CZ

Marea insulta care ii face pe angajati sa plece din firma. 9 greseli ale patronilor​

Imagine principala
Marea insulta care ii face pe angajati sa plece din firma. 9 greseli ale patronilor​
​Managerii fac 9 greseli tactice care ii fac pe cei mai buni angajati sa plece din firme, considera un specialist american in resurse umane.

Printre aceste greseli se numara angajarea si promovarea persoanelor care nu merita. "Este o insulta uriasa" pentru angajatii care muncesc din greu, atrage atentia Travis Bradberry, presedinte al firmei de coaching si training pentru companii Talentsmart.

Potrivit acestuia, cele 9 greseli pe care le fac managerii si ii pun pe fuga pe angajatii buni sunt urmatoarele:

1. Isi suprasolicita angajatii. Patronii sunt tentati sa-si suprasolicite cei mai buni angajati. Si in Romania e o vorba care ilustreaza partial aceast obicei nedrept: "Bati tot calul care trage". "Suprasolicitarea angajatilor buni ii face sa se simta pedepsiti pentru ca au avut performante foarte bune", spune Bradberry. Este si contraproductiv sa-ti suprasoliciti angajatii. Cercetari de la Stanford arata ca productivitatea pe ora muncita scade abrupt cand saptamana de lucru depaseste 50 de ore, iar la 55 de ore pe saptamana, productivitatea coboara atat de mult incat patronul nu mai castiga nimic din orele suplimentare, mai spune el.

2. Nu recunosc meritele si nu recompenseaza treaba buna. Managerii trebuie sa comunice mai bine cu oamenii lor pentru a afla ce-i face sa fie multumiti: pentru unii poate fi o marire de salariu, pentru altii, recunoasterea publica.

3. Nu le pasa de angajatii lor. Mai mult de jumatate dintre cei care pleaca din companii iau aceasta decizie din cauza relatiei pe care o au cu sefii. Unui angajat ii este greu sa lucreze pentru tine mai mult de 8 ore pe zi, daca nu te implici personal si nu-ti pasa de nimic altceva decat de randamentul productiei. Managerii trebuie sa pastreze un echilibru intre a fi profesionist si a fi uman.

4. Nu-si onoreaza promisiunile. Cand nu-ti tii promisiunile pari in fata angajatilor nepasator, lipsit de respect, slinos. Pana la urma, daca seful nu-si respecta angajamentele, altul de ce si le-ar respecta? In schimb, cand iti tii promisiunile, cresti in ochii angajatilor, pentru ca dovedesti ca se poate avea incredere in tine si esti onorabil.

5. Angajeaza si promoveaza persoanele gresite. Angajatii buni, harnici vor sa munceasca alaturi de profesionisti ca ei. Cand managerii nu se straduiesc sa angajeze oameni buni, apare un factor foarte demotivant pentru salariatii nevoiti sa lucreze cu cei noi. Si mai rau este sa promovezi angajatul gresit. Pentru un profesionist care munceste din greu este o insulta uriasa sa fie "sarit" de la promovare, in timp ce in locul sau este promovat unul care isi face loc cu coatele pana in varful ierarhiei.

6. Nu-i lasa pe angajati sa-si urmeze pasiunile. Angajatii talentati sunt pasionati de ceea ce fac. Oferindu-le oportunitati sa-si dezvolte pasiunea, le imbunatatesti productivitatea si satisfactia muncii. Din pacate, sunt multi manageri care isi pun angajatii sa lucreaze "intr-o cutie mica". Acesti manageri au impresia ca productivitatea scade daca isi lasa angajatii sa se concentreze pe pasiunile lor. Aceasta temere este nefondata.

7. Nu dezvolta aptitudinile angajatilor.
Managerii buni conduc bine firma indiferent de cat de talentati le sunt angajatii. Cand ai angajati talentati, tu, ca manager, trebuie sa gasesti permanent zone in care ei sa-si imbunatateasca si sa-si extinda paleta de aptitudini. Angajatii cei mai buni vor feedback de la tine. Daca nu le dai feedback, ei se vor plictisi si se vor plafona.

8. Nu le stimuleaza angajatilor creativitatea. Angajatii talentati cauta in permanenta sa imbunatateasca tot ce ating. Ei isi vor uri jobul daca tu, ca manager, te complaci sa pastrezi lucrurile asa cum sunt si le indepartezi abilitatea de a schimba lucrurile in firma.

9. Nu lanseaza provocari intelectuale pentru angajati.
Atunci cand se vad nevoiti sa faca un job prea simplu sau plictisitor, angajatii inteligenti isi cauta alt loc de munca, unde sa aiba provocari intelectuale. Marii manageri isi provoaca angajatii sa realizeze lucruri care par de neconceput.

Citeste mai multe pe Talentsmart.com .

Citeste si:

Lucrul in echipa, contestat: Angajatii performanti din firme pot  fi barfiti si sabotati de cei mediocri

Cand seful hartuieste cei mai buni angajati. 4 solutii de la Harvard

Parallax

Vizualizari
22570
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Al 10-le-a motiv As mai adauga un al 10-le-a motiv, unul foarte important : nu se creeaza un echilibru munca-familie. Aici ma refer mai ales la femeile care vor un copil sau la mamele cu copii mici.
poza de profil
Corect Cresterea copiilor nu este sustinuta suficient. Cadrul legal nu e chiar atat de rau; pe de alta parte, angajatorul ar putea negocia cu angajatul cateva zile pe saptamana de lucru acasa (daca jobul permite) sau un program redus si in al doilea an.
poza de profil
pe patroni ii intereseaza amnta, "gipanul" si vila. atat X
poza de profil
Say what ? "Cand nu-ti tii promisiunile pari in fata angajatilor nepasator, lipsit de respect, slinos."Adica esti murdar fiindca nu te tii de promisiuni ? :))In rest, vise, taica... Cred ca nici la Google nu ai parte de tot ce-ati insirat voi.
poza de profil
Ba să vezi că da Nu este deloc adevărat, există companii în care oamenii sunt tratați cum trebuie și din fericire am reușit să ajung într-o astfel de companie, nu la google ci la noi în românia.
poza de profil
Sefule, lasa-te pe branci Inteleg ca iti tratezi angajatii prost, dar nu poti spune ca la tine e cel mai bine si conditii bune de munca nu sunt nicaieri in tara. Te caci pe capul unui sef care spune asta.
poza de profil
Si pe sefii din administratie la fel doar ca acolo astea se intretin din spaga nu din profit :)
poza de profil
10 statul la tigara cu angajatii care ii pupa in c..., in timp ce altii muncesc
poza de profil
mda P angajatori noi nu suntem oameni. Nu suntem nici macar animaler ( pt ca vad pe sefu cum cumpara pampers la cainele lui ), suntem dpar niste statistici pe o hartie care da cu plus sau minus. Daca eu, un numar, dau cu plus la sf de luna pt sefu ok, daca e minus zbor .... Se vorbeste de foarte mult timp si in multe tari despre sclavii moderni. Nu familie, nu copii, nu sarbatori, nu sf de sapt nu concediu ... asta este EXPLOATARE

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri