Claudiu Zamfir

Englezii au trecut la "colectiv". Asa au intampinat criza 8 fabrici, o casa de design si o universitate din Anglia

Imagine principala
Englezii au trecut la "colectiv". Asa au intampinat criza 8 fabrici, o casa de design si o universitate din Anglia
Firmele din Anglia au gasit o solutie impotriva declinului industriei britanice
si a recentei crize economice globale: colectivul. 8 firme de prelucrare
industriala s-au asociat cu o univeristate si cu o casa de design
pentru a oferi clientilor solutii diverse si complete pentru nevoile
lor. "Lipsa fortei de munca bine calificata este cea mai mare problema
acum", spune unul dintre liderii colectictivului din centrul Angliei, cu
care StartupCafe a stat de vorba, la Birmingham, zilele acestea.


Colectiv. Exact asa se numeste solutia pe care o aplica niste firme de productie industriala din centrul Angliei. Midlands Assembly Network su MAN Group este ceea ce englezii numesc un "collective" format din 8 fabrici, o casa de design si o universitate - Warwick University.

"Este un colectiv unic de 8 companii de manufactura cu  aptitudini de baza complementare si non-concurentiale, impreuna cu o casa de design si cu o universitate", a declarat, pentru StartupCafe, Steve Gaston, Business Development Manager la MAN Group.

Ce i-a determinat pe englezi sa "intre la colectiv"? Totul a inceput de prin anii '70-'80, cand Guvernul Thatcher si-a dat seama ca marea industrie britanica, mandria manata cu aburi si carbune a tarii, a ajuns o gramada de fier vechi care nu mai facea fata concurentei din Germania.

Deodata, Margaret Thatcher a inchis minele de carbune si marile companii de stat si a reorientat economia britanica de la productie catre servicii. Firmele private mici si mijlocii, subcontractori si furnizori ai colosilor industriali de stat, au fost lovite in plin.

Pentru a rezista, firmele din actualul MAN Group si-au unit fortele, in conditiile in care nu numai ca nu se concurau reciproc, dar mai mult, se ele completau una pe cealalta. Ulterior, criza economica mondiala a venit si in Anglia, dar colectivul din Midlands a ramas in picioare.

"Am inceput cu 6 companii. Initial, inainte de 2008, cand lumea s-a oprit odata cu criza mondiala, trebuia sa ne salvam afacerile si sa oferim clientului o linie de asamblare de inalta calitate", isi aminteste Steve Gaston.

Colectivul acopera toate sectoarele industriei business to business. "Facem bisturie, clipsuri pentru mastile sudorilor, automate de cafea, statii de reciclare, componente pentru masini de Formula 1. Acoperim practic toate sectoarele din industrie: auto, industrie aerospatiala pana la procesarea alimentelor. Nu exista neaparat o conexiune, dar tocmai asta-i chestia - noi suntem, de fapt, o companie de design", mai spune liderul Midlands Assembly Network.

Avantajul colectivului este ca firmele fac economie de resurse, gasesc impreuna clienti si vin cu toate solutiile la un singur "ghiseu". "Lucram impreuna la proiecte si livram clientului solutii la un singur punct de contact. Ei nominalizeaza un manager de proiect si au un singur punct de contact in loc de 8-10 furnizori pentru linia de asamblare. Colectivul ofera clientului o solutie unica si este si in beneficiul nostru ca grup", explica Steve Gaston.




Steve Gaston, la standul MAN Group de la Advanced Manufacturing Show, Birmingham

Switch-ul britanic de la productie la servicii si, mai nou, imbatranirea populatiei au generat, insa, o noua problema industriei englezesti: lipsa de muncitori calificati.

"Cea mai mare problema in acest moment nu este sa faci afaceri in sine, ci lipsa de aptitudini a fortei de munca si imbatranirea. Este foarte greu sa gasim oamenii potriviti pentru a umple posturile libere", se plange Gaston.

MAN Group a gasit, insa, si de data aceasta o solutie... colectiva. "De aceea, avem o schema de ucenicie foarte agresiva in grupul nostru. Avem 28 de ucenici in acest moment. De pilda, ucenicii in turnatorie de metale au ocazia sa lucreze si la turnatoria cu injectie sau la presa de precizie. Deci le oferim o varietate mare de aptitudini practice in beneficiul lor si al companiilor noastre", se lauda managerul.

De aici si cooptarea Universitatii Warwick in colectiv. Dar grupul incepe "recrutarea" de ucenici inca din scoli. "Suntem foarte agresivi in directia educatiei. Acum invitam si copii de scoala la fabricile noastre, pentru a prinde gustul industriei. Ucenicia este urmatorul pas pe culoarul carierei lor".

Din cate spune Steve Gaston, ucenicia dureaza 4 ani, pe contract, timp in care ucenicii primesc si un salariu, iar o parte din ei merg in paralel si la universitate. Pentru MAN Group, s-ar putea spune, nu suna prea profitabil, dar Steve Gaston are alta viziune. "Investim in viitor. Daca tu nu faci nimic, de ce te mai plangi de lipsa de muncitori calificati?", intreaba managerul.

Si rezultatele par sa vina, din cate sustine el. Daca firmele vest-europene si-au mutat productia in China sau India, pentru forta de munca ieftina, ei bine, MAN Group produce in Aglia si exporta in China. "Una dintre companiile noastre exporta 60% din productie in China. Intregul grup exporta 38% din productia sa", sustine Gaston.

Midlands Assembly Network a participat la targul Advanced Manufracturing Show, care are loc la Birmingham, Marea Britanie, in perioada 2-4 iunie. Reporterul HotNews/StartupCafe a fost prezent acolo la invitatia Ambasadei Marii Britanii in Romania si a departamentului britanic pentru comert si investitii - UK Trade & Investment (UKTI), prin programul GREAT.
Parallax

Vizualizari
36
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri