățile unui VIP/Corporate Flight Attendant și îmbunătățirea experienței profesionale; “Silver Service” - unde cursantii invata cum se realizeaza servirea mancarii si a bauturilor alcoolice pentru pasageri VIP. Taxa pentru un astfel de curs va fi de 600 de euro.

Cele doua antreprenoare s-au gandit ca un sistem de burse le-ar putea ajuta sa atraga si mai multi cursanti, asa ca, in luna iunie, au lansat “Bursele Vreau să fiu Stewardesă“ - prin care selecteaza cativa doritori carora le ofera acces gratuit la cursuri.

Dupa primul an de lansare, startup-ul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 30.000 de euro, dar potrivit estimarilor celor doua antreprenoare, in acest an veniturile firmei se vor dubla.

In piata mai exista si alte site-uri similare, dar fondatoarele “Vreau să fiu Stewardesă“, spun ca acest lucru nu face altceva decat sa le motiveze sa isi creasca si mai mult afacerea. “Ne dorim ca pe viitor sa devenim principalul furnizor de pregatire si recrutare insotitori de bord pe zona Europa Centrala si de Est. Nu suntem un blog si nicio o activitate “after job”. Pentru noi Vreau sa fiu Stewardesa este un full-time job, este proiectul catre care canalizam toata energia si ideile noastre”, mai adauga Anca Dumitrescu.
Parallax

Vizualizari
808
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cursuri contra cost despre cum să devii însoțitor de bord? Două persoane care nu au practicat meseria de cabin crew au creat o afacere pentru a-i învăța contra cost pe alții cum ”să treacă” de interviurile marilor companii aeriene? Părerea mea este că mai bine făceau cursuri contra cost prin care să-i învețe pe alții cum să respire.Trebuie să precizez că spre deosebire de cele două antreprenoare, eu am zburat vreme de 7 ani pentru Emirates Airline și am trecut prin toate cabinele și gradele existente la acea vreme. Știu bine cum sunt interviurile și pot spune că filtrarea candidaților nu este pentru a vedea cine este mai bun ci pentru a înțelege cine este apt pentru o muncă incredibil de frumoasă și grea. Este extrem de greu să păcălești pe cineva la interviu și indiferent câte cunoștințe ai avea despre cum și ce anume trebuie să faci acolo, personalitatea și adevărata ta natură va ieși la suprafață în timpul probelor. Vă dau un sfat 100% gratuit ce vă va ajuta mult mai mult decât v-ar ajuta orice curs: mergeți la interviuri și fiți voi înșivă! Dacă veți fi acceptați veți fi siguri că această muncă este pentru voi și vă veți bucura să o faceți zi de zi. Dacă nu, acceptați că poate sunteți buni pentru multe alte cariere dar aceasta nu vi se potrivește.Mi-aș dori ca StartUpCafe.ro să promoveze cândva vreun startup care să-i învețe pe românii ce aleg să plece să muncească în altă țară cum să muncească alături de oameni de naționalități și culturi diferite ce înțeleg profesionalismul și viața în general cu totul altfel decât noi, să-i învețe ce înseamnă feedbackul și cum să dai dar să și accepți feedback și multe alte abilități ce vor fi esențiale după ce vor fi acceptați de marile companii și care îi vor face pe cursanți nu numai profesioniști mai buni dar și oameni mai buni.Am avut norocul să fiu o mică parte a unui mecanism incredibil de sofisticat ce creștea de la o zi la alta și a trebuit să învăt singur prin experiență toate aceste lucruri. Ar fi fost mult mai simplu dacă aș fi înțeles dinainte ce anume am de făcut.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri