Raluca Abrihan

Studiu: Tinerii prefera sa se angajeze decat sa preia afacerile familiei

Imagine principala
Studiu: Tinerii prefera sa se angajeze decat sa preia afacerile familiei
Doar unul din cinci tineri ai caror parinti au o afacere de familie este
deschis la posibilitatea de a prelua afacerea familiei. Dintre acestia,
doar 3,5% intentioneaza sa preia afacerea imediat dupa terminarea
studiilor, conform studiului "Coming home or breaking free?", realizat
de EY si Universitatea St. Gallen.


Dorinta de a prelua afacerea creste usor la cinci ani dupa absolvire, cand 4,9% dintre respondenti afirma ca intentioneaza sa preia afacerea familiei.

"Conform raspunsurilor inregistrate in cadrul Barometrului (Barometrului EY al afacerilor de familie din Romania), 69% dintre liderii care conduc afaceri de familie in Romania, cu vanzari de peste 1 milion euro, considera ca tinerii membri ai familiei trebuie sa lucreze intre 3-5 ani in afara businessului, inainte de a se alatura acestuia. Acest rezultat indica, pe de o parte, dorinta antreprenorilor ca urmatoarea generatie sa acumuleze experienta relevanta in afara business-ului de familie inainte de a se dedica acestuia, dar poate fi si o confirmare a interesului scazut al tinerilor de a succede la conducerea afacerii de familie imediat dupa finalizarea studiilor", declara Alexandru Lupea, Partener si Strategic Growth Markets Leader, EY Romania.

Imediat dupa absolvire, tinerii se vad mai degraba lucrand in cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondentii studiului EY "Coming home or breaking free?" isi doresc sa lucreze intr-o firma cu peste 250 de angajati, 20% planifica sa se angajeze intr-o afacere de dimensiuni medii, in timp ce 17% intentioneaza sa lucreze intr-o firma mica.

La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care isi doresc sa creeze propria afacere creste de la 7 la 35%, ceea ce indica faptul ca nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care impiedica tanara generatie sa se alature afacerii parintilor.

Conform studiului, respondentii din Mexic, Belgia si Slovenia isi doresc cel mai mult sa se alature afacerii familiei la cinci ani de la incheierea studiilor, in vreme ce respondentii din Statele Unite, Israel si Danemarca isi doresc cel mai putin sa calce pe urmele parintilor lor.

Nivelul de trai influenteaza succesiunea. Astfel ca, in tarile sarace, intentiile sunt puternice din cauza lipsei de alternative pe piata muncii. Pe masura ce bunastarea creste, intentiile de succesiune scad datorita oportunitatilor oferite de piata muncii. In tarile foarte bogate, aspectele financiare devin mai putin importante. Cei care succed la conducerea afacerilor de familie sunt motivati pentru preluarea afacerii mai ales de statutul social si reputatie, interesul pentru succesiune intrand pe o tendinta crescatoare.

Femeile sunt mai putin dispuse sa preia afacerea parintilor, fata de barbati: 5,73% dintre respondentii barbati doresc sa preia afacerea de familie la cinci ani de la absolvire, in timp ce doar 4,34% dintre femei doresc acest lucru - reprezentand un procent cu aproape 25% mai mic. Aceasta diferenta intre preferinte predomina indiferent de studiile urmate, de la economie si drept, la medicina si stiinte sociale.

Generatia tanara isi doreste sa preia firme cu performante ridicate: procentul celor care intentioneaza sa devina succesori la 5 ani de la absolvire atinge 5,2% in cazul firmelor cu 2-5 angajati si 16,3% pentru afacerile de familie cu peste 100 de angajati, in timp ce intentia de succesiune atinge cel mai inalt nivel in cazul respondentilor care provin din familii cu firme foarte performante din punct de vedere al profitului realizat, al vanzarilor si gradului de inovatie, mai arata studiu EY.

Peste 750 de universitati din 34 de tari au fost implicate in derularea studiului "Coming home or breaking free?", completandu-se in total peste 109.000 chestionare, anunta EY.
Parallax

Vizualizari
35
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri