Vlad Barza

Zece dificultati pe care trebuie sa le depaseasca startup-urile din tarile emergente

Imagine principala
Zece dificultati pe care trebuie sa le depaseasca startup-urile din tarile emergente
Startup-urile din tarile emergente se confrunta cu multe probleme, de la numarul mic de investitori care sa le sustina, pana la mentalitatea antreprenorilor care se considera mult inferiori celor din Silicon Valley. Micile companii avanseaza lent, exit-urile sunt rare si pe bani putini, iar multi investitori prefera sa "bage" banii in imobiliare. Acestea sunt opiniile lui Dave McClure de la acceleratorul 500 Startups, citat deTech in Asia.

1. Sunt prea putini investitori, iar o buna parte dintre ei sunt neinspirati - Sunt prea multe startup-uri, raportat la numarul de investitori disponibili sa riste. Se pune prea mult accentul pe planurile clasice de afaceri si pe previziunile de venituri si prea putin se insista pe planurile de marketing si pe estimarile de cheltuieli.

2. Numarul de antreprenori este redus fata de tarile de traditie si multi dintre ei nu stiu clar ce vor sa faca - In multe tari exista o mare teama de esec in business si cine da faliment are un stigmat. Se vede clar nevoia de mai multa instruire de mai mult mentorat.

3. Numarul de clienti potentiali nu este foarte mare, insa acest lucru tinde sa se schimbe datorita penetrarii smartphone-urilor si a internet-ului. Modalitatile de plata devin tot mai simple, logistica este tot mai buna. Asta inseamna ca, si dintr-o tara in curs de dezvoltare, o companie "isteata" are acces la pietele internationale.

4. Multe startup-uri nu reusesc sa avanseze destul de rapid - Asta inseamna ca multe idei bune "mor" fiindca banii se termina pana ca business-ul sa devina profitabil. Trebuie gasite metode de a castiga rapid un numar important de clienti, inainte de a construi prea multe produse a caror viabilitate nu este cunoscuta.

5 Exit-urile sunt rare, iar cand se intampla au valoare mica. In tarile emergente sunt rare startup-urile care devin "unicorni" - adica ajung sa valoreze peste un miliard de dolari. O parte dintre startup-uri ajung sa fie cumparate pe bani putini de companii mari care vor sa profite de idee si de spiritul de inovatie din compania mica. Oamenii valorosi pleaca din startup-uri in companii mari unde ajung sa fie mult mai bine platiti.

6. Multi investitori prefera mai degraba sa investeasca banii in imobiliare, decat in startup-uri. Domeniul imobiliar este considerat mult mai sigur de catre investitori, insa fluctuatiile din criza arata ca nici acest sector nu este strain de turbulente.

7. O parte dintre acceleratoarele de startup-uri au o eficienta redusa - La unele acceleratoare personalul este insuficient si in destule cazuri nu se insista strict pe anumite segmente promitatoare. Procentul de startup-uri care dau faliment este imens, iar dintre cele care rezista, unele ajung sa devina povesti de succes abia duoa 5-7 ani,

8. Angajatii rar primesc actiuni sau parti sociale din companie. In multe cazuri doar fondatorii detin parti din companie, insa in ultimii ani tendinta este ca si angajatii sa detina ceva din companie, lucru care-i motiveaza si ii si fidelizeaza.

9. Multe startup-uri nu ajung sa aiba activitati dincolo de hotarele tarii. Unele startup-uri pornesc cu ideea de a se extinde in mai multe tari, insa putine reusesc asta. In pietele mari - cu zeci de milioane de potentiali clienti - concurenta este uriasa, astfel ca o companie nou-infiintata poate spera in mod realist doar la o cota de piata modesta.

10 Multi dintre antreprenori pleaca la drum cu convingerea ca nu sunt la fel de buni ca cei din Silicon Valley. Problema este nu lipsa de experienta, ci lipsa de incredere. Silicon Valley este nu doar un loc, ci si o stare de spirit si el poate fi recreat in diverse parti ale lunii de antrepenori iscusiti. In plus, multi dintre cei care au devenit celebri in Silicon Valley s-au nascut si au fost educati in tari emergente.
Parallax

Vizualizari
56
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri