Vlad Barza

Cum poti crea in Europa un startup de peste un miliard de dolari

Imagine principala
Cum poti crea in Europa un startup de peste un miliard de dolari
​Noua din zece startup-uri ajung in faliment, insa dintre supravietuitori,  unii ajung extraordinar de mari. In Europa sunt 40 de startup-uri care valoreaza peste un miliard de dolari fiecare, iar un studiu GP.Bullhound arata cateva dintre "retetele" care le-au adus atat de sus. Cele mai valoroase startup-uri europene sunt Skype si Spotify (peste 8 miliarde dolari). In lista se gasesc companii precum Shazam, Yandex, Rovio si Vkontakte.

In Europa sunt acum 40 de startup-uri de peste un miliard de dolari, in ultimul an fiind adaugate 13 companii, in timp ce trei au iesit din topul select al "inorogilor" ("unicorn" fiind termenul ce desemneaza startup-urile ce au ajuns sa valoreze peste un miliard de dolari).

Unde ai cele mai mare sanse sa creezi un "unicorn"? Ei bine, 17 dintre cele 40 sunt in Marea Britanie, sase sunt din Suedia si patru sunt din Germania si Rusia. In total, cele 40 de startup-uri europene valoreaza 120 miliarde dolari, ceea ce arata cat de departe este Europa de SUA, unde Apple valoreaza 737 miliarde dolari, iar Facebook, 230 miliarde dolari.

Analizand o serie de factori legati de investitii si investitori, GP.Bullhound a tras cateva concluzii interesante. Peste jumatate dintre creatorii companiilor "miliardare" aveau peste 30 de ani si sub un sfert aveau sub 30 de ani cand le-au infiintat. 35 de ani este varsta medie a fondatorilor.

Extrem de important este ca echipa fondatorilor sa ramana intacta, in 87% dintre companii ramanand cel putin unul dintre fondatori in echipa de conducere. La doar 13% dintre companii, fondatorii au parasit echipa de conducere.

Finantarea este si ea esentiala, iar in medie startup-urile care au ajuns sa valoreze peste un miliard de dolari au primit finantari de 140 milioane dolari (extremele arata asa: 20% dintre companii au primit sub 50 milioane dolari finantare, iar o zecime au profitat de peste 300 milioane dolari).

Foarte importante sunt rundele de finantare si numarul de finantatori, cu cat sunt multe fiind o dovada ca aceea companie este promitatoare si merita sustinuta. Peste o treime dintre "unicorni" au primit finantari de la 5-8 companii, iar Spotify a fost ajutata de 17 investitori, in timp ce King, de numai doi.

In ce domenii s-au deschis cele mai multe startup-uri ce au atins nivelul "unicorn"? Domeniile e-commerce, software si marketplace au fiecare 20%, iar fintech si gaming au 18%, respectiv 14%.

Numele de unicorn ("inorog") a fost creat in 2013 pentru a scoate in evidenta nivelul aproape legendar pe care un startup il ppate atinge (ajungand sa valoreze peste un miliard de dolari). Aceste companii au fost numite "unicorm" si fiindca sunt extrem de rare.
Parallax

Vizualizari
80
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri