Vlad Barza

Cum vrea un startup romanesc sa scoata din izolare zone inaccesibile, instaland mici retele mobile de telefonie si internet

Imagine principala
Cum vrea un startup romanesc sa scoata din izolare zone inaccesibile, instaland mici retele mobile de telefonie si internet
​Legba, un startup romanesc cu nume inspirat de mitologia voodoo, face teste extinse cu echipamente telecom si in toamna spera sa semneze in America Centrala primul contract pentru instalarea unei retele mobile atipice, dar utila. Compania isi propune sa monteze in zone rurale izolate sau in zone muntoase accidentate retele de telefonie mobila ce nu necesita turnuri mari, generatoare uriase sau instalatii gigantice de racire. Aceste retele pot fi instalate rapid si, mai mult, pot fi de un real folos daca intr-o zona izolata se intampla un dezastru si este nevoie de acoperire mobila rapida.

Legba construieste retele complete de telefonie mobila "software-defined" un produs la care protocoalele de comunicare din reteaua radio a unui operator de telefonie mobila sunt transpuse in software. Toate functionalitatile specifice unui protocol radio sau unui standard sunt facute prin software. Functionalitatile sunt implementate in software, folosind hardware generic.

Fata de companiile consacrate ce construiesc echipamente de retea, solutia Legba este mai ieftina si mai usor de instalat, sustine seful companiei, David Burgess, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Numele Legba vine de la o zeitate din practicile voodoo haitiene, Legba este spiritul responsabil pentru comunicarea dintre oameni si restul lumii spiritelor. "Niciun muritor nu poate lua legatura cu un spirit,  pana nu a luat legatura cu Legba mai intai. Am ales numele fiindca  noi construim retelele de acces radio si cu aceste retele, pana nu stabilesti conexiunea, nu ai servicii functionale", spune seful companiei.

Pentru ca nu necesita turnuri mari, generatoare uriase sau instalatii gigantice de racire, reteaua este usor de instalat in special in zone rurale izolate sau in zone muntoase accidentate. Aceste retele pot fi instalate rapid si, mai mult, pot fi de un real folos daca intr-o zona izolata se intampla un dezastru si este nevoie de acoperire mobila rapida. Reteaua este insa la fel de usor de instalat in orase (in special in zone aglomerate unde este nevoie de 4G).

Aproape de primul contract

Legba s-a infiintat in toamna lui 2013 si pana in prezent retelele sunt in faza de testare cu o serie de operatori telecom "Nu avem inca o retea <in productie> instalata, suntem in discutie cu o serie de clienti pentru a face asta, iar cand lucrul se va intampla, probabil in septembrie sau octombrie, atunci va fi un moment de referinta pentru noi", spune David Burgess.

Compania tinteste tari din America Centrala si zona Caraibelor, purtand deja discutii cu companii telecom de acolo, o zona cu 20 de tari insulare mici. In prezent, cei de la Legba discuta cu patru operatori telecom ce au agende diferite, astfel ca nu se stie cu cine va fi lansata prima retea.

Burgess spune ca in momentul infiintarii companiei se astepta ca primul client sa apara in doi ani, dat fiind ca decizia instalarii unei astfel de retele nu se ia usor din moment ce clienti sunt conservatori si vor intai sa vada cum functioneaza o retea creata de o companie mica. Legba nu discuta cu multinationale din industria telecom, ci cu operatori locali mai mici ce detin licente in diverse piete din America Centrala. Dureaza pana cand operatorii decid sa instaleze o astfel de retea, iar acest lucru este normal, din moment ce durata de viata a unei retele este de 15-20 de ani.

Clientii vizati de companie sunt operatorii de telefonie mobila care, fie trebuie sa construiasca retele noi de acces la servicii de telefonie mobila, fie doresc sa le extinda pe cele existente in zone greu accesibile. Echipamentele sunt versatile fiindca pe acelasi care ruleaza 2,5 G se poate face upgrade la 4G, sau chiar 5G

O solutie de mare ajutor in caz de dezastru

In functie de locul izolat in care sistemul este instalat, raza de acoperire poate varia intre 7 si 20 de km. Ce se poate face in aceasta raza?  "Noi testam retele 2,5G si pot fi initiate convorbiri audio, pot fi trimise mesaje si conexiunea internet este ideala pentru web-browsing, trimitere de e-mail si de mesaje instant", spune David Burgess.

Partea foarte utila este ca reteaua poate fi rapid instalata in cazul unui dezastru intr-o zona izolata, comunicarea fiind posibila. In plus, fiindca reteaua se bazeaza pe software, puterea ei poate fi reglata instant in functie de necesitati, spre exemplu daca intr-un anumit moment reteaua trebuie sa deserveasca mai multi useri.


David Burgess (foto - HotNews)

Practic, reglajele software pot face la un anumit moment raza de acoperire a retelei sa scada, insa ea sa poata fi utilizata de mai multi oameni in acea raza micsorata.

"Daca vorbim de o operatiune de salvare, echipamentele noastre pot fi montate pe un elicopter si atunci acoperirea retelei este de 20 km Instalarea nu este deloc complicata si poate dura cateva ore in caz de urgenta, iar sistemele nu sunt influentate pe vreme rea
".

Cat costa instalarea retelei? Base-station-ul este 12.000 de dolari, iar echipamentele de baza ale retelei costa 25.000 dolari/unitate. Un echipament de baza poate deservi 10.000 de useri, iar in cazuri speciale, chiar 20.000. Costurile totale de instalare variaza in functie de cat de dificil este terenul si vor fi mai mari in zone extrem de accidentate.

David Burgess spune ca Legba s-a straduit sa simplifice cat mai mult tehnologia folosita si mai ales managementul retelelor instalate,  astfel incat costurile de operare sa fie cat mai reduse fata de cele ale companiilor mai mari. Clientii isi vor putea gestiona singuri retelele, astfel ca Legba nu trebuie sa trimita oameni pentru mentenanta in locurile unde instaleaza retelele.

"Am discutat si discutam cu operatori mobili in Romania si cred ca sunt multe zone rurale unde tehnologia noastra s-ar potrivi. Stiu ca in multe sate romanesti nu este semnal GSM si acestea sunt zonele carora ne adresam"


Poate compania sa aiba in Romania ca si client o Primarie care spune ca s-a saturat sa fie semnal atat de slab in zona? "In Romania nu putem, insa sunt tari in care asta se poate, de exemplu zona centrala a Mexicului. Trebuie sa ai licenta de telefonie mobila, nu poti opera o astfel de retea fara o licenta mobila in Romania", precizeaza CEO-ul companiei.

Care sunt ambitiile companiei


"Ambitiile noastre sunt sa devenim un furnizor global de echipamante de retea care sa opereze la acelasi nivel cu Huawei si Ericsson", spune David Burgess care precizeaza ca, desi numarul de angajati este redus in comparatie cu vendorii mari, fiindca e vorba de un startup, avantajul este ca nu se dezvolta propriul hardware, ci este folosit un hardware generic "Datorita acestui lucru nu avem nevoie de inginerie hardware care ar insemna ca ne-ar trebui multi bani si mult timp. Evitand hardware-ul "proprietar" evitam multe cheltuieli ulterioare cu dezvoltarea".

El spune ca, daca Legba ar trebui sa dezvolte hardware-ul pentru tot ce face, nu ar avea cum, fiindca exista companii dedicate ce produc echipamente hardware excelente. Cei de la Legba spun ca utilizarea hardware-ului generic nu este o constrangere, fiindca operatorii isi pot instala, configura si mentine echipamentele in mod autonom si nu mai este nevoie de "training" specializat.

"Cand spun ca as vrea sa ajungem ca Huawei si Ericsson nu spun ca avem nevoie de atat de multi oameni pentru a face ce fac si ei, insa ambitia noastra este sa furnizam echipamente la acest nivel si sa deservim clienti de acel nivel".

Legba are, impreuna cu partenerul de business Null Team, 20 de angajati, cele doua companii fiind independente ca actionariat, insa au in comun mai multe aspecte operationale care cresc eficienta ambelor companii. Legba continua angajarile si in scurt timp efectivele se pot mari cu trei persoane

De ce retelele clasice sunt atat de scumpe

Operatorii care doresc sa construiasca sau sa-si extinda retelele in zone rurale greu accesibile sau indepartate, cum ar fi regiunile montane, se confrunta cu o serie de dificultati. Una dintre ele este legata de gradul de dezvoltare al infrastructurii din zona. Daca reteaua electrica este precara sau chiar lipseste, operatorii folosesc generatoare diesel pentru alimentare, ceea ce, in multe locuri, este costisitor in termeni de transport, depozitare si securizare (cazuri frecvente de furt).

Costurile pot creste cu pana la 20% pentru personal si sisteme de securizare suplimentara. Apoi, un turn de telefonie mobila este in general o constructie de dimensiuni mari, care atrage costuri ridicate de infrastructura - de la autorizari la chirie, constructia sitului, echipamente, alimentare, intretinere etc.

SatSite si cateva detalii tehnice

O retea precum cea propusa de Legba, care foloseste base-station SatSite, va putea folosi piloni de dimensiuni mult mai reduse, ceea ce contribuie la scaderea tuturor costurilor. SatSite are un consum de putere scazut (45W), care ii permite operarea pe baza de energie solara sau eoliana si elimina nevoia aparatelor de aer conditionat care constituie mai mult de jumatate din energia consumata de un turn.

Practic, echipamentele companiei transforma partea de comunicatie radio in software, iar acest lucru aduce o simplificare a instalarii si configurarii retelelor la locul instalarii.

Base-station-ul numit SatSite are dimensiuni reduse (31cm x 20cm x 10 cm si doar 4.5 kg), este construit in Romania si costurile sunt mai reduse datorita acestui lucru. In plus, prezenta sistemului pasiv de racire (care elimina necesitatea folosirii aparatelor de aer conditionat sau ventilare) permit construirea unor retele mai flexibile, mai adaptabile, si de dimensiuni mai mici.

Produsele pot fi folosite pentru a construi o retea completa - base station-ul SatSite reprezinta intreaga parte de retea radio (nefiind nevoie de alte componente din ecosistemul clasic) si comunica direct cu serverul de core network, YateUCN. Acesta contine atat componentele din retele 2.5G cat si LTE. Comunicarea intre ele se face prin protocoale SIP sau GTP, spre deosebire de interfata clasica SS7 MAP-A, ale carei costuri sunt mult mai ridicate.

Practic, base station-ul comunica direct cu core-ul, ceea ce nu se intampla in arhitectura clasica. La retelele instalate de companie este posibil pentru ca a fost integrata si partea de controller (base station controller) din arhitectura radio, ceea ce inseamna ca este nevoie de mai putine echipamente decat in mod normal (deci o arhitectura mai simpla).

Interesant este ca Legba a ales sa se concentreze pe tehnologiile 2.5G si 4G, in detrimentul celei 3G. "3G este o tehnologie bazata pe o arhitectura complicata, foarte costisitoare, si ale carei avantaje pot fi suplinite foarte usor prin 2.5G si 4G. De exemplu, 2.5G ofera acoperire mai extinsa, ceea ce o face o alegere mai buna in zone cu o densitate scazuta a populatiei, cum ar fi zonele rurale sau cele montane. Pentru marea parte a nevoilor curente, atat de voce cat si de date, 2.5G este o tehnologie ideala in multe locatii. Pe masura ce nevoile si cerintele utilizatorilor cresc, reteaua poate fi upgradata software la 4G, adica printr-o o minima interventie asupra echipamentelor retelei existente, pentru a oferi un trafic de date superior din punct de vedere al vitezei si calitatii. Avand o retea mixta 2.5G/4G, operatorii pot servi un numar mai mare de utilizatori, fara a avea nevoie sa construiasca o retea noua pentru trafic 4G LTE".

Conform datelor ONRC, Legba SRL are sediul in Bucuresti si s-a infiintat in septembrie 2013. Exista doi asociati: David Burgess  (persoana fizica) si o companie germana din Frakfurt pe Main, Liquid Broadband. Conform datelor Ministerului Finantelor, in 2014 Legba a avut o cifra de afaceri de peste 1,3 milioane lei, iar profitul net a fost de aproape 20.000 lei. Numarul de angajati era de noua.


Despre David Burgess, CEO Legba

David Burgess are o experienta indelungata in dezvoltarea de sisteme radio digitale si tehnologii pentru retele de telefonie mobila. A initiat proiectul OpenBTS in 2008 si este cofondator al Range Networks (2011). In 2014 s-a stabilit in Bucuresti, unde a infiintat Legba. In parteneriat cu Null Team SRL, Legba lucreaza la crearea unei noi generatii de sisteme pentru telefonia mobila, printre care YateBTS si YateUCN.
Parallax

Vizualizari
252
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
5G 5G... lmao! I don't think they read the specs for 5G. Bad thing NVIDIA with its jetson tk1 and tx1 and FFTW enables clowns like this to exist...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri