Dani Rockhoff

5 factori care scad productivitatea muncii de birou

Imagine principala
5 factori care scad productivitatea muncii de birou
Dupa ce ti-ai luat portia prea mica de weekend, incepe o noua saptamana, cu aceiasi nervi, la birou. Treburile ar putea decurge mai lin, mai organizat, mai fara stres. Dar niciodata nu e asa. Caci te lupti cu multitasking-ul, adica trebuie sa rezolvi muuulte treburi deodata. Apoi, trebuie sa te aperi de bombardamentul cu e-mailuri care te privesc direct, sau nu. Ulterior, te incurci in hatisul informatiilor sau pur si simplu nu le gasesti, inainte de meeting-ul saptamanal. Iar sedintele de lucru sunt adesea ineficiente, ca un dialog al surzilor intre colegi si sefi.

Sunt cinci factori principali, perturbanti in munca de birou si performanta acesteia, pe care i-au identificat specialistii in managementul muncii de la Wrike.com, care au publicat saptamana trecuta Wrike Digital Work Report 2016. Desi rezultatele se refera la Franta, Germania si Marea Britanie, ele pot fi usor translatate si in „biroul romanesc”.

Wrike.com este un dezvoltator de solutii IT fondat in 2007, in San Jose, California. In 2015, ofertantul de software online pentru managementul proiectelor si colaborarea in cadrul acestora si-a deschis sediul european la Dublin. Motto-ul sau e „impreuna lucram mai bine. Management de proiect inteligent, pentru firma ta”. Wrike e un spatiu de lucru virtual, in timp real, in care echipele colaboreaza pentru a-si termina munca mai repede. In toata lumea, „solutia” Wrike a aplicata in peste 13.000 de firme si are peste 2,5 milioane de utilizatori.

Potrivit rezultatelor sondajului efectuat intre 10 august si 1 septembrie pe 3.000 de respondenti, egal distribuiti in UK, Franta si Germania, cea mai mare povara pentru angajatii din birourile germane este multitasking-ul, adica multipla solicitare. Aceasta reclama uneori rezolvarea simultana a mai multor sarcini sau operatiuni, fapt perceput ca stresant de angajati. Sondajul tinteste urmatoarele aspecte:
  • cum apreciaza respondentii solicitarile profesionale de la birou,
  • ce factori limiteaza productivitatea,
  • care angajati sufera cel mai mult sub apasarea acestora.
Prin urmare, topul factorilor deranjanti in munca de birou arata cam asa, in romgleza de office.

1)    MULTITASKING (prea mult)
2)    E-MAIL-uri (prea multe)
3)    MEETING-uri (prea multe, ineficiente)
4)    COMUNICARE (proasta, cu sefii si echipa)
5)    INFORMATII (de negasit)


Interesant este faptul ca nu toti angajatii sunt la fel de influentati de factorii enumerati mai sus. Pentru femei, proasta comunicare e dominanta, in timp ce barbatii se lupta cu mail-urile prea multe si cu meeting-urile prea plicticoase.

Trei sferturi dintre respondentii din Germania considera ca sarcinile lor profesionale au sporit in 2016, comparativ cu anul trecut. 25% cred ca ele au sporit „semnificativ” (20% in Marea Britanie, 32% in Franta). Pentru 47% dintre germani, solicitarile muncii de birou „au crescut usor”. (GB: 38%, FRA: 45%).

Surprinzator e faptul ca generatia 55+ reactioneaza mai bine la solicitari si e mai productiva in munca de birou. Mai putini din „Generatia Y” sesizeaza o crestere semnificativa a solicitarilor comparativ cu anul trecut (19%), in timp de 26% dintre angajatii cu varste intre 18 si 34 de ani se simt mai intens solicitati. Totusi, doar 18% dintre angajatii din birourile germane considera ca isi folosesc intregul potential productiv. In Franta si in UK sunt si mai putini, adica doar 15% considera ca lucreaza „la turatie maxima”.

Un studiu Eurostat publicat anul trecut, care analizeaza evolutia celor 28 de state membre UE, pe perioada 2005 - 2015, plaseaza Romania pe penultimul loc, in ce priveste eficienta muncii la birou. Cifrele spun: 8 ore de munca pe zi, cinci zile pe saptamana si productivitate pe ora de munca de doar 51,1%.  Doar Bulgaria sta mai prost, cu 43,4%. Letonia, Polonia, Croatia, Estonia, Ungaria, Lituania, Portugalia, Cehia, Grecia, Malta, Slovacia, Cipru si Slovenia urca treptat, ajungand la 79,3%.

La polul opus se situeaza angajatii din Luxembourg, care inregistreaza o productivitate de  180,8%, desi petrec doar sapte ore pe zi la birou. Urmeaza Belgia (135,4%), Olanda (129,3%), Irlanda (128,8%), Franta (128,5 %), Germania si Danemarca, cu cate 126,9%. Intre „premianti” sunt  Austria, Suedia, Finlanda, Italia, Spania, toate cu peste 100% productivitate a muncii pe ora. Marea Britanie incheie plutonul performistilor, cu 99,4%.

La toate aceste cifre din top-ul „de sus”, se adauga salariile corespunzatoare, care pot constitui un puternic factor motivant, ca si ziua mai scurta de lucru, care permite mai multa recreatie si o sporita calitate a vietii, in ansamblul ei.
Parallax

Vizualizari
477
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri