Mihai Ivascu

PFA sau SRL? Pentru ce tip de activitate alegi o forma juridica sau alta, cu ce avantaje si dezavantaje 

Imagine principala
PFA sau SRL? Pentru ce tip de activitate alegi o forma juridica sau alta, cu ce avantaje si dezavantaje 

Un SRL te va obliga sa astepti sfarsitul primului an de activitate pentru a te bucura de profitul obtinut, iar un PFA manageriat in mod eronat te poate lasa fara intreaga avere personala. Fiecare dintre cele doua forme de organizare juridica are avantaje si dezavantaje, insa ce ar trebui sa aiba in vedere un antreprenor la inceput de drum in vedere atunci cand face alegerea? Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este activitatea pe care urmeaza o desfasori si, imediat dupa acesta, volumul estimat al activitatii, apreciaza Raluca Sima, managing partener in cadrul unui cabinet de avocatura din capitala.


StartupCafe iti prezinta recomandarile specialistilor in drept societar, care sunt cele mai populare domenii in care activiteaza PFA-urile si SRL-urile din Romania, la ce se raporteaza antreprenorii in alegerea lor, dar si care sunt avantajele si dezvantajele  pe care le vei avea in functie de alegerea facuta.

“Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere de catre un antreprenor la inceput de drum pentru alegerea formei de organizare juridica este ce activitate urmeaza sa desfasoare.  Activitatea desfasurata are o importanta din punct de vedere al regimului fiscal. Cel putin in prezent, in lumina actualului Cod Fiscal. De asemenea, o importanta deosebita o are si volumul estimat al activitatii ce urmeaza a fi desfasurata.”, sustine Raluca Sima, managing partner la Sirbu & Sima Professionals.

Ce au ales in acest an antreprenorii romani in functie de domeniu de activitate

De la inceputul anului pana in iunie, la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) au fost inregistrate peste 32.000 de SRL-uri si cu putin peste 19.000 de PFA-uri, potrivit datelor statistice publicate de ONCR pe site-ul institutiei.
Pana in iunie, cele mai multe PFA-uri au fost infiintate avand ca domeniu de activitate agricultura, vanatoarea si servicii anexe (6149).  Comertul cu amanuntul este domeniu de activitate preferat de antreprenorii care au ales ca forma de organizare juridica SRL-ul, fiind peste 4.800 de firme inregistrate de la inceputul anului, dar nu este ocolit nici de cei care au decis ca un PFA este mai potrivit, aproape 4.500 de intreprinzatori alegand sa activeze in acest domeniu ca persoana fizica autorizata.

Top 5 domenii de activitate in functie de forma de organizare aleasa


Persoane fizice (sunt incluse PFA-urile, Intreprinderile Individuala si Intreprinderile Familiale).

  • Agricultura, vanatoare si servicii anexe     
  • Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor     
  • Alte activitati de servicii     
  • Activitati de servicii in tehnologia informatiei     
  • Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor      

Societati cu raspundere limitata

  • Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor
  • Comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete
  • Transporturi terestre si transporturi prin conducte
  • Constructii de cladiri
  • Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie

Cine opteaza pentru SRL si cine pentru PFA

Avocata Raluca Sima sustine ca “de regula, opteaza pentru PFA cei care urmeaza sa desfasoare activitati ce se incadreaza in sistemul de impozitare la norma de venit. Cel mai des este vorba despre activitati in domeniul IT”. Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care este desfasurata, cu conditia ca aceea activitate sa se regaseasca pe lista activitatilor independente eligibile pentru acest sistem de impozitare. Mai concret, contribuabilii vor plati anual un impozit de 16% aplicat valorilor stabilite de directiile ANAF judetene, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

“Un exemplu sunt activitatile care se incadreaza pentru regimul fiscal de impozitare la norma de venit. Pentru acestea, alegerea desfasurarii activitatii ca PFA este mai avantajoasa atat timp cat veniturile anuale nu depasesc 100.000 EUR, impozitul de 16% datorat avand ca baza de impozitare norma de venit si nu veniturile realizate. Pentru alte activitati insa, impozitul de 16% raportat la veniturile realizate poate parea dezavantajos in comparatie cu desfasurarea activitatii in cadrului unei microintreprindere care are obligatia achitarii unui impozit de 3%”, este de parere coordonatorul Departamentului de Drept Societar al societatii de avocatura Sirbu&Sima.

De cealalta parte, persoanele care considera ca o Societate cu Raspundere Limitata este mai potrivita pentru ei au in vedere o evolutie mai rapida a activitatii si au in vedere desfasurarea unor activitati de comert, sustine avocata.
“Pentru SRL opteaza antreprenorii care vor desfasura activitati de comert, comert online spre exemplu, sau cei care, indiferent de tipul de activitate, au in vedere o evolutie in volum a activitatii mai rapida decat cei care aleg PFA”, apreciaza Raluca Sima.

Avantaje si dezvantaje, PFA si SRL

Diferentele dintre cele doua forme de organizare juridica se pot observa inca de la momentul infiintarii. Pentru deschiderea unui SRL vei scoate din buzunar, numai pentru a plati taxele percepute de Registrul Comertului, aproape 500 de lei. In cazul unui PFA suma se injumatateste, insa in ambele cazuri vei fi nevoit sa achiti onorariul notarului si alte taxe, cum ar fi taxa de publicare in Monitorul Oficial, in cazul unui SRL. Dincolo de taxele pe care va trebui sa le achiti, trebuie sa tii cont neaparat de faptul ca pentru a deschide un PFA este necesar sa atasezi la dosarul de inregistrare un document care sa ateste pregatirea sau experienta ta profesionala in domeniul principal de activitate. In plus, iti este limitata si posibilitatea de a iti alege mai multe domenii de activitate, pentru ca aceste trebuie sa fie in stransa legatura cu cel principal. In schimb, daca optezi pentru un SRL, iti poti alege cate domenii de activitate doresti si nimeni nu iti va cere sa dovedesti ca ai pregatire necesara pentru a activa in domeniul respectiv.

La inmatricularea unui SRL va trebui sa scoti din buzunar cel putin 200 de lei pentru depunerea capitalului social, fara de care firma nu poate exista si cu care va raspunde in fata legii. In schimb, pentru a deveni persoana fizica autorizata, nu este necesar sa ai un capital social, insa trebuie sa fi foarte atent la modul in care iti vei manageria viitoare activitate si ce contracte vei semna, deoarece, din punct de vedere legal, poti raspunde cu averea persoanala pentru eventualele datorii si prejudicii pe care le-ai putea pricinui altor entitati.

Daca planuiesti ca noua ta afacere sa fie sursa ta de venit stabil luna de luna, ar trebui neaparat sa iei in considerare faptul ca modalitatea legala de a scoate banii dintr-o societate cu raspundere limita este prin dividende la finalul anului. De cealalta parte, ca persoana fizica autorizata te poti bucura de profitul realizat oricand.
 “Un avantaj al PFA-ului este  ca diferenta ramasa dupa achitarea impozitului de 16% apartine titularului PFA, spre deosebire de societate unde atunci cand profitul este repartizat ca dividende, se mai achita un impozit de 16%.”, afirma avocata Raluca Sima.

Taxe si impozite pe care le vei plati pentru o Societate cu Raspundere Limitata

1. 16% pe profit sau 3% pe venit pentru microintreprinderi. Pentru ca un SRL sa se califice ca microintreprindere trebuie respectate urmatoarele conditii:

  • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc;
  • realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
  • realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
  • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
  • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
2. 16% impozit pe dividende la final de an.

Impozitele si taxele pe care le vei plati in calitate de persoana fizica autorizata.
  • 16% impozit pe venit
  • 26,3% pentru CAS (asigurari sociale) pe venitul declarat. Acesta nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul fiscal 2015, minimum 222,30 lei si maximum 3.175,725 lei.
  • 5,5% pentru CASS (sanatate) in sistem real sau pe baza normei de venit. In sistem real baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale). La norma de venit baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara

In privinta actelor contabile pe care le presupune desfasurarea oricarei activitati economice, in cazul unui SRL acestea trebuie sa fie incheiate de un contabil autorizat, ceea ce presupune anumite costuri lunare in plus. In cazul unui PFA, contabilitatea se tine in partida simpla si poate fi realizata chiar de catre tine. Chiar daca vei alege sa apelezi la serviciile unui contabil, costurile aferente vor fi mai scazute.

Pentru un SRL nu exista limitari in privinta numarului si tipului de activitate prestata, insa o persoana fizica autorizata nu poate angaja alte persoane pentru a presta acelasi tip de activitate, desi O.U.G 22/2008, prevederea legala care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, nu specifica in clar acest lucru. Raluca Sima a explicat pentru StartupCafe de ce PFA-urile nu pot face acest lucru.

"Art. 17 din OUG 44/2008 specifica faptul ca <<PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii>>. Textul de lege nu specifica ce fel de activitati pot presta persoanele angajate, insa chiar definitia PFA prevazuta la art. 2 lit. i) din acelasi act normativ conduce la sustinerea ca PFA nu poate angaja persoane pentru a presta acelasi tip de activitate: <<persoana fizica autorizata - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca>>. Termenul <<in principal>> are menirea de a exclude activitatile auxiliare cum ar fi: curatenie, contabilitate, marketing etc. Spre exemplu, un PFA autorizat sa desfasoare activitati IT va putea angaja un contabil sau un agent de vanzari, dar nu va putea angaja o alta persoana care sa presteze activitati IT. In schimb, intreprinderea individuala functioneaza si i se aplica regulile de la PFA, singura diferenta fiind ca aceasta poate angaja persoane pentru a desfasura acelasi tip de activitate (<<intreprindere individuala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica>>)”, a explicat avocata Raluca Sima.

In practica, cele doua forme de organizare juridica se mai diferentiaza si in ceea ce priveste participarea la licitatii publice sau private. Pentru PFA-uri nu se pot calcula anumiti indicatori necesari pentru castigarea unei licitatii, cum ar fi cifra de faceri sau numarul de salariati, potrivit zf.ro.


Cos articol cu resurse Descarca tot cosul cu resursele articolului:

Act normativ: Legea nr. 31 privind societatiile comerciale
Act normativ: O.U.G nr. 44/2008 privind desfasurarea de activitati economice de catre persoane fizice
Anexa StartupCafe: Tabel comparativ caracteristici generale PFA si SRL
Document: Normele anuale de venit pe anul 2015 pentru fiecare judet al tarii si domenii de activitate eligibile

Parallax

Vizualizari
10183
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
PFA "pentru a deschide un PFA este necesar sa atasezi la dosarul de inregistrare un document care sa ateste pregatirea sau experienta ta profesionala in domeniul principal de activitate. In plus, iti este limitata si posibilitatea de a iti alege mai multe domenii de activitate, pentru ca aceste trebuie sa fie in stransa legatura cu cel principal". Asta este o tampenie. In primul rand, nu pentru TOATE domeniile de activitate este necesara atasarea unui document care sa ateste pregatirea (de exemplu, comertul). In al doilea rand, poti avea oricate domenii de activitate doresti.
poza de profil
analiza este superficiala Sunt IT-ist (proiectare de infrastructura si programare de echipamente) si am un SRL. Nu extrag bani din SRL sub forma de dividende, ci sub forma de drepturi de autor (care sunt la randul lor transferate clientilor SRL-ului prin contract). Evident, nu trebuie sa astept sfarsitul anului pentru asta. Nu platesc contributii sociale pentru ca sunt si angajat (la o firma care nu are nicio legatura cu SRL-ul). Nu ma calific drept microintreprindere pentru ca obiectul contractelor (si codul CAEN) este de consultanta. Pe scurt, impozitul echivalent este de aproximativ 13% (10% upfront, dupa care vine o regularizare in anul urmator pe baza declaratiei 200, tinand cont de cota forfetara de 20% la drepturile de autor).In plus, pot sa am activitate mai scazuta temporar si sa nu platesc impozit pe baza de norma.Deci, sunt cazuri si cazuri, iar PFA-ul nu mi-ar fi fost mai avantajos, daca ar fi fost sa ma iau dupa analiza superficiala din articol.
poza de profil
CAS CASS CASS sanatate CAS pensiiO zi buna
poza de profil
Taxe PFAImpozit - 16%CASS (sanatate) - aprox 11%CAS (pensie) - aprox 31 % (si pentru angajat si pentru an angajator)Acestea sunt datele reale pentru un PFA care nu este si angajat.
poza de profil
PFA Poti sa ne explici si noua cum traiesti din banii de pe SRL? Ma refer aici la cheltuielile curente pe care nu ai cum sa le decontezi pe firma (mancare, intretinere, cablu, gradinita, vacante, etc)
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Am corectat Mircea, multumim pentru atentionare!
poza de profil
cota cass cota de contributie la sanatate pt pfa este cea individuala de 5,5 %, nu se plateste si cota angajatorului, iar pt pensii cota integrala din venitul asigurat
poza de profil
Situație 2016 Ar fi util un tabel comparativ cu sumele obligatorii de plată în cele două cazuri. Și mai util ar fi ca acest tabel să fie făcut prin prisma codului fiscal valabil la anul (în 2016), când impozitul pe dividende va fi altul.
poza de profil
Srl Plus: știu foarte multe persoane care au firme (microîntreprinderi) și care cheltuie bani pentru traiul zilnic înainte de distribuirea dividendelor. Impozitul fiind plătit pe venit, nu este influentat. Pe de altă parte, în cazul unui srl "standard" înregistrarea acestor cheltuieli ca nedeductibile (adică să nu influențeze bază de calcul a impozitului) este o variantă legală?
poza de profil
Salon infrumusetare Pentru a deschide un salon de infrumusetare in 2016 cu 4 angajati ce imi recomandati? PFA sau SRL microintreprindere?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri