Dani Rockhoff

Miliardara la startup, falita in doua luni. Elizabeth Holmes si cazul Theranos

Imagine principala
Miliardara la startup, falita in doua luni. Elizabeth Holmes si cazul Theranos
Elizabeth Holmes, startup-miliardara falita in doua luni. Firma sa Theranos are valoare de piata zero, potrivit Forbes

Anul trecut, americanca Elizabeth Holmes tinea conferinte, aparea la TV si pe coperti de reviste. Ea era considerata un star antreprenorial si comparata, ca potential de succes, cu Steve Jobs, fondatorul Apple. Tanara fondatoare a startup-ului Theranos, care se ocupa cu analize ieftine de bacterii si virusi in sange, se afla, la mijlocul lunii martie 2016, pe locul al 15-lea in topul miliardarilor, facut de Forbes. Averea ei, bazata pe participatia la Theranos, era evaluata la 4,5 miliarde dolari. Acum, valoarea firmei s-a prabusit la zero, dupa cum relateaza mass-media germana. Antreprenoarea a ajuns dintre slaviti printre huliti, fiind in centrul unei anchete desfasurate de autoritatile din SUA.

"Singura miliardara startup, Elizabeth Holmes, si-a pierdut intreaga avere, care e acum zero, dupa cum calculeaza revista din SUA Forbes" scrie cotidianul economic Handelsblatt.de. Holmes detine 50% din startup-ul Theranos, fondat in 2003 la Palo Alto, numele fiind un derivat din therapy si diagnosis. Acesta era pe cai mari anul trecut, fiind evaluat, in procesul atragerii de investitii, la 9 miliarde dolari.

Forbes avea insa, inca de pe atunci, anumite rezerve, scriind ca "800 de milioane de dolari ar fi o suma mai realista". Cu toate acestea, o plasa pe Holmes pe locul 15, intre super-bogati. Handelsblatt o considera, "cea mai bogata miliardara in varsta de 32 de ani, cu o avere de 3,6 miliarde euro, fara sa fi mostenit ceva". La Theranos, Holmes nu detine decat actiuni obisnuite, si nu preferentiale, asa ca, in cazul insolventei firmei, ea va sta la coada pentru recuperari de bani, ca toti ceilalti.

Revelatia medicala pe care o propune Theranos este – sau, mai degraba, era - "the lab test, reinvented" (n.t. - testul de laborator, reinventat). Pe scurt, startup-ul promitea, prin examenele de laborator facute pe probe cantitativ reduse de sange, efectuarea de multiple si complexe testari medicale. Depistare de virusi si bacterii in laboratorul clinic al Theranos, la preturi foarte accesibile, Medicare, Medicaid, cum s-ar spune "sanatate pentru oricine" in SUA, unde nu oricine isi poate permite o asigurare de sanatate pe masura nevoilor sale. Aceste facilitati au propulsat valoarea investitionala a startup-ului lui Holmes la 9 miliarde dolari.

In octombrie 2015, Wall Street Journal a inceput insa sa publice o serie de articole care puneau la indoiala tehnica folosita in analizele de laborator ale Theranos. Iar din sutele de testari promise pe probele mici de sange, doar 200 s-ar fi putut realiza in fapt.

Tehnologia Theranos a fost pusa la indoiala. S-a afirmat ca aceasta nu functioneaza pe probe atat de mici de sange prelevat, dupa cum ar fi dovedit-o rezultatele analizate, alternativ, pe aparatele unor producatori traditionali de tehnologie de laborator. Theranos a respins acuzatiile care i s-au adus, mentionand ca tehnicile practicate in firma ar fi in curs de perfectionare.

In 2016, Theranos a fost luat sub lupa de departamentul de control al autoritatii sanitare din SUA, CMS. La finele lunii ianuarie, aceasta ar fi declarat ca practicile de laborator ale companiei ar fi "un pericol direct pentru sanatate si siguranta pacientilor". CMS a amenintat chiar cu interzicerea testarilor de sange facute in laboratoarele firmei, cel putin provizoriu. Procesul este in curs de desfasurare.

Startup-ul a intrat si in atentia autoritatii de supraveghere a burselor din SUA (SEC), fiind anchetat si in California, unde se afla sediul Theranos. Acuzatia e de prezumtiva inselaciune a investitorilor. Prin promisiunea de a revolutiona testarea sangelui prelevand cantitati mult mai mici de sange decat cele uzuale, startup-ul si fondatoarea lui, Elizabeth Holmes, ar fi atras finantari importante in vederea dezvoltarii, inseland asteptarile investitorilor sai. In plus, "o serie de pacienti investigati ar ameninta cu plangeri colective", mai scrie Handelsblatt.de.

Citeste si:

Topul celor mai neinspirati antreprenori, in 2015. Startup-uri faimoase ale caror sefi au dezamagit

Parallax

Vizualizari
242
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri