Raluca Abrihan

Ai rupe din profit sa iti motivezi echipa? Ce inseamna “profit sharing” si cum poti aplica un astfel de plan

Imagine principala
Ai rupe din profit sa iti motivezi echipa? Ce inseamna “profit sharing” si cum poti aplica un astfel de plan
Companiile romanesti, in special cele din zona IT, se lupta cu o concurenta foarte puternica din partea multinationalelor atunci cand vine vorba de atragerea si apoi de pastrarea specialistilor in companii. Motivarea lor pentru a-i determina sa contribuie la cresterea companiei este destul de dificil de realizat, mai ales in cazul firmelor aflate la inceput de drum. Cateva dintre solutiile pentru aceasta problema pot fi planul de “profit sharing” si incurajarea antreprenoriatului in randul angajatilor, solutii des intalnite in companiile de afara si care au inceput sa fie implementate si la noi.

Pe scurt, un plan de “profit sharing” presupune ca si angajatilor sa le revina o parte din profitul anual al firmei. Insa, specialistii in domeniu atrag atentia ca o astfel de strategie trebuie implementata conform unui plan bine stabilit. “Poti sa ai un an foarte profitabil, fiecare angajat sa fie inclus in programul de profit sharing, dar nimeni sa nu invete nimic despre companie sau despre cum influenteaza evolutia profitului”, scrie Inc.com.

Acest lucru este sustinut si de compania romaneasca de testare software, Qualitance, care, incepand cu 2013, a introdus in strategia de dezvoltare un program de profit sharing. Acest program este structurat in cateva etape pe parcursul carora angajatii pot sa devina asociati in cadrul companiei, sa faca parte din boardul de conducere si sa primeasca o parte din profit, sau chiar sa capete statutul de parteneri, la un moment dat.

“In orice organizatie exista un parcurs de crestere bazat pe exeperienta, dar noi mai dam o dimensiune parcursului unui angajat in cadrul companiei, una care urmareste mai mult implicarea lui”, explica Radu Constantinescu, co-fondator al Qualitance. Fiecare angajat al companiei trebuie sa urmeze cateva etape pana sa ajunga la stadiul de asociat. Indiferent de experienta profesionala anterioara, in primele sase luni, angajatii Qualitance se vor afla la stadiul de “ucenic”, pentru ca este o perioada de acomodare si adaptare, spune reprezentantul companiei de software. Dupa cele sase luni, angajatul trece la statutul de “contributor”, iar apoi la cel de “driver” - rol care este dat de catre parteneri si asociati acelor persoane care incearca sa faca mai mult decat ce este trecut in fisa postului in care se afla”, adauga Radu Constantinescu.

Dupa toate aceste etape, “driverii” care reusesc sa aduca un impact vizibil in dezvoltarea companiei trec la statul de asociati si intra in programul de profit sharing.  “In functie de rezultatele companiei ei vor beneficia de 50% din profitul nereinvestit, care le va reveni lor, drept bonus. Cealalta jumate le revine partenerilor”, mai explica co-fondatorul. In cazul Qualitance sunt doi parteneri, Radu Constantinescu si Ioan Iacob, fondatori ai companiei. Partea de profit care va fi reinvestita se decide la nivel de board al companiei, din care fac parte atat partenerii cat si asociatii.

Qualitance a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 3 milioane de euro si un profit de circa 15% din cifra de afaceri. Compania are 150 de angajati; in prezent patru dintre acestia detin statutul de asociat. Mai mult, strategia companiei prevede ca dupa trei ani in care angajatii au detinut pozitia de asociati, cei doi parteneri pot alege unul dintre ei care sa li se alature, capatand, la randul lui, statutul de partener al companiei si actionar minoritar.

Cum poate fi aplicata din punct de vedere legal o astfel de strategie in cadrul unei companii SRL (si care nu este listata la bursa)?

“O societate cu raspundere limitata poate proceda la oferirea unor participatii in societate, fie prin aprobarea unei majorari de capital social cu cooptare de asociat, fie prin cesiunea unor parti sociale din partea unuia sau a mai multor asociati. Beneficiile adoptarii unei asemenea strategii de stimulare a angajatilor sunt atat financiare cat si motivationale“, explica avocat Roxana Musoi, partener Radulescu&Musoi SPARL.

In primul rand, angajatul care devine asociat are dreptul la dividende proportional cu cota de participare la capitalul social varsat daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Apoi, angajatul este motivat sa isi duca la indeplinire obiectivele stabilite si are un interes direct ca societatea sa obtina un profit cat mai mare. Nu este de neglijat nici legatura stransa de increderere ce se poate forma intre angajator si angajat prin adoptarea acestui sistem de recompensare a angajatului, mai precizeaza avocat Roxana Musoi.

Cu toate acestea, ea atrage atentia ca, desi oferirea unor participatii in societate are avantajele sale, aceasta metoda de stimulare are si neajunsuri. “De exemplu, in cazul unui conflict intre angajator si angajat, sau in cazul demisiei/concedierii acestuia din urma, se poate crea situatia in care desi nu mai lucreaza in societate, fostul angajat sa ramana asociat al societatii, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate“, spune avocata.

Incurajarea antreprenoriatului in randul angajatilor

O alta modalitatea prin care Qualitance incearca sa isi motiveze echipa este aceea de a incuraja antreprenoriatul in randul angajatilor. In acest scop, au lansat in luna iulie QLabs – un incubator de startup-uri destinat angajatilor Qualitance. Au fost inscrise peste 20 de idei in QLabs, din care au selectat 3, care se afla in prezent in perioada de incubatie, timp in care aceste startup-uri construiesc produsele pana la stadiul de MVP (minimum viable product).

“Fondatorii startup-urilor vor migra catre propriile companii, dar vor face acest lucru dupa ce produsele lor vor avea un oarecare succes pe care noi ii sprijinim sa il castige. Ii sprijinim inclusiv sa mearga catre incubatoare si acceleratoare in Statele Unite, sa intre in discutii cu investitori de tip Venture Capitals. Deasemenea, incercam sa atragem fonduri europene pentru a sprijini aceste startup-uri”, explica Ioan Iacob.

Totodata, cei doi fondatori Qualitance nu exclut ideea de finanta chiar ei, in proportie de 100%, un startup nascut in QLabs, daca produsul li se va parea interesant.

“Este foarte important ca membrii unui grup sa primeasca anumite beneficii in functie de valoarea pe care o aduc in grup”, mai subliniaza reprezentantii companiei.
Parallax

Vizualizari
459
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
exemplu perfect! Vrajeala perfectă! După ce sifonăm profitul firmei pe toate părțile (probabil cu două SRL-uri personale prin care prestăm servicii de consultanță către firma mare), după ce reinvestim 90% din profit, hai să dăm la fraieri restul, îi facem "partners" și să-i vezi ce-or să stea până la 10 noaptea în birou. Hihihi

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri