Claudiu Zamfir

Lista celor 10 domenii in care firmele mici si mijlocii romanesti ar putea fi cel mai competitive

Imagine principala
Lista celor 10 domenii in care firmele mici si mijlocii romanesti ar putea fi cel mai competitive
Guvernul a identificat 10 domenii in care firmele romanesti mici si mijlocii ar putea fi cele mai competitive pe piete, acestea urmand sa beneficieze si de sceheme de finantare europene pentru dezvoltare, se arata in Programul Natonal de Reforma 2015, trimis recent de executiv la Comisia Europeana.

Sectoarele competitive identificate de Guvern in Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020 si Planurile de Dezvoltare Regionala, la recomandarea Comisiei Europene, sunt:
  • turism si eco-turism;
  • textile si pielarie;
  • lemn si mobila;
  • industrii creative;
  • industria auto si componente;
  • tehnologia informatiei si comunicatii (IT&C);
  • procesarea bauturilor si alimentelor;
  • sanatate si produse farmaceutice;
  • energie si management de mediu;
  • bio-economie
Doua dintre riscurile interne identificate de Guvern asupra economiei tarii in perioada urmatoare sunt legate de absorbtia inca redusa a fondurilor europene si de lipsa perspectivelor de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM).

"Ca risc intern cu impact in toate sectoarele economice si cu deosebire asupra intreprinderilor mici si mijlocii, trebuie subliniata politica restrictiva de creditare a sectorului bancar, cu toate ca rata de politica monetara a fost relaxata. Se asteapta revigorarea creditului bancar, dar pentru atingerea obiectivelor de crestere economica din 2014 este nevoie de o extindere semnificativa a creditarii agentilor economici si a populatiei", sustine executivul roman in documentul citat.

In acest context, Guvernul promite o serie intreaga de masuri in sprijinul firmelor mici si mijlocii romanesti:
  • Pentru cresterea ratei de succes a proiectelor de investitii bancabile depuse de IMM-uri, urmeaza sa devina operational Programul SMALL BUSINESS SUPPORT. Acesta ar urma sa inlesneasca relatia intre IMM-uri si serviciile de consultanta in afaceri, prin consultanti locali sau experti internationali. Executivul spera ca programul sa conduca la dezvoltarea a 500 de firme mici si mijlocii, prin transfer de cunostinte, metode si instrumente, dar si prin valorificarea relatiilor cu institutiilor financiare partenere si alti finantatori din Romania, care sa sprijine pe termen lung sectorului IMM.
  • Promovarea proiectului de Lege privind mediatorul de credite. Prin noua institutie de stat care va fi creata - Mediatorul de credite - guvernul sustine ca vrea sa faciliteze o mai buna relatie IMM-uri - banci, insa atributiile mediatorului sunt restranse in raport cu institutiile bancare: "Mediatorul de credite emite recomandarii, fara caracter obligatoriu, adresate unitatilor bancare referitoare la sesizarile primite din partea IMM-urilor" si "poate publica recomandari referitoare la modalitatile de bune practici pe care institutiile bancare le pot implementa in cadrul procesului de acordare a crediterlor catre IMM-uri".
  • Vor continua schemele financiare lansate in 2014, prin care se urmareste cresterea accesului IMM-urilor la credite, de care au beneficiat pana acum 1.167 IMM-uri, sustine Guvernul. Numarul IMM-urilor sustinute prin instrumente financiare a crescut in 2014, fata de 2013 cu 31% - mai sustine executivul roman.
  • In vederea cresterii performantelor IMM-urilor si consolidarea pozitiei lor de piata la nivel local/ regional/ international, va fi implementata o gama variata de instrumente financiare finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) 2014-2020 pentru a facilita accesul IMM-urilor la sursele de finantare necesare pentru realizarea proiectelor de investitii.
  • Pentru crearea masei critice de IMM-uri active si pentru antrenarea lor in economiile locale/ regionale, este sustinuta dezvoltarea serviciilor suport pentru stimularea antreprenoriatului si a creativitatii in randul IMM-urilor.
  • In vederea cresterii performantelor manageriale ale fermierilor, micro-intreprinderilor si intreprinderilor mici din mediul rural, precum si pentru aplicarea practicilor de productie competitive la nivelul grupurilor de producatori vor fi finantate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) 2014-2020 investitiile in dezvoltarea serviciilor de consiliere destinate acestora.
  • Pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale, din resurse nationale, continua implementarea Programului Romania HUB. Prin acest program Guvernul sustine ca incurajeaza si sprijina tinerii sa infiinteze si sa dezvolte IMM-uri. 4 tipuri de ateliere de lucru are programul HUB: Dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale tinerilor, vizand inclusiv deschiderea de start-up-uri, Eficientizarea cooperarii si comunicarii intre mediul stiintific si cel de afaceri, Promovarea finantarii pentru IMM (surse de finantare pentru IMM), Parteneriatul Public-Privat pentru IMM-uri si noi locuri de munca.
  • In contextul procesului de internationalizare a IMM-urilor, se va implementa Programul Servicii integrate de export pentru IMM-urile romanesti, avand ca scop diversificarea serviciilor oferite IMM-urilor in orientarea lor pe terte piete, mai raporteaza Guvernul.

Citeste si: 

INFOGRAFICE Ai firma si vrei sa iei fonduri europene. 6 pasi esentiali


Parallax

Vizualizari
730
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Pe scurt In mare parte produse cu valoare adaugata scazuta. Cam asta exporta cam orice tara saraca, dar macar e bine ca nu se concentreaza sa exporte direct materie prima.
poza de profil
o mare surpriza... sanatatea --- sector competitiv? Dc prea-marit guvern zice, asa o fi.... @Vlad Mixich: ce se-ntampla, doctore?
poza de profil
Ei ! •turism si eco-turism; peste 20 ani cand infrastructura si educatia higina intra in moravuri •textile si pielarie; Sa invete tabacaria peste20 ani•lemn si mobila; peste 25 ani are nevoie de disaigneri de elita•industrii creative; poate borangicul•industria auto si componente; daca are comenzii din afara atfel nici odata•tehnologia informatiei si comunicatii (IT&C); Poate •procesarea bauturilor si alimentelor; peste 30 ani•sanatate si produse farmaceutice; nici odata, trebuie exerienta doar sa fabrice sub R•energie si management de mediu; glumiti ?•bio-economieei nu fac nimic copie si nu este bun
poza de profil
E mai ieftin sa te tratezi in Romania, d-aia Strainii vin aici pentru tratamente stomatologice, pentru operatii estetice si pentru terapii balneare.
poza de profil
Mda turism si eco-turism- fara infrastructura nu poti face nimic si aici nu ma refer numai la drumuri ci si apa potabila, o baie care nu e in fundul curtii etc.textile si pielarie -> poate, desi nu stiu daca se mai "fabrica" pe la scoli experti in domeniul astalemn si mobila -> poate pe segmentul lux in rest incet incet te mananca Ikea si cei ca eiindustrii creative - oare la ce se referaindustria auto si componente - industria auto ... mda probabil de aia mercedes a ales Ingaria si Renaul zice ca muta Dacia in Maroc daca nu fac autostradatehnologia informatiei si comunicatii (IT&C) - aici da dar trebuie un program bine gandit prin care sa se creasca numarul absolventilor si calitatea lorprocesarea bauturilor si alimentelor - ma indoiesc, pana nu reusesc sa faca micii producatori sa se asocieze sa poate produce mai ieftin si mai mult ...sanatate si produse farmaceutice -o gluma buna, vezi institutul Cantacuzino cum se zbate in mizerieenergie si management de mediu -inca glumabio-economie - ce?
poza de profil
planul Valev Domenii cu plusvaloare mica. Cu exceptia:•industria auto si componente(aici cred totusi ca se gandesc la firme de doi trei rataciti care fac o matrita, sau injecteaza capacele de ventil)•sanatate si produse farmaceutice; (probabil saloane de masaj si fabricarea de unguente)•energie si management de mediu; (culegerea paielor de pe camp si transformarea in brichete).IT&C este un mare bluff, ei cu actorii noi cu caii. Scriem linii de program cu salarii mici si ei iau toyt caimacul, caci se vand ca si produse ale firmelor franceze de obicei.Ce-ar mai fi putut fi cu valoare adaugata mica? Construirea piramidelor presupun.Si uite-asa planul Valev se pune-n aplicare. Noi ne-am ales aceste domenii sau au fost impuse de UE? Dupa parcuri si partii, urmeaza stransul si arderea frunzelor moarte.
poza de profil
Carul inainte boilor Domeniul Sanatate este la pamant din doua motive:- piata asigurarilor de sanatate monopol de stat si pozitia de forta a CNAS care impune prin declaratii pe proprie raspundere renuntarea la contracte, asocieri si conventii intre furnizorii de servicii cu amenintarea rezilierii contractului pe 5 ani daca se incalca aceasta declaratie- piata distorsionata,prin finanatarea institutiilor publice care ofera servicii medicale atat din fondul de sanatate cat si de la bugetul local, iar instituiile private numai de la fondul de sanatate, in conditiile in care se impune un tarif unic fara posibilitatea inncasarii unei coplati , tot sub amenintarea rezilierii contractului.in aceste conditii masurile de creditare avantajoasa sunt carul inaintea boilor atata timp cat piata nu functioneaza pe baza cererii si ofertei ( plafonarea tarifelor, administrativ, duce la falimentul soc private).

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri