Claudiu Zamfir

Metoda israeliana: Cum vor liderii de business romani sa-i ajute pe antreprenorii din diaspora sa revina, cu afacerile, in Romania. "Justitia face curatenie in afaceri si politica"

Imagine principala
Metoda israeliana: Cum vor liderii de business romani sa-i ajute pe antreprenorii din diaspora sa revina, cu afacerile, in Romania. "Justitia face curatenie in afaceri si politica"
Un grup de oameni de afaceri si manageri romani, membri ai organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), au demarat, marti, un program prin care vor sa convinga si sa-i ajute pe romanii care au plecat si si-au deschis afaceri in strainatate sa revina in Romania cu businessul, pe model israelian. In proiectul "Repatriot", printre oportunitatile invocate de RBL pentru a face afaceri in Romania se numara si actiunile justitiei din ultima perioada in mediul de business si in politica.

"Romania trebuie sa invete putin de la cateva tari care au exprienta readucerii acasa a oamenilor de talent. Israelul este probabil tara cu cele mai bune rezultate in sensul acesta si e de admirat si acum, dupa 30 de ani, ca in continuare au o intreaga miscare de aducere a evreilor in Israel, de a-i acomoda, de a-i pune in contact unii cu altii, de a le crea oportunitati de business in Israel", a spus omul de afaceri Dragos Rosca, membru RBL.

"Trebuie sa ne uitam la Germania, care in anii '80-'90 au avut o politica de a aduce germanii inapoi din Romania, Polonia, Rusia si din alte tari din estul Europei, trebuie sa intelegem ca succesul din ultimii 20 ani al Turciei s-a datorat multor turci veniti din Germania cu know how, care au infiintat afaceri de succes in turism si industrie", a mai spus Rosca, initiatorul unui fond de investitii si al unei firme de administrare a investitiilor.

La randul lui, Felix Patrascanu, proprietar al companiei Fan Courier, vede in activitatea din ultima perioada a justitiei o oportunitate pentru dezvoltarea afacerilor in Romania.

"Trebuie sa le aratam oportunitatile de a accesa fonduri in Romania, sunt o multime de terenuri nelucrate in Romania, vedem ca justitia face curatenie in mediul de business romanesc si in cel politic - este o noua oportunitate pentru businessul din Romania", a spus Patrascanu.

Cum vor liderii RBL sa-i repatrieze pe atreprenorii "stranieri":
  • 100 de antreprenori, manageri si specialisti ai RBL vor sustine 7 conferinte in comunitatile romanesti din strainatate. Primele conferinte vor avea loc la Torino, in 22 mai, si la Milano, in 23 mai. Seria va continua cu Spania si Marea Britanie.
  • Reteaua RBL le va oferi consiliere atreprenorilor romani care se vor repatria: dezvoltare antreprenoriala, modele de business plan, idei de afaceri, consiliere juridica, consiliere de business, asistenta pentru accesarea fondurilor UE.
  • Un site de resurse, care sa contina inclusiv idei de afaceri. Din pacate, momentan, pe site-ul abia lansat, repatriot.ro , sunt prezentate doar cateva articole vechi preluate din presa romaneasca, pe post de idei de afaceri.
  • Sprijin la finantare. "Vor fi banci alaturi de noi, care vor fi gata sa finanteze afacerile celor intorsi, sunt fonduri de investitii", a declarat liderul de proiect al RBL, Marius Bostan. Potrivit acestuia,  Garanti Bank sustine deja un alt program al RBL, Ateliere de Antreprenoriat. 
  • Networking. Reteaua RBL le va pune la dispozitie "stranierilor" contacte utile in toata Romania.
Programul "Repatriot" se adreseaza romanilor din strainatate, cu spririt si talent antreprenorial. "Oportunitatile mari sunt in Romaia pentru o anumita categorie de oameni: pentru cei care au initiativa, pentru ca este atat de mult spatiu si lucrurile se desfasoara la un nivel inca jos, incat cu initiativa si cu putina experienta acumulata in alta parte si cu dorinta de a face lucrurile, te poti deosebi relativ repete de mediu", a spus Dragos Anastasiu, proprietarul companiei Eurolines.

Antreprenorul, care povesteste ca a trait 15 ani in Germania, a tinut sa mentioneze si categoria de persoane careria NU i se adreseaza programul "Repatriot": "Nu la fel de bine stau treburile pentru cei care nu au initiativa si care sunt nepasatori si pentru care o viata in Germania, Italia sau Spania e mai comoda, care duce, fara convulsii, catre o pensie, in care stiu ca am o crestere de salariu de 1% pe an si stiu, cu 30 de ani inainte, cat o sa am pensia. Pentru ei e mai greu in Romania".

In urma acestui program, RBL isi propune sa genereze repatrierea a cel putin 10.000 de afaceri in Romania, in conditiile in care circa 4 milioane de romani se afla in strainatate. Potrivit datelor invocate de organizatie, 46.000 de firme detinute de romani sunt deschise in acest moment doar in Italia, in conditiile in care numarul societatilor italienilor in Romania este la jumatate.

De asemenea, numarul total al firmelor functionale in Romania este de 200.000, ceea ce inseamna ca numai in Italia romanii au deschis un numar de firme egal cu un sfert din toate soietatile active in Romania.

Totodata, 23% dintre romanii din Italia ar vrea sa revina in Romania si sa-si deschida o afacere, mai sustine RBL, invocand un studiu.
Parallax

Vizualizari
233
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
In Romania? No way ... La cat de ostil este statul cu afacerile antreprenorilor romani, numai un sinucigas si-ar aduce afacerea aici. Teoretic sunt oportunitati, dar pana cand statul nu se educa si nu renunta la autism, astfel de initiative vor esua.
poza de profil
sunt convins ca va fi un mare succes ! dottore si tata socru sa faca turnee de convingere. sa le promita o fiscalitate rezonabila. :)caci legile, fiscalitatea ii va retine afara, nu actiunile binomului.
poza de profil
Shhhhh, liniste, Ponta are nevoie de bani pentru spagi electorale.
poza de profil
Haha Idei cretze, nu gluma. Si asta e o entrepriza in sine...sa aduci antreprenorii inapoi.cateva comentarii:1. Cine are o afacere care merge undeva in afara nu e nebun sa si-o mute in Romania de unde a fugit. Poate sa se extinda, daca exista potentialul, dar in nici un caz sa si-o inchida. repet, daca merge.2. Daca afacerea afara scartzaie si in tara se ofera niste oportunitati (fiscale, financiare de start-up), antreprenorul, ca orice antreprenor e posibil sa fie mancat undeva si sa muste momeala.Acum, nu de antreprenori duce lipsa Romania, mai sunt si in tara. Problema e ca ei sunt stigmatizati la nivel de societate /patroni hapsani, capcauni, zgarciti, vampiri capitalisti etc). si ca astia care stiu cu ce se mananca treaba de antreprenoriat in Romania au o problema majora cu a rezista. Hai, aduceti antreprenori "scoliti" prin alte sisteme si veti vedea ce se intampla cu ei.De fapt, ce se vrea este capital adus in Romania, nu antreprenori. Insa antreprenorul destept nu vine sa arunce capital intr-o fundatura in care metehnele oamenilor nu sunt stavilite nici de DNA si nici de politic. metehnele sunt acolo, la ele acasa cu primari, morari si alte specii de care te vei lovi oricum la un moment dat.Deci, va astaptam.
poza de profil
Haha! Veniti in romania sa dati bani pentru a putea da spagi administratiei ostile care are salarii in medie mai mare decat cei din privat!
poza de profil
Coruptie si hotie De multi ani incerc sa pornesc o afacere in Romania. Intr-o tara unde coruptia, hotia si minciuna fac legile, orice investitor poate doar sa piarda bani!!! Pentru orice aprobare se cere cel putin 10% spaga fara a avea siguranta ca problema se rezolva. Mai bine sarac in Vest decat lefter in Romania.
poza de profil
Am prieteni in Occident. S-au facut familii, au copii, si mentalitatea lor este urmatoarea: imi ajut parintii cu ce au nevoie, le platesc drumul sa-si vada nepotii, dar nici macar nu vin sa imi petrec o vacanta in Romania pentru ca ar insemna sa sustin un sistem corupt care m-a facut sa fug in strainatate!
poza de profil
Mda, cam tarziu ,de fapt mult prea tarziu... in cazul meu , niciodata. Dre ce m-as intoarce si la ce? Sa dau spaga pentru a fi bagat in fata la medic sau pentru a mi se elibera mai repede buletinul? Sant in jur de cateva milioane de motive impotriva si doar cateva pro. Iar alea pro devin cu timpul din ce in ce mai putine.Urmatorul pas are sa fie cu siguranta mai departe de tara , pentru copil si viitorul lui ,in nici un caz inapoi. Asta fiind cazul meu , din punct de vedere absolut subiectiv ,in rest fiecare cu parerea si convingerile lui.
poza de profil
mda. nici macar nu e discret mesajul imi place tonul articolului ... si incepe misto din titlu:liderii de business romani (sic!, oameni corecti si realizati in afaceri independente in care Statul nu s-a mestecat) sa ii ajute pe antreprenorii (juniorii aia) din diaspora (ce au fugit pastele lor).mai baieti ... io sincer va doresc bafta dar mai lucrati la atitudine ca asa atrageti in cel mai bun pe muritorii de foame de pe meleagurile vestului.... si aia vorbitori de alte limbi decat cea mioritica.
poza de profil
Iar fiecare minus ma face sa cred ca am dreptate pe undeva.
poza de profil
Scepticism gratuit = prostie Voi, HotNews, mai bine inchideti forumul asta, pentru ca prea multa valoare adaugata nu aduce la ce idei se speculeaza pe aici.In alta ordine de idei, salut initiativa acestei organizatii. Negativistilor vreau sa le aduc la cunostinta ca Romania are, in momentul de fata, o fiscalitate redusa in comparatie cu Europa si alte tari occidentale. Cota unica de 16% ramane inca un avantaj major si un magnet pentru investitorii straini. Spagile devin un mit in momentul actual si acestea inca exista pentru ca un functionar sa "ajute" reclamantul sa faca o ilegalitate sau sa evite niste taxe.Intreb: cati dintre cei care inchiriaza un apartament in Romania, de exemplu, declara venitul?Dupa multi ani traiti in strainatate, am impresia ca romanul este foarte fatalist. Ma refer la cel ramas la "vatra" si care nu a dat piept cu viata aia "dulce" din occident.Corporate taxRomania - 16%USA - 15%-39%Switzerland - 25%Israel - 26.5%Norway - 27%Germany - 29%Australia - 30%France - 33%Belgium - 33%Income tax (max)Romania - 22.75%Italy - 43%France - 45%Germany - 45%UK - 45%Norway - 47%Austria - 50%Japan - 40%USA - 55%Sweden - 57%Finalnd - 61%Belgium - 64%
poza de profil
De mentionat ca Traiesc in occident de peste 8 ani (Europa de vest si USA), am o firma in Romania si proprietati inchiriate. Am adus multi bani in Romania si am platit taxe in Romania.Nu am fost nevoit sa dau nicio spaga pentru firma din Romania pana acum si nu am avut incidente majore. Una dintre proprietati o inchiriez si platesc impozitele aferente catre stat.Cum zice si Dragos Anastasiu in articol, initiativa nu se adreseaza "plangaciosilor", ci celor care stiu sa gandeasca la rece si au un spirit antreprenorial calit in economia de piata occidentala.
poza de profil
Lipsa de profesionalism! Ce afaceri sa faci intr-un stat al carui guvern a inventat, ma rog - coace, introducerea taxei pe darul de nunta!!!! Nu mai vorbim de circul cu reducerea TVA!Atat a asteptat piata ca sa creasca preturile - Si se jura ca nu fura, dar l-am prins cu rata in gura!!!Ce sa mai spun despre madama de la PNL care a propus reducerea TVA la produsele pentru bebelusi , in timp ce sotul posta pe Facebook nu stiu ce despre afaceri in domeniu. Absolut jenant ce tactici de invaluire folosea duduia -in dreptul la replica, pentrru a poza in victima a rautatii jurnalistilor.Noaptea mintii, nu altceva. Vai de mama ei de tara!!!
poza de profil
Ai uitat sa bagi toate cozile de taxe de care te umple statul roman, cas-uri si alte tertipuri si o sa vezi cat de sublim e sa faci afaceri in Romania.Nu mai spun de controalele sufocante, contabilitatea mai urata ca o carte de telefon, lipsa infrastructurii si incetineala cu care se misca totul.
poza de profil
Pai ai dreptate Ciudat, dupa postul asta nu pari a fi deloc genul care sa fie afectat de propaganda.....phutinista.
poza de profil
afacerile si mentalitatea romaneasca Am citit si eu cu interes acest articol...Un lucru ma ingrijoreaza: toti "AR VREA"... se tot foloseste conditionalul prezent... multi confunda acest conditional prezent cu PREZENTUL... insa, e cale lunga.Intradevar, in Romania CORPORATE TAX e ceva de genul WOW...insa, este efemer!!!! Sunt multe alte impozite si taxe stabilite atat la nivel central si cel local!!! Hai sa nu ne oprim numai la corporate tax si income tax! Afara, metodologia de calcul a taxelor e atat de simplu, concis si la subiect... calcule se fac separat de cel contabil... La noi, nu se face AUDIT dupa inchiderea exercitiului.. ne bazam pe ochi frumosi ai EXPERTULUI... Am lucrat, lucrez cu cei de afara si cu cei din Romania... de ceea ce m-am izbit... a fost mentalitatea si incalcelile sistemului fiscal si juridic roman. Aici, in Romania, se va ajunge sa ne param clientii la ANAF daca, vezi Doamne, fac vreo smecherie!!!Intradevar, e un PROIECT cu sanse mari de reusita!!!Codul etic in BUSINESS in Romania nu exista. Afara, cum ai calcat unul din principii esti eliminat din joc... la noi, in Romania... e laudat... ceva de genul: mama, ce tare e tipul!!!NU asa se fac afacerile in Romania...La ora actuala, Romania nu are un pachet de legi cu conexiuni sanatoase la coduri existente: CIVIL, COMERCIAL, FISCAL.Legislatia se schimba peste noapte... ceva de genul ... in cateva saptamani sa aplici metodologia... asa ceva in AFARA Romaniei NU exista. Sistemul Contabil romanesc e atat de incalcit incat suntem la mana statului pentru orice metodologie.... ma ref la ANAF si Ministerul de Finante. Nu mai zic cati experti contabili ROMANI am intalnit care habar nu au de alte sisteme contabile existente in UE. Nu mai zic ca nu au niciun COD. Am stat de vorba cu ei pentru diverse opinii... am fost dezamagit... EXPERTII nostri CONTABILI romani nu au VIZIUNE asupra unei afaceri... dpdv contabil, fiscal... nu mai zic nimic de juridic... ca fug ca "dracul de tamaie"...Eu unul m-as gandi de doua ori...
poza de profil
TU UNDE ESTI CONTABIL? La stana?
poza de profil
Si in mod cert ... Nu aveti nici o legatura cu cleptocratia din romania daca locuind in SUA ati preferat "la rece" si "neplangacios" sa faceti afaceri in romania si nu in SUA!Deasemeni, nici faptul ca faceti publicitate acestui program care este o initiativa mixta guvern romanesc (mafie ordinara, cleptocratie) - "oameni de afaceri" nu inseamna ca aveti vreo legatura cu cleptocratia.Pai atunci domnule "militant" explicati-mi cum vedeti:-blocarea justitie de catre Parlament-legile si ordonantele de urgenta care impiedica recuperarea banilor de la Voiculescu-de ce se intampla fenomenul asta anormal oriunde ca angajatii la stat sa aiba in romania salariu mai mare decat cei in privat?- de ce cota "unica" de 16% (mica, ce-i drept) se aplica de 2 ori cand iti iei banii din firma in romania?-taxa de 90% pe munca-interzicerea concurentei pe domenii in care activeaza parlamentari (cleptocrati) - taximetrie, farmacii, asigurari (unde interese are cleptocratul Valeriu Zgonea), etc, etc.Deci daca dumneavoastra faceti afaceri mafiote in romania, nu instigati oamenii cinstiti va rog sa-si piarda panii prin acest colt uitat de lume si de lege! Macar chemati alti banditi ca se vor intelege perfect cu banditii din Parlament si Guvern! Majoritatea insa stiu, au fugit tocmai pentru ca nu era dreptate, deci nu veti avea succes!
poza de profil
zi zau studiu, bla bla, studiu si iar bla bla. o sa-i adune cu arcanul prin strainatate ca sa mearga la seminarii? tare sunt curios cum fac rost de listele cu romanii intreprinzatori.
poza de profil
Diferenta ... Spre ex daca in UK nu platesti ca persoana fizica impozitul pe dividende, in Romania il platesti. Deci platesti de doua ori 16%. Deci corporate-ul tax in romania ajunge de la 16% la 30% asa cum il au toti!Asa ca ... va rog, veniti cu alte argumente!
poza de profil
N'ai ce mai face cu banul täu? Investeste in Ro Cum poti investi intr'o tzara in care de la cel mai tânar pana la pensionar la ordinea zilei e smecheria, sa te pacaleasca, sa te barfeasca si sa te denunte ?Ca place ori ba, balcamismul e mult prea inradacinat si nici macar la "studentii" de azi nu remarci schimbarea "reala" de mentalitate (ma refer la "fapte", ca la vorbe "de bune intentii" si'un idiot se pricepe)A investi in Ro ?Pierderea capitalului si hartzuire intr'o tzara "obscura" prin mentalitatea "poporului" ei.
poza de profil
Cum se spune'n popor "las'o jos ca mäcäne" Din reteaua carui "mafiot" faci parte ?Spuneam intr'un alta postare ca "orice idiot se pricepe la vorbe cu bune intentii"; ramane confirmarea prin "fapte", dar mai ales rezultatul acestora !Vei trai curand amaraciunea realitatii Ro
poza de profil
Specialistii lu' peste. Gigel, in strainatate dividentele se incadreaza la income tax, pentru ca cineva incaseaza dividendele alea si se considera venit.In cazul acela, pentru USA, de exemplu este, sa zicem o medie, (corporate) 22% + (income, federal si local) 35%, adica vreo 55%.
poza de profil
Asa da! Alte argumente, ai?
poza de profil
Asa e. Un plangacios!
poza de profil
Stimabile Tu ai parasit granitele acestei tari sa vezi si cum e in alta parte? In afara de drumurile in Bulgaria la Nisipurile de Aur. Undeva unde "curge lapte si miere" si sa vezi tu cu ochii tai cum vin torente de lapte si miere pe strada. Ai fost? Ai vazut? Ai experimentat?Daca nu, taci!
poza de profil
Alt intelept In toata lumea se aplica taxa corporate + income tax cand scoti dividendele din companie. Nu a inventat Romania asta. In SUA, de exemplu, corporateul este undeva intre 15% si 39%. Daca vrei sa scoti dividende, astea intra la venit personal si se aplica income tax care este anywhere between 25% si 55%. Deci per total, ajungi sa platesti lejer 40% si apoi creste progresiv putand sa ajungea la 75%-80%. In Romania este fix 16% + 16%, indiferent de cat de mult faci. Vezi tu unde e mai bine, desteptule!
poza de profil
Tinere Zi sa mori tu ca nu platesti income tax pe dividende in UK!Theoretically, the tax rate on dividend income is 10% if you’re a starting or basic rate tax payer, and 32.5% if you’re a higher rate tax payer.http://www.which.co.uk/money/tax/guides/tax-on-savings-and-investments/dividend-tax/
poza de profil
Raspuns De la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividend este 5%

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri