A.M.

Ziua de munca de cinci ore si acelasi salariu pentru angajati. Un antreprenor american lauda programul scurt

Imagine principala
Ziua de munca de cinci ore si acelasi salariu pentru angajati. Un antreprenor american lauda programul scurt

Stephan Aarstol, un antreprenor american din San Diego, a schimbat complet modul in care functioneaza afacerea sa, un mic producator si magazin de placi cu vasle similare celor de surf. In locul traditionalului program de opt ore, el a a decis ca magazinul sa fie deschis doar intre orele 8 si 13, fara insa a taia lefurile angajatilor.


Aarstol a plecat de la premisa ca, la fel cum Henry Ford a injumatatit, in 1914, programul de lucru al angajatilor pentru a le creste productivitatea, acelasi lucru poate fi valabil si o suta de ani mai tarziu. Daca reducerea programului de munca, la inceputul secolului trecut, a venit si ca urmare a revolutiei industriale, era digitala in care traim este in sine o revolutie si necesita, la randu-i, o schimbare de paradigma in ceea ce priveste programul de lucru.


Antreprenorul american a observat ca, in prezent, se pierde foarte mult timp pe drum, in ambuteiaje, si ca 70% din timpul unei saptamani trebuie “indurat” la munca pentru a te bucura de weekend. Asa ca a schimbat radical programul angajatilor.


Primul lucru pe care l-a facut Aarstol a fost sa modifice programul magazinului pentru a lasa dupa-amiezele libere si sa elimine pauza de pranz, fara insa a taia si salariile. Cei noua angajati ai companiei au devenit mai productivi, iar eficienta noii formule s-a vazut in cresterea afacerii. In 2014, a fost numita drept una dintre companiile cu cele mai rapide cresteri din San Diego, iar in 2015, de la inceputul anului, a avut vanzari de noua milioane de dolari.


In luarea deciziei, Aarstol a pus cap la cap trei idei de baza:



  • oamenii nu sunt masini, iar in cadrul unui program de lucru de opt ore, timpul efectiv de lucru este de doar doua sau trei ore; lucrand cinci ore pe zi, anagajatii se pot concentre pe lucrat mai intensiv in reprize

  • angajatii cei mai fericiti sunt si cei mai productivi, iar oferindu-le timp sa-si urmeze pasiunile si sa aiba timp de familie si prieteni le ofera mai multa energie, fizica si psihica

  • mai putine ore de munca inseamna mai putina eficienta, dar, in acelasi timp, ii forteaza pe angajati sa isi prioritizeze mai bine atributiile.


Totusi, spune antreprenorul, modelul nu functioneaza in toate domeniile, precum cele ce necesita prezenta 24 ore din 24 (urgente, serviciu medical sau ordine publica). Pentru ceilalti insa, Aarstol e de parere ca orice antreprenor poate aplica Principiul lui Pareto (asa-numita “regula 80-20”), in cazul de fata, 80% din productie este generata de 20% din eforturile depuse. Cel mai bun sfat, dupa citirea cartii “Saptamana de lucru de patru ore”, este ca antreprenorul sa identifice acele 20% dintre activitati si sa le elimine pe celelalte.


Al doilea sfat este setarea unei mentalitati concentrate pe productivitate. Oamenii tind sa-si cuantifice munca in orele petrecute la serviciu si mai putin pe rezultate. In cazul lui Aarstol, dincolo de salariu, pentru a-si motiva angajatii, a decis ca 5% din profit sa mearga catre cei ce inregistreza cele mai bune rezultate.


O alta idee pe care a pus-o in practica a fost aceea de a refuza conceptul ca, in era digitala, toata lumea e disponibila oricand, la orice ora. Activand intr-o industrie in care rata de achizitie a unui produs nou este o data la cinci ani, americanul a realizat ca nu are nevoie de program de supermarket si de relatii cu clientii non-stop si ca numarul de apeluri telefonice si e-mail-uri este relativ constant. Prin urmare, raspunsurile catre clienti sunt oferite preponderent in timpul orelor de program, mai ales intr-o nisa in care vanzarea nu depinde in sine de un raspuns urgent la orice intrebare.


In acelasi timp, ca sa compenseze reducerea timpului de lucru al angajatilor, a implementat o serie de aplicatii pentru automatizarea unor procese in depozit, iar pentru relatiile cu clientii, angajatii au creat pagini de intrebari si raspunsuri si tutoriale video pentru a limita interactiunea directa, iar in ceea ce priveste e-mail-urile, au fost introduse raspunsuri automate


Nu in ultimul timp, Aarstol a decis sa le ofere angajatilor un program flexibil. De altfel, spune acesta, cei mai performanti angajati ajung, totusi, ca in unele zile, sa lucreze si cate 12 ore, insa o fac de placere, fiind constienti ca nu ii obliga nimeni si ca pot oricand, in timpul programului de birou, sa ia o pauza de o ora sau doua pentru a merge la surf.


Concluzia sa este ca scurtarea programului angajatilor a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat, cata vreme angajatii sai sunt mai fericiti, mai productivi si mai implicati in afacerea pe care o conduce. Totul tine, spune el, de a aborda un mod de gandire axat pe productivitate si pe rezultate si pe renuntarea la frica de schimbare.


Demn de retinut este ca afacerea lui Stephan Aarstol a primit, in 2013, o finantare de 150.000 dolari de la Mark Cuban, unul dintre cei mai de succes antreprenori americani ai momentului, dupa un pitch sustinut in emisiunea Shark Tank. In afara de afacerile proprii si de investitii, Cuban este si proprietarul echipei de baschet Dallas Mavericks, care activeaza in NBA.


Sursa: Mashable.

Parallax

Vizualizari
68
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri