CZ

Consultant: Patronii isi vor putea concedia angajatii si prin e-mail, in Romania

Imagine principala
Consultant: Patronii isi vor putea concedia angajatii si prin e-mail, in Romania
Firmele din Romania vor putea sa comunice si prin e-mail decizia de concediere individuala a unui angajat, potrivit unei decizii date de Inala Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar, explica un consultant de resurse umane. Pentru moment, decizia instantei este obligatorie doar in dosarul in care a fost ridicata aceasta problema de drept.

Potrivit Andreei Manolache, asociat senior la compania de consultanta Accace Romania, prin Decizia nr. 34 din 24 Octombrie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit faptul ca decizia de concediere individuala, emisa potrivit art. 76 din Codul muncii, se va putea comunica angajatului si prin e-mail.

Aceasta hotarare a fost pronuntata intr-un dosar prin care I.C.C.J. a fost sesizata pentru interpretarea legislatiei, salariatul fiind informat de catre angajator pe email despre concediere. Acesta a contestat ulterior modul de comunicare a deciziei, considerand ca nu au fost respectate prevederile Codului muncii, scrie consultanul pe blogul Accace Romania.

In motivarea deciziei, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au precizat faptul ca angajatorul poate folosi aceasta forma de comunicare in conditiile in care salariatul a comunicat anterior adresa sa de email catre angajator si daca partile au mai comunicat in acest mod.

"(...) Decizia de concediere individuala emisa potrivit dispozitiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin posta electronica, aceasta reprezentand o modalitate de comunicare apta din punct de vedere procesual sa declanseze curgerea termenului de contestare jurisdictionala a deciziei, potrivit dispozitiilor art. 211 alin. (1) lit. a din Legea nr. 62/2011 raportat la dispozitiile art. 216 din acelasi act normativ, cu referire la dispozitiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedura civila, in conditiile in care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact si exista o uzanta a acestei forme de comunicare intre parti".

De asemenea, judecatorii au precizat faptul ca decizia de concediere ar trebui doar sa respecte cerintele impuse de art. 76 din Codul Muncii si nu cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitoare la inscrisul in forma electronica.

Aceasta inseamna ca decizia de concediere se va atasa emailului, in format PDF, dar fara a contine semnatura electronica.

Decizia de concediere comunicata astfel va produce efecte din ziua in care va fi comunicata angajatului, acesta avand posibilitatea sa o conteste in instanta.

In momentul de fata, decizia de concediere trebuie comunicata in scris salariatului, conform articolului 76 din Codul Muncii, iar aceasta trebuie sa includa:

  • Motivele pentru care salariatul a fost concediat
  • Durata preavizului
  • O lista a locurilor de munca vacante pe care le are angajatorul
  • Termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant.

Concedierea dispusa de catre angajator cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta, atrage atentia Andreea Manolache.

Decizia nr. 34/2016 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial, urmand a deveni, astfel, obligatorie.

Pentru moment, aceasta este obligatorie doar in dosarul in care a fost ridicata aceasta problema de drept.

Consultantul considera ca aceasta interpretare data de I.C.C.J. constituie un pas important, deoarece este necesar ca legislatia sa tina pasul cu tehnologia, insa intr-un cadru reglementat, pentru a fi astfel sanctionate eventualele abuzuri din partea angajatorului sau ale angajatului.

Citeste mai multe pe blogul companiei de consultata Accace Romania
Parallax

Vizualizari
55
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri