CZ

Ce trebuie sa facem neaparat, daca ne deschidem un club, pentru a preveni o catastrofa. Explicatii tehnice de la 3 experti, fosti pompieri militari

Imagine principala
Ce trebuie sa facem neaparat, daca ne deschidem un club, pentru a preveni o catastrofa. Explicatii tehnice de la 3 experti, fosti pompieri militari
Tragedia din clubul bucurestean Colectiv, de vineri noaptea, aduce din nou in discutie obligatia antreprenorilor care isi deschid cluburi de noapte, restaurante sau alte astfel de afaceri pentru grupuri mari de oameni, de a respecta cu strictete normele de siguranta anti-incendiu. StartupCafe.ro a stat de vorba cu 3 specialisti in securitate anti-incendiu, fosti pompieri militari cu atributii de conducere, pentru a trece in revista masurile urgente pe care trebuie sa le luam cand intram intr-un astfel de business: legislatie, demersuri, amenajari de siguranta.

Lt. col ( r ) ing.  Mircea Pintilie , Lt. col (r) Gheorghe Barsan si col (r) Dumitru Tudorica explica pasii care trebuie parcursi neaparat in afacerile din domeniul restaurantelor, cluburilor si dicotecilor, pentru prevenirea incendiilor.

In primul rand, trebuie pornit de la ideea ca riscul de producere a incendiilor nu poate fi complet eliminat. Insa, respectand legile si procedurile in vigoare, riscul poate fi scazut la minimum iar, daca accidentul se produce, urmarile pot fi reduse semnificativ.

Categoriile de constructii si amenajari pentru distractii, spectacole sau de alimentatie publica care se supun autorizarii privind securitatea la incendiu sunt urmatoarele:

-    constructii sau amenajari temporare pentru spectacole sau intruniri, cu capacitatea mai mare sau egala cu 200 de locuri pe scaune

-    cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia pentru cultura cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 600 mp;

-    cladiri din categoria monumentelor istorice la care se efectueaza modernizari sau schimbari de destinatie si intra in circuitul alimentatiei publice;

-    cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia de alimentatie publica, cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 200 mp;

-    constructii civile subterane sau spatii publice amenajate la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperisul tip terasa al cladirilor civile, indiferent de destinatie, aria construita/ desfasurata sau de numarul de persoane

"Daca este o constructie pentru spectacole si /sau intruniri, se solicita autorizatie de securitate la inceniu numai daca patronul declara mai mult 200 locuri pe scaune. Daca sala de spectacol este la subsol, patronul trebuia sa ceara autorizatie indiferet  de aria construita  sau numarul de persoane care pot intra", conchide lt. col. (r) Mircea Pintilie.   


Potrivit legislatiei, in cazul salilor mari, care implica un numar ridicat de clienti, cum a fost cazul clubului Colectiv din Bucuresti, sunt necesare masuri suplimentare de securitate anti-incendiu, dupa cum arata Pintilie.

El enumera 4 dotari obligatorii in astfel de cazuri:

  • "Obligatoriu, trebuie hidranti interiori la spatii subterane publice cu suprafata peste 600 mp.
  • Obligatoriu, trebuie o instalatie automata sprinkler la incaperi din constructii subterane daca densitatea de sarcina termica depaseste 840 MJ/mp (trebuie determinata prin proiectul de amenajare si scenariu de securitate la incendiu daca este sau nu mai mare de 840 MJ/ mp - dar de regula nu este cazul) .
  • Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare si detectare incendiu la cladiri civile subterane cu aria desfasurata mai mare de 600 mp si doua sau mai multe niveluri subterane;
  • Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare incendiu la cladiri de cultura cu aria construita mai mare de 600 mp si  cu peste 300 persoane".
Salile cu public - cum sunt cele in care se tin recitaluri sau concerte - sunt clasificate ca sali aglomerate, in functie de densitatea persoanelor:

- sala aglomerata - Incapere distincta sau grupuri de incaperi cu comunicatie directa intre ele (goluri protejate sau neprotejate, scari rulante sau scari deschise etc.), in care suprafata ce-i revine unei persoane este mai mica de 4 mp si se pot intruni simultan : cel putin 150 de persoane cand salile sunt situate la etaj si 200 de persoane cand sunt situate la parter
- incaperi cu aglomerari de persoane - incaperi in care se pot afla simultan cel putin 50 de persoane, fiecareia din acestea revenindu-i o arie de pardoseala mai mica de 4 mp.

"Diferenta este ca in Normativul de Securitate la incendiu P118 criteriile impuse pentru sala aglomerata sunt mult mai drastice. Dar, din nou, depinde de ce a declarat proprietarul salii (cate persoane pot intra)  si daca se imparte suprafata clubului la aceste persoane declarate se constata daca se incadreaza in sala aglomerata sau cu aglomerari de persoane", explica Pintilie.

In cazul salilor aglomerate, nu este suficienta o simpla declaratie pe proprie raspundere data de proprietar / chirias / organizatorul evenimentului, cum ca respecta normele de securitate anti-incendiu - spune un alt expert consultat de StartupCafe.ro. In astfel, de cazuri, Primaria nu poate, practic, sa se prevaleze de o de declaratie pe proprie raspundere la emiterea unei autorizatii de functionare.

"Nu mai este valabila declaratia pe proprie raspundere in astfel de cazuri", spune lt. col (r) Gheorghe Barsan. Autorizatia se elibereaza cand sunt indeplinite toate conditiile prevazute in norme, legi, etc. " - explica Brasan.

Revenind la dotari, in cazul in care vorbim despre sali precum cea in care a functionat clubul Colectiv, trebuie luate urmatoarele masuri anti-incendiu, enumerate de Mircea Pintilie:

  • De regula, se stabileste numarul de fluxuri de evacuare.  In functie de destinatia cladirii publice, acesta poate fi intre 50-80 persoane pe un flux.
  • Daca acea cladire NU este sala aglomerata (conform criteriilor de mai sus), atunci de regula numarul de persoane intr-un flux este de 75 (in sali in care se aduna public).
  • Pentru un flux de evacuare, latimea minima a usii este de 80 cm. Daca se imparte numarul de persoane declarate la capacitatea unui flux se determina nr. de fluxuri. In functie de acest numar se dimensioneaza usile.
  • De la subsol, intr-un spatiu cu afluenta de public trebuie sa fie minimum 2 iesiri in directii diferite.
  • De exemplu, la 500 de persoane numarul de fluxuri se stabileste astfel: 500: 75 = 7 fluxuri, care inseama minimum 2 usi de 2,40 m latime fiecare sau 4 usi de 1,20 m latime, fiecare .
 
Cand se organizeaza spectacole si mai ales la cele cu efecte pirotehnice trebuie anuntat ISU si solicitata asistenta cu pompieri profesionisti pe timpul spectacolului (de la ISU sau de la un Serviciu privat pentru situatii de urgenta) cu o autospeciala, daca nu erau surse de apa. Daca exista hidranti interiori cu debit si presiune, poate fi folosit doar personal de supraveghere - minimum 2 persoane.  Pompierii trebuie sa poata actiona imediat pentru stingerea si racirea zonelor, in caz de incendiu.

Un aspect important este evacuarea fumului si a gazelor fierbinti. De exemplu, in dezastrul de la Colectiv NU au existat posibilitati de evacuare a fumului si gazelor fierbinti , nici natural, organizat, nici mecanic, ceea ce a favorizat acumularea de fum in incapere si intoxicarea persoanelor, culminand cu decesul multor spectatori, subliniaza lt. col. (r) Pintilie.

Trebuie eliminate din start materialele combustibile, neignifugate si mai ales  materialele care, prin ardere dau gaze toxice ( acid cianhidric, clor etc.). In dezastrul de la clubul Colectiv, astfel de materiale au amplificat intoxicarea si au favorizat decesul.

Schimbarea destinatiei unui spatiu

Un alt aspect important este legat de schimbarea destinatiei unor spatii, cladiri, care implica reamenajari.

Conform OMAI 3/2011, la schimbarea destinatiei unei cladiri sau spatiu, in functie de ce se executa, asa cum este stipulate in Legea calitatii, se cere sau nu autorizatie de constructie.

Daca suntem in cazul in care trebuie sa solicitam autorizatie de constructie, implicit trebuia sa fie solicitat aviz de Securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) de competenta (Pompieri). De asemenea, dupa terminarea lucrarilor este nevoie autorizatie de Securitate la incendiu.
 
"Daca nu se solicita autorizatie, trebuie sa se poata face schimbarea de destinatie pe baza unei documentatii As Build si a unui Raport de expertiza tehnca cerinta C - securitate la incendiu si trebuie solicitata de la ISU autorizatie de Securitate la incendiu, intrucat  este un spatiu cu public si mai ales daca este amenajat si la subsol", mai arata Mircea Pintilie.

Mai mult la schimbarea destinatiei cladirii "trebuie sa faca si o identificare si o evaluare de risc de incendiu, conform OMAI 210/2007" , adauga expertul.

Controale de la Pompieri

De regula Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are o planificare anuala a activitatilor in care cuprinde minimum 2 controale la obiective cu public, din care o actiune se desfasoara de regula premergator sarbatorilor de iarna, a mai aratat lt. col. (r) Pintilie.

Controalele se fac la obiectivele avute in evidenta de ISU.

Cu toate acestea, o discoteca sau club poate sa nu se afle in evidenta ISU. In astfel de cazuri, "nu se fac controale decat daca apar reclamatii, altfel este dificil de cunoscut cand apare o noua locatie", mai arata expertul anti-incendiu.

In functie de situatia operativa din fiecare judet (concluzii din controale anterioare, incendii produse, informatii, reclamatii) pompierii fac si controale inopinate, cu o anumita tematica. Daca gasesc nereguli si incalcari la normele de Securitate la incendiu, pompierii aplica amenzi conform Legii 307/2006.

O situatie aparte o au constructiile care se incadreaza in criteriile HGR 1739/2007 modificata cu HGR 19/2014.  Aceste cladiri NU pot functiona fara aviz si autorizatie de Securitate la incendiu, atrage atentia Pintilie.

Daca proprietarul incalca aceasta prevedere, pompierii il sanctioneaza conform Legii 307/2006. In plus, din 2015, prin Legea 170/2015 specifica, la articolul 19, litera c) , ca proprietarul trebuie ”sa solicite si sa obtina avizele si autorizatiile de securitate la incendiu, prevazute de lege, si sa asigure respectarea conditiilor care au stat la baza eliberarii acestora". In plus, "agentul constator sa dispuna oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor in cazul aplicarii acestei sanctiuni contraventionale complementare".

Primaria localitatii (sau de sector, in cazul Capitalei) are aici un rol important. "La procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor , de regula, la astfel de obiective trebuie sa participle si reprezentantul primariei, care apoi informeaza si se poate da autorizatia de functionare", spune lt. col. (r) Pintilie.

De asemenea, Primaria poate da acord sau autorizatie de functionare pe domeniu de activitate. "Operatorul economic are obligatia de a respecta in totalitate Legea nr. 307/2006, OMAI nr. 3/2011 si HG nr. 19/2014 pt modificarea HG 1739/2006", atrage atentia, la randul sau, col. (r) Dumitru Tudorica.

Costul masurilor inestimabile

Costrurile eliberarii avizului de securitate anti-incendiu sunt practic nule. Pretul platit pentru lipsa acestui aviz poate fi inestimabil.
"Verificarea si eliberarea avizului si autorizatiei de Securitate la incendiu nu este  contra cost, nu se percepe taxa", a explicat Pintilie.

Agentul economic obligatoriu trebuie sa aiba, pe langa autorizatie de securitate la incendiu :

-    O identificare si evaluare de risc de incendiu
-    Un Plan de interventie in caz de incendiu,
-    Un Plan de evacuare.


Aceste documente, de regula, se intocmesc de terti, contra cost. De asemenea contra cost sunt si verificarile si expertizele cerinata C Securitate la incendiu.

Pentru avize si autorizatie PSI, trebuie respectate prevederile OMAI nr. 3/2011 si HG 19/2014 pentru modificarea HG 1739/2006, mentioneaza, la randul sau, col. (r) Dumitru Tudorica.

VEZI RESURSE UTILE: Legislatia anti-incendiu

Actele normative care trebuie respectate in afacerile cu discoteci, cluburi si restaurante, care implica un numar mare de persoane adunate intr-un singur loc, sunt urmatoarele:

- Legea nr. 307/2006
privind apararea impotriva incendiilor .

- Ordonanta de urgenta 89 / 2014 privind managementul situatiilor de urgenta

- Legea 170 / 2015 pentru aprobarea OUG 89 / 2014. 

- HG 19 publicata in Monitorul Oficial 44 din 2014 ,  privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1739/ , publicata pe 6 decembrie 2006, pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu.

- HG 1739/2006 privind categoriile de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii anti-incendiu.

- Nomativul de siguranta la foc P118/99 - care precizeaza nivelurile de performanta privind protectia la foc ale cladirilor ( modul de realizare, compartimentare, echipare, evacuare persoane, asigurarea stingerii ) .

- Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, Partea a II-a -  Normativul P118/2/2013 ( ) ¬ instalatii de limitare si stingere a incendiilor care stabileste categoriile de cladiri pentru care este obligatorie echiparea cu instalatii de stingere ( hidranti interiori exteriori, instalatii automate de stingere- sprinklere, cu pulbere, gaze), care a inlocuit fostul normativ  NP 086/2005 .

- Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, Partea a III-a - Instalatii de detectare, semnalizare si avertizare-, indicativ P118/3-2015, care stabileste la ce categorii de cladiri este obligatorie echiparea cu senzori de detectare ( care pot fi de fum , flacara, temperatura sau combinati in functie de materialele existente si modul de manifestare a focarului ) care a inlocuit Normativul P18/2/2002 .

Ordinul MAI (OMAI) privind normele de avizare si autorizare privind securitatea anti-incendiu
Parallax

Vizualizari
3832
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Da In primul rand repuneti in vigoare legea privind ilicitul. Si apoiverificati-le averile celor care dau avize. Orice fel de avize
poza de profil
Dar de ce credeti ca ar mai deschide cineva un club in noile conditii??? Chiar nu spune nimeni, dar nimeni in tara asta ca aceste cluburi sunt spalatorii de bani, accesorii la crima organizata internationala????
poza de profil
Sărbători fericite În Valeni de Munte Prahova sunt un restaurant și un bar care sunt situate la subsol și care nu au autorizați de la Isu...mi se pare normal sa le verificați pt ca și extintoarele sunt expirate...Mulțumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri