Raluca Abrihan

Seful Movidius: Cum arata viitorul dronelor – piata de curierat ar putea depinde de aceste dispozitive in urmatorii ani

Imagine principala
Seful Movidius: Cum arata viitorul dronelor – piata de curierat ar putea depinde de aceste dispozitive in urmatorii ani
Timisorenii de la Movidius au anuntat, recent, ca au inceput sa construiasca drone impreuna cu unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de dispozitive din lume, DJI. Cum vede seful companiei viitorul acestei industrii si cand vom putea vorbi de o piata a dronelor pe plan local.

Movidius este o companie IT cu sediul in Silicon Valley, dar care are doua sedii in Europa, unul in Dublin si celalalt in Timisoara. Pe plan local, compania a fost deschisa in 2005, de catre Valentin Muresan, CEO Movidius Romania, care, dupa zece ani in care a lucrat pentru filiala din Dublin, s-a intors pentru a deschide centrul de la Timisoara, care in momentul lansarii pe piata avea doar 3 angajati. In prezent, subsidiara locala a ajuns la o echipa de 90 de oameni.

Reprezentantul companiei recunoaste ca una dintre cele mai mari provocari intampinat la lansarea pe piata a fost aceea de a gasi specialistii de care avea nevoie. "Problema numarul 1 este sa gasesti talentul potrivit pentru tehnologia pe care o construiesti (piata romaneasca fiind in formare, nu are veterani in domenii de varf, precum computer vision sau inteligenta artificiala). Faptul ca a existat in ultimii 5-10 ani mirajul Vestului, multi oameni buni care au devenit experimentati in 3-5 ani au devenit foarte interesanti pentru firme din vest. Din fericire, ultimul fenomen s-a cam extompat, mai mult, am angajat recent cinci romani care au lucrat in Vest si s-au hotarat sa se intoarca acasa", povesteste Valentin Muresan.

Compania pe care o conduce construieste un procesor de continut media de tip imagine si video ultraperformant care consuma foarte putine resurse energetice si spatiu. Myriad - tehnologia dezvoltata de aceasta - este folosita in construirea de telefoane mobile, drone si alte dispozitive inteligente. Printre cei mai mari colaboratori ai Movidius se numara DJI si Google. De la aceasta din urma, compania a primit anul trecut o investitii de 40 de milioane de dolari.

Tehnologia realizata de timisorenii de la Movidius este folosita in special in constructia de  drone care detecteaza obstacole si le evita in timp ce urmaresc obiectul/persoana de interes, headseturi de realitate augmentata care incearca sa recunoasca gestica mainilor si sa urmareasca orientarea ochilor pentru a ajuta la interfata headsetului cu operatorul, camere "always on" cu retele neuronale antrenate sa recunoasca: oameni, pietoni, situatii de criza, potrivit CEO-ului Movidius.

"As zice ca telefoanele mobile vor deveni niste 'accesorii' are viitoarelor camere inteligente care vor fi purtabile", mai adauga Muresean.

Cat despre zona pe care se concentreaza in special acum, cea a dezvoltarii de drone, el recunoaste ca in Romania nu putem vorbi inca de o piata in acest domeniu, avand in vedere ca un asftel de produs, permormant, costa peste 1.000 de euro. Dar, la nivel mondial "exista o componenta mare de hobby pe care o targeteaza acum tot mai mult DJI Phantom4", explica seful Movidius.

Totodata, el este convins ca in urmatorii cinci ani, chiar si la noi in tara,  mari operatori de posta/curierat/distributie de obiecte usoare, vor introduce drone in curierat. "Nu mult dupa aceea vorm vorbi de un spatiu aerian alocat pentru drone. Iar cel mai bun exemplu aici este proiectul Amazon", mai  spune Valentin Muresan.

Movidius SRL, subsidiara din Romania, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 11 milioane de euro, potrivit reprezentantului companiei.

Legat de dezvoltarea afacerii in viitor, el nu exclude posibilitattea extinderii prin achizitionarea unor startup-uri, co conditia ca acestea sa fie specializate pe domeniile computer vision, deep learning, inteligenta artificiala.

Parallax

Vizualizari
167
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri