L. Pirvu

Cel mai mare hub de internet din lume acuza Serviciul German de Informatii ca-i supravegheaza ilegal clientii

Imagine principala
Cel mai mare hub de internet din lume acuza Serviciul German de Informatii ca-i supravegheaza ilegal clientii
Cel mai mare hub de internet din lume, De Cix da Guvernul german in judecata in incercarea de a stopa monitorizarea comunicatiilor in masa de catre agentii  BND (Serviciul German de Informatii). De-Cix respinge ordinul primit de BND care permitea acestora sa monitorizeze comunicatiile care trec prin nodul informational din Frankfurt, potrivit site-ului fortune.com.

"Supravegherea masiva de catre agentii BND este ilegala" sustine De-Cix. Compania doreste sa arate ca ordinul era ilegal sub protectia asa numitei legi G10- corespondentul controversatei legi din America Foreign Intelligence Surveillance (Fisa -Supravegherea Datelor si Informatilor Electronice) care permite monitorizarea comunicatiilor internationale care traverseaza Germania.
 
"Avem serioase dubii in ceea ce priveste legalitatea acestei practici ", sustine DeCix citand un document publicat recent de catre avocatul constitutional Hans-Jurgen Papier care spune ca "ordinele legale sunt complet ilegale".
 
Documentul Paper sustine ca nivelul supravegherii BND este disproportionat si nu avea nici un criteriu sau limita in ceea ce priveste monitorizarea comunicatiilor persoanelor vizate, indiferent ca erau germani sau straini sau daca acestea se aflau in tara sau in afara acesteia.

"Noi consideram ca este obligatia noastra fata de clienti sa se clarifice si sa existe un cadru  bine delimitat privind modul si legalitatea in care se desfasoara supravegherea strategica a telecomunicatiilor lor", sustin cei de la DE-Cix.

De-Cix a dezvaluit anterior modul in care BND utilizeaza hub-ul din Frankfurt pentru a intercepta zeci de furnizori de servicii Internet dintr-o data.

Furnizand dovezi in urma unei anchete parlamentare, Edward Snowden a facut dezvaluiri despre Agentia Nationala de Securitate a Americii (NSA) ca operatorii care schimba informatii priviind datele de pe internet sustineau BND incalca o clauza in Legea G10 care limita efectuarea interceptari in masa, la o cincime din latimea de banda in orice moment.

Procesul a fost intentat de catre De-Cix, Ministerului de Interne German la un tribunal administrativ din Leipzig. Ministerul nu a facut niciun comentariu pana la publicarea informatiei.
 
Purtatorul de cuvant al DE-CIX, Titt Carsten a declarat ca procesul nu a fost determinat de reclamatiile  clientilor cu privire la activitatile BND. "Nu exista nicio presiune din partea clientilor. Am vrut doar sa indreptam legea si sa vedem daca este intr-adevar legal ce fac", a declarat acesta, adaugand ca potrivit rezultatelor prezentate in documentul Papier (fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Germaniei) este foarte clar ca BND a incalcat legea.

Cei mai mari furnizori de tehnologie si de telecomunicatii din lume utilizeaza  facilitatea De-Cex din Frankfurt:  Amazon AMZN 1.15% , Microsoft MSFT 0.10% , Apple AAPL -0.80% , Google GOOG -0.37% , Facebook FB 0.54% si Verizon VZ -0.19% .
 
In urma cu doua saptamani a aparut in presa infomatia ca BND foloseste sistematic colectarea si utilizarea datelor personale ale oamenilor fara nici un temei juridic. S-au scurs informatii in mass-media dintr-un raport al comisarului federal de protectie a datelor din Germania in care se relata ca BND a folosit in mod regulat supra-colectarea de informatii utilizand software-ul XKeyscore NSA, incalcand astfel legea germana.

De asemenea, raportul arata ca BND a transmis informatii colectate despre cetatenii germani catre NSA si prin urmare a incalat  Legea G10 .
Guvernul german incearca in prezent sa adopte o noua lege privind activitatea BND insa  criticii spun ca prin noua lege ar urma sa valideze activitatile ilegale ale agentiei.

Sursa
fortune.com.
Parallax

Vizualizari
92
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri