Vlad Barza

O companie din Israel a dezvoltat un soft de recunoastere faciala care poate preveni atacurile din lacasurile de cult

Imagine principala
O companie din Israel a dezvoltat un soft de recunoastere faciala care poate preveni atacurile din lacasurile de cult
​Churchix, un startup din Tel Aviv care dezvolta solutii software de recunoastere faciala, si-a gasit clienti in randul mai multor biserici din SUA fiindca programul, cumulat cu o baza de date a Politiei, poate recunoaste cand in lacasul de cult au intrat persoane cu cazier, scrie Times of Israel. Cererea unor astfel de solutii va creste pe fondul incidentului din Charleston unde un tanar a impuscat mortal noua persoane de culoare intr-o biserica metodista, atacatorul stand in biserica o ora pana a declansat masacrul.

Bisericile, spre deosebire de scoli, nu pot sta inchise si nu pot fi pazite de garzi inarmate, ci trebuie sa stea mereu deschise pentru a-i primi pe credinciosi. Tocmai de aceea, lacasurile de cult ale tuturor confesiunilor sunt vulnerabile in fata unor atacuri inarmate, iar pentru protejarea celoir care viziteaza aceste locuri trebuie gandite solutii high-tech.

Un startup infiintat la Tel Aviv si denumit Churchix poate identifica persoanele ce intra intr-o biserica si, daca exista o baza a Politiei cu care poate compara fetele, poate depista cand in lacasul de cult a intrat, spre exemplu, un individ dat in urmarire generala. Cateva biserici din SUA deja au apelat la solutiile companiei si au fost cazuri in care in biserica au fost depistate persoane care au la activ infractiuni de natura sexuala.

Interesant e ca aceasta aplicatie a fost gandita cu scopuri mult mai pasnice, povesteste Moshe Greenshpan, CEO al companiei care a produs programul. Ideea initiala a fost ca bisericilor sa li se ofere o "unealta" prin care sa vada cati oameni le frecventeaza, insa freedback-ul a mutat focusul de pe statistici, pe securitate.

Seful companiei nu a dat numele bisericilor care folosesc solutia fiindca nu vrea ca acestea sa aiba de suferit. Unii activisti au spus ca nu e normal sa fie monitorizati cei care merg la biserici, sinagogi si alte lacasuri de cult.

Greenshpan spune ca intelege de ce soft-ul este controversat, insa ii asigura pe toti ca bisericile care il folosesc nu fac publice datele si nici nu le furnizeaza unor terte parti.

Interesant este ca fondatorul companiei se gandise in prima faza sa creeze o solutie de recunoastere faciala a actorilor dintr-un film, mai ales ca sunt destui oameni care nu-si amintesc numele protagonistilor din filme, desi fetele lor le sunt cunoscute.

Compania a renuntat la ideea cu actori dupa ce o biserica importanta din SUA i-a cerut un prototip pentru solutia software de monitorizare a vizitatorilor si asa a luat nastere produsul final.
Parallax

Vizualizari
42
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri