Ai restaurant si organizezi nunti, botezuri sau alte evenimente private? Vezi daca procedezi corect

de Zoli Szfarli 29 iulie 2016
Antreprenorii care fac afaceri cu restaurante au, in perioada verii, mai multi clienti care isi organizeaza nunti, botezuri, aniversari, petreceri de firma sau alte evenimente private. Este insa util sa analizam un aspect juridic cu implicare directa asupra proprietarilor de restaurante.

Stim cu totii ca,  in cazul organizarii unor nunti dar si a altor evenimente, de regula organizatorul evenimentului respectiv (persoana fizica - clientul), inchiriaza  in baza unui contract,  intregul  local  de alimentatie publica (restaurantul) unde va avea loc petrecerea respectiva. Se ridica urmatoarea intrebare pentru proprietarul restaurantului respectiv si anume: Ce cod CAEN este  necesar a fi autorizat la Registrul Comertului pentru a inchiria si organiza in conditii legale astfel de evenimente?  

Daca privim la explicitarea codurilor CAEN -  rev.2, aprobate prin Ordinul nr.337/2007, la clasa 5621 - Activitati de alimentatie (catering)  pentru evenimente, observam ca aceasta include asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, in locatia specificata de client pentru un anumit eveniment.  

Daca luam in considerare ca intregul local a fost inchiriat de client, in cadrul acestuia, pe perioada inchirierii nu se mai desfasoara  activitate de alimentatie publica, in acest caz discutam de alimentatie colectiva (catering) si asta datorita faptului ca  accesul publicului larg nu mai este permis iar servirea se realizeaza in regim de catering,  in baza unor  relatii contractuale, activitatea respectiva incadrandu-se perfect in codul CAEN 5621.

Sintetizind cele mentionate mai sus, un antreprenor care detine un restaurant,  autorizat conform prevederilor legale  pentru activitatea prevazuta de CAEN -clasa ¬ 5610 - Restaurante, in masura in care a doreste inchirierea in totalitate a acestuia,  in vederea organizarii diferitelor evenimente private, va necesita autorizarea activitatii prevazute  de CAEN- clasa 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente.

Un alt aspect care deriva din aceasta speta, pe  care eu personal l-am constatat in practica, il reprezinta faptul ca in cazul in care un restaurant care functioneaza cu o capacitate de cel mult 100 de locuri, pentru motivul ca  in acesta sunt organizate punctual evenimente de genul celor mentionate anterior si la care participa peste 100 de persoane, administratorul acestuia solicita autorizatie de mediu, conform obligatiei prevazute de Ordinul nr. 1798/2007.

Obligatia de a detine autorizatia de mediu se refera strict la restaurante (CAEN 5610) si nicidecum la alimentatie colectiva (catering- CAEN 5621).

In acest caz administratorul restaurantului respectiv va trebui sa fie atent la numarul de persoane participante, astfel incat  sa se respecte capacitatea constructiva a cladirii, incadrarea si respectarea legislatiei privind securitatea la incendiu precum si alte aspecte legale pe care le implica acest fapt.

Zoli Szfarli este consilier in cadrul Primariei Municipiului Medias, judetul Sibiu.



Citeste mai multe despre:   
4969 vizualizari
adauga comentariu 0 comentarii