Claudiu Zamfir

Incubatoarele si acceleratoarele de afaceri - de ce e bine sa intri in business pe aici

Imagine principala
VIDEO Incubatoarele si acceleratoarele de afaceri - de ce e bine sa intri in business pe aici
Micile firme nou infiintate ar putea beneficia de facilitati pornind de la sedii si servicii de consultanta pana la credite avantajoase, in cadrul asa-numitelor incubatoare si acceleratoare de afaceri, care urmeaza sa fie reglementate printr-un proiect de lege aflat inca in Parlament.

Incubatorul de afaceri este o structura parteneriala locala sau regionala care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate si cele inovatoare - dupa cum suna definitia din lege.

Practic, incubatorul de afaceri poate fi si o cladire de birouri de dimensiuni medii sau reduse, in care start up-urile platesc la comun chiria si diverse servicii, pentru a iesi mai ieftin. In plus, incubatorul de afaceri aduce laolalta firmele si ideile de afaceri, pentru ca marii investitori sa aiba mai usor acces la ele, pe modelul Silicon Valley din SUA.


 

Interviu cu Florin Jianu, initiator al legii incubatoarelor de afaceri
Operator: Balázs Nitsch-Petioky

Ce vrea statul sa faca prin aceasta lege

Initiatorul legii, Guvernul, sustine ca prin viitoarele incubatoare de afaceri firmelor mici le va fi stimulat "potentialul de dezvoltare si de viabilitate, ajutandu-le sa supravietuiasca si sa creasca in perioada de inceput, atunci cand sunt cel mai vulnerabile".

Micile firme care vor beneficia de incubatoarele de afaceri se vor numi "rezidenti". Rezidentul este o persoana juridica romana - dar poate fi si straina - care functioneaza conform legii si desfasoara activitati economice in interiorul incubatorului de afaceri. Firma beneficiaza de statutul de rezident pentru o perioada de pana la 3 ani.

Pasul urmator - acceleratorul de afaceri. Acesta este incubatorul de afaceri care, in plus,  asigura accesul la fonduri pentru firmele pe care le gazduieste, in scopul lansarii pe piata a unui produs sau serviciu intr-o perioada scurta de timp.

Cine infiinteaza incubatorul de afaceri sau acceleratorul:
  • autoritatile publice locale;
  • o persoana juridica privata;
  • o asociere in participatie - autoritatea publica locala si o persoana juridica privata sau persoane juridice private.
Ce avantaje are proprietarul incubatorului/acceleratorului de afaceri

Investitorul care infiinteaza un incubator sau un accelerator de afaceri primeste acest titlu din partea ministrului pentru IMM -uri (ministrul Energiei, in acest moment) pentri o perioada de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Titlul de incubator de afaceri vine la pachet cu o serie intreaga de facilitati pentru investitorul-gazda:
  • scutire de la plata impozitului (local) pe terenuri, corespunzator terenului aferent incubatorului de afaceri, cu acordul autoritatii publice locale;
  • scutire de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din incubatorul de afaceri cu acordul autoritatii publice locale;
  • scutiri, numai cu acordul autoritatilor publice locale, de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricaror certificate de urbanism, autorizatii de construire si/sau autorizatii de desfiintare de constructii pentru terenurile si cladirile aferente incubatorului de afaceri,
  • alte facilitati ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale sau centrale.
De ce merita sa iti incepi business-ul intr-un incubator de afaceri

Micile firme care intra intr-un incubator de afaceri au:
  • dreptul de folosinta asupra infrastructurii incubatorului de afaceri
  • dreptul de a beneficia de serviciile oferite de incubatorul de afaceri,
  • dreptul de preemtiune la vanzarea bunurilor mobile din cadrul incubatorului de afaceri,
  • dreptul de a beneficia de alocatii financiare obtinute de administratorul incubatorului de afaceri pentru rezidentii lui.
Presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, Florin Jianu, care a initiat proiectul de lege anul trecut, cand era ministru delegat pentru IMM-uri, a trecut in revista principalele avantaje ale firmelor mici care pornesc la drum intr-un incubator de afaceri:  
  • Faptul ca au un cost-sharing - firmele impart acelasi tip de serviciu. De exemplu, nu mai platesc cate o secretara, ci platesc toate o singura secretara.
  • Se impart costurile pentru un birou.
  • Firmele relationeaza si impart idei. Cea mai mare problema pentru un antreprenor debutant este ca el nu are o piata de desfacere, o retea si cream emulatie in cadrul incubatorului de afaceri. Faptul ca stam in acelasi spatiu creeaza sinergie.
  • Esti mai gasit mai usor de investitori. Ai acces la informatii foarte utile, acolo vin investitorii, ai informatii privind finantarile.
  • Incubatoarele ar trebui sa fie responsabile de internationalizarea companiilor din componenta. Vor putea sa faca road-show-uri in Silicon Valley, la Londra, Shanghai, fie sa vanda parti sociale ale firmelor respective catre mari investitori, fie sa gaseasca clienti pentru serviciile firmelor incubate.
  • Finantari. Incubatoarele de afaceri pot trece la stadiul superior de accelerator de afaceri, care ofera, in plus, si finantari. "Urmatorul nivel este acceleratorul de afaceri - el aduce si un instrument de finantare - fie ca isi creeaza o intreprindere financiara nebancara, fie ca atrage fonduri europene".

    Proiect-incubatoare-afaceri



Ideea incubatoarelor de afaceri nu este deloc noua in Romania. Inca din anul 2005 pana in 2013 au fost deschise 11 incubatoare de afaceri in Brasov, Sfantu Gheorghe, Campia Turzii, Satu Mare, Bacau, Dorohoi, Mangalia, Timisoara, Alba Iulia, targu Mures si Craiova.

Cu toate acestea, nu se poate spune ca experienta a fost extrem de reusita: au fost incubate in total 203 firme si s-au creat 368 de locuri de munca, potrivit datelor Guvernului.

Florin Jianu crede ca de vina nu a fost ideea, ci amplasamentul incubatoarelor de afaceri.

"Nu au fost create in zone cu activitatea antreprenoriala cea mai ridicata. Au fost create printr-un program artificial. Ele trebuie create printr-un program buttom - up, prin nevoia, de fapt, a intreprinzatorilor si a organizatiilor de a crea aceste incubatoare. Nu dintr-o nevoie de sus in jos care spune: <<trebuie sa creati incubatoare! Nu ne intereseaza unde sau cum!>>", a spus Jianu.

Fostul ministru estimeaza ca prin viitoarea lege ar urma sa fie create circa 100 de noi incubatoare de afaceri, ceea ce poate insemna un numar de noi firme de ordinul miilor.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
967
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Clienți reali pentru produse, nu incubatoare Incubatoarele astea nu sunt decât o altă formă de a cheltui aiurea bani publici, ca să aibă fiul primarului sediu gratis pentru firmă.Pentru o activitate economică sănătoasă firma are nevoie de clienți care să dea banii din proprie inițiativă pentru produsele și serviciile oferite. O mulțime de idei nemaipomenit de inteligente se împotmolesc în mlaștina aplicării în practică, iar incubatoarele nu ajută la nimic în situații din astea.
poza de profil
un alt proiect stupid Nu mai are nici o releventa in 2015 modelul Silicon Valley.Este o aiureala proiectul.Nu aceasta este cauza, sursa lipsei antreprenoriatului.Se risipesc alti bani publici fara efecte pozitive.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri