Raluca Abrihan

Google a lansat si in Romania "Atelierul Digital" - o platforma online pentru cresterea competentelor digitale

Imagine principala
Google a lansat si in Romania "Atelierul Digital" - o platforma online pentru cresterea competentelor digitale
​Google a anuntat lansarea in Romania a programului Atelierul Digital, o platforma online gratuita care ofera tinerilor pregatire in domeniul marketingului digital si in dezvoltarea afacerii cu ajutorul internetului.

Nevoia de competente digitale este una dintre cele mai mari provocari ale Uniunii Europene si ale Europei Centrale si de Est in particular. Potrivit datelor Comisiei Europene, in viitorul apropiat, 90% dintre slujbe vor necesita cunostinte digitale. Comisia Europeana estimeaza ca, pana in 2020, 825.000 de locuri de munca vor fi neacoperite din cauza acestui decalaj, arata Google.

Conform Digital Economy & Society Index (DESI), Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste competente digitale. Doar 16% dintre romani au cunostinte digitale de baza, in comparatie cu media de 30% a EU151 si 26% in tarile NMS132, arata un raport DELab.

Mai mult, 43% dintre romani declara ca nu au deloc competente digitale, ceea ce este mult peste media de 25% in tarile NMS13 si 14% in EU15. Doar 8% dintre romani cred ca au cunostinte digitale destul de solide pentru a face fata intr-un mediu de lucru competitiv.

Pentru a creste nivelul cunostintelor digitale in Romania, Google a creat platforma online Atelierul Digital.

„Internetul este esential in societatea de astazi, oferind oportunitati si mijloace de dezvoltare antreprenorilor si afacerilor. Vrem ca prin programul Atelierul Digital lansat astazi sa oferim un instrument care sa ajute viitoarea forta de munca si antreprenorii in obtinerea cunostintele digitale atat de importante in economie. Speram ca acest lucru sa contribuie la sprijinirea Romaniei in exploatarea oportunitatilor oferite de economia digitala”, spune Dan Bulucea, Country Director Google Romania.

Atelierul Digital ofera pregatire in lumea digitala sub forma unor cursuri video gratuite, pe o gama cuprinzatoare de domenii: de la cum sa-ti construiesti prezenta online, la campanii de marketing in social media sau utilizarea mediul mobil pentru a atrage noi clienti. Utilizatorii pot alege o anumita tema pe care vor sa se pregateasca sau sa urmeze intregul curs online. La final, pot alege sa dea un test si, daca il trec, vor primi o certificare din partea Google si IAB Europe. Intregul curs cuprinde 89 de lectii, impartite in 23 de teme.

Programul "Digital Skills" (din care face parte si Atelierul Digital) a fost lansat in 2015 si este disponibil in 12 tari (Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Suedia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Polonia, Bulgaria si Ungaria), iar din acest an se va extinde in alte 20 de tari.

Reprezentantii companiei spun ca prin acest program au pregatit pana acum 1 milion de persoane, pe care le-au ajutat sa isi dezvolte aptitudinile digitale, si ca in acest an intentioneaza sa includa in program alte 1 milion de persoane.

“Ne vom dubla targetul. Si ne extindem si catre alte tari. Oricine ar trebui sa poata sa isi dezvolte aptitudinile digitale indiferent de varsta sau de celelalte aptitudini pe care le are”, a declarat Matt Brittin. 

Bugetul alocat initial acestui program a fost de 25 de milioane de euro, dar aceasta suma s-ar putea sa mai creasca, potrivit sefului Google. Acest program prevede implementarea a diferite proiecte online adaptate fiecarei tari in parte, dar si intalniri si cursuri cu specialisti in digital si se adreseaza in speical antreprenorilor care detin afaceri mici.

“Am fost intrebat adesea cum se face ca europenii nu au reusit sa lanseze companii tehnologice mari precum Google, Facebook sau Twitter. Motivul este ca atunci cand lansezi o afacere in Statele Unite si iti pui problema sa ai succes in SUA va trebui sa te adresezi unei piete de 300 de milioane de oameni. Cand lansezi o afacere intr-o tara europeana si te gandesti la succesul pe plan national, vorbim de alte cifre, spre exemplu, piata din Germania este de doar 80 de milioane de locuitori. Dar daca lansezi o afacere in Europa si pleci de la premisa de a servi o piata de 500 de milioane de oameni, acest lucru ar putea face diferenta pentru business-ul tau”, mai spune Matt Brittin, in cadrul evenimentului “Digital Skills: Creating Economic Growth Across Europe”, la inceputul acestui an, la Bruxelles.

Programul "Atelierul Digital” lansat astazi este parte a proiectului “Digital Skills”, dedicat cresterii cunostintelor digitale la nivelul companiilor si persoanelor din Europa, prin pregatirea unui numar si mai mare de antreprenori si studenti.

Citeste si:

Seful Google Europa: “Afacerile online ar putea avea acces la o piata de peste 5 miliarde de oameni in urmatorii ani”. Romania ia startul de pe ultimul loc



Parallax

Vizualizari
1577
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri