Raluca Abrihan

Care sunt cele mai mari provocari ale specialistilor IT din firmele din Romania - studiu

Imagine principala
Care sunt cele mai mari provocari ale specialistilor IT din firmele din Romania - studiu
Cele mai mare provocari pentru departamentele IT ale companiilor in urmatorii trei ani o reprezinta securitatea managementul riscului, releva studiul Cisco Connect Digitalization Survey. De asemenea, o treime dintre cei chestionati au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta deparatmentul IT.  

Studiul a fost efectuat in randul a 250 de profesionisti IT prezenti la editia 2016 a Cisco Connect. Astfel, 66% dintre respondenti indica securitatea si managementul riscului ca fiind in top pe agendele departamentelor de IT, urmate de cresterea rapida a traficului (40% dintre respondenti), digitalizare si cloud computing, indicate fiecare de un procent de 34% dintre respondenti.

Conform studiului, 87% dintre respondenti se declara foarte preocupati de securitatea IT a companiei in care lucreaza si 12% relativ preocupati. In prezent, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic si principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola si de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionati indica securitatea ca fiind un obstacol in calea digitalizarii companiei din care provin.

Pe masura ce digitalizarea se face tot mai resimtita si totul se conecteaza, datele devin cel mai important capital al unei companii sau tari. Abilitatea de a securiza datele si de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de succes. Chestionati asupra impactului pe care digitalizarea il va avea asupra companiilor lor, 51% anticipeaza un impact major, in timp ce 33% se asteapta ca strategia de business sa le fie afectata de acest trend intr-o oarecare masura in urmatorii 1 pana la 3 ani, mai arata studiul citat.

Conform estimarilor profesionistilor IT prezenti la Cisco Connect, verticalele de piata in care digitalizarea este cea mai prezenta sunt telecom (42%), urmat de sistemul bancar (38%) si tehnologie (32%). Un procent similar de respondenti intrevad impact al digitalizarii in educatie (26%), industria auto (24%) si sanatate (23%).

La capitolul obstacole in calea digitalizarii, cei mai multi, (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului in care digitalizarea i-ar putea ajuta si doar 9% infrastructura IT precara.

"Fara securitate nu este posibila digitalizarea, iar fara digitalizare nu putem vorbi despre evolutie in mediul public si privat. Cand ne referim la digitalizare nu are sens sa ne intrebam daca se va intampla, ci cand. Faptul ca peste jumatate dintre profesionistii IT care au raspuns chestionarului la Cisco Connect 2016 anticipeaza un impact major al digitalizarii asupra firmelor din care provin este o dovada de maturitate a pietei.  In acelasi timp, dependenta tehnologica ce se construieste acum mai rapid ca niciodata creste nevoia de protectie pentru companii, astfel ca discutia despre securitate trebuie sa fie pe masa oricarui consiliu de administratie, din orice companie", a declarat Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie 2016 in randul a 250 specialisti IT din companii private si institutii publice din Romania, prezenti la evenimentul Cisco Connect 2016. Cisco Connect Romania este cea mai mare conferinta dedicata solutiilor pentru retele de comunicatii. Editia de anul acesta a reunit peste 1.100 de  specialisti locali din domeniul IT&C, experti in retelistica si factori de decizie.
Parallax

Vizualizari
120
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri