Raluca Abrihan

Esti facut sa fii antreprenor? 6 intrebari la care trebuie sa raspunzi pentru a afla daca poti sa devii om de afaceri

Imagine principala
Esti facut sa fii antreprenor? 6 intrebari la care trebuie sa raspunzi pentru a afla daca poti sa devii om de afaceri
Antreprenoriatul a devenit in ultima perioada un subiect la moda si tot mai dezbatut. Vedem tot mai multe startup-uri unicorn, care au reusit sa dea lovitura, ridicate in slavi in mass-media si chiar la emisiuni TV dedicate acestei industrii. Toate acestea fac sa se nasca in mintea multora intrebarea: “As putea sa fiu si eu antreprenor?”, scrie Entrepreneur.com.

Chiar daca antreprenoriatul poate sa iti aduca multe satisfactii si benieficii, doar o anumita tipologie de oameni pot avea succes in domeniu. Sunt cateva intrebari la care ar trebui sa raspunzi “DA” inainte de a te lansa in afaceri.

1. Iti permiti sa iti asumi riscul, din punct de vedere financiar?


Un antreprenor care abia a iesit de pe bancile scolii, are mai putine oblicatii financiare in comparatie cu unul care are de intretinut o familie, de platit rate la banca, de achitat leasingul pentru masina si toate cheltuielile lunare. Trebuie sa intelegi foarte bine toate riscurile financiare pe care ti le asumi odata ce infiintezi o afacere. Ideea ta s-ar putea sa dea chix, s-ar putea sa nu poti sa te sustii financiar o lunga perioada de timp si exista mereu posibilitatea de a pierde totul.

Daca ai deja cateva obligatii financiare poate ca ar fi mai bine sa pui investiţia intr-un business pe locul doi. S-ar putea ca acesta sa nu fie tocmai scenariul visat, dar asta nu inseamna ca ideea ta nu poate avea succes si asa. Daca nu ai nicio obligatie si crezi cu tarie in ideea ta, atunci poti paria totul pe ea.

2. Ai un cerc de oameni care sa te sprijine in caz de nevoie?


Daca te-ai hotarat sa lansezi o afacere este bine sa stii ca drumul pe care l-ai ales s-ar putea sa fie pavat cu multe probleme si vei intampina cateva obstacole. De aceea este bine sa iti creezi un cerc de oameni de incredere, pe care sa ii tii aproape si care pot sa iti ofere sprijinul necesar in caz de nevoie, de la familie, preteni pana la metori sau specialisti din industria in care activeaza afacerea ta. Sprijinul moral este foarte important.

3. Daca ai fi de nenumarate ori “trantit” la pamant (si vei fi), te-ai simti in stare sa te ridici si sa o iei de la capat?


S-ar putea sa cazi de multe ori cand te afli la inceput de drum si s-ar putea chiar ca una dintre cazaturi sa se lase cu “rani grave”. Daca esti sensibil la asa ceva poate ca ar fi mai bine sa nu te apuci de antreprenoriat pentru ca nu vei face altceva decat sa acumulezi frustrari. Ce face diferenta dintre antreprenorii care se dau batuti si cei care gasesc succesul este tocmai puterea de “a incasa cat mai multe lovituri” si de a se ridica pentru a mai primi cateva.

Un exemplu in acest sens este cel al omului de afaceri James Dyson, fondator al unei companii producatoare de aspiratoare. Primele 5.126 de prototipuri de aspiratoare realizate de Dyson au fost esecuri, dar prototipul cu numarul 5.127 a reusit sa ajunga unul dintre cele mai vandute aspiratoare din Statele Unite. Daca s-ar fi opriti dupa primele 5.126 de prototipuri nereusite, compania lui nu ar mai fi valoarat azi peste 4,5 miliarde de dolari.

4. Poti sa iti pastrezi determinarea chiar daca nu vei trai in lux si vei avea parte de prea mult confort personal?


Mark Cuban (proprietar al companiilor Dallas Mavericks, 2929 Entertainment, AXS TV si Landmark Theaters) povesteste adesea despre inceputurile vietii lui de antreprenor, cand manca sandvisuri doar cu mustar si ketchup, cand dormea pe jos intr-un apartament de trei camere pe care il impartea cu alti cinci prieteni. Pune-te intr-o astfel de situatie si gandeste-te daca ai putea sa ramai 100% motivat daca ai dormi noapte de noapte pe jos si ai manca doar covrigi? Daca raspunsul este NU, atunci antreprenoriatul nu este pentru tine. De cele mai multe ori sacrificiile personale vor face diferenta. Ai renunta la masina si ai folosi doar transportul in comun pentru a ajunge la birou ca sa poti investesti mai multi bani in afacerea ta? Ti-ai vinde casa si te-ai muta intr-un apartament mic daca de asta ar depinde cresterea afacerii tale? Daca iti doresti acest lucru suficient de mult vei face tot ce este nevoie si vei ramane in acelasi timp 100% concentrat si determinat asupra proiectului tau.

5. Esti constient ca echilibrul dintre munca si timpul liber va deveni de fapt un dezechilibru?

Cel putin la inceput vei fi nevoit sa  aloci aproape tot timpul tau afacerii. Vei avea tot mai putin timp pentru prieteni si familie sau pentru iesitul in oras. In schimb vei face nopti albe la birou si vei lucra la fel de mult si in weekend. S-ar putea ca in timp sa reusesti totusi sa reechilibrezi situatia si sa iti recapeti timpul liber.

6. Poti sa vizualizezi succesul?


Daca nu iti poti imagina cum ar arata succesul proiectului tau inseamna ca nu esti pregatit inca. Trebuie sa poti sa il vizualizezi clar pentru ca trebuie sa ai in fiecare zi acea imagine in minte.  “Crede ca poti si vei fi deja la jumatetea drumuui” (Theodore Roosevelt) este citatul pe care il da ca exemplu aici Entrepreneur.com.

Vrei sa iesi din “turma”? 10 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru ca afacerea ta sa faca diferenta in piata
Parallax

Vizualizari
898
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri