Cei 200.000 Euro pentru microintreprinderi: Termenul de depunere s-a prelungit iarasi

de CZ 18 aprilie 2017
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene prelugeste pentru a doua oara termenul de depunere a proiectelor pentru fondurile europene de 25.000 euro - 200.000 euro, destinate microintreprinderilor. De asemenea, se prelugeste si teremenul pentru cererea ajutoarelor regionale de stat si a ajutoarelor de minimis, de pana la 1 milion euro. Investitiile acceptate acopera o larga paleta de afaceri in productie si servicii, de la constructii si confectii, pana la depanare de calculatoare, software, reprezentare media, sali de fitness etc.

Saptamana trecuta ministerul de resort a anuntat ca urma sa prelugeasca termenele de depunerea porietelor, ca urmare a restrictionarii accesului noilor utilizatori la sstemul electronic de depunere, MYSMIS 2014, pe fondul unor lucrari de remediere a unor deficiente.

Termenul nou pentru POR 2.1 A - microintreprinderi - max. 200.000 Euro

Antreprenorii cu microintrepreinderi vor putea depune proiectele, in cadrul apelului POR/14/2/1/ (2.1.A - Microintreprinderi), pana la 04.05.2017, ora 12:00:00, in sistemul electronic MySMIS 2014.

Este vorba despre Cod apel (MySMIS): POR/14/2/1/Consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor in domeniile competitive identificate in SNC si PDR-uri.

Aceasta este a doua prelungire, termenul precedent fiind 27 aprilie 2017, iar termenul initial, 27 ianuarie.

Apelul face parte din Programul Operational Regional, Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Apelul de proiece s-a deschis in data de 27 iulie 2016, fiind pusi la bataie 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat.

Sprijinul nerambursabil pentru fiecare proiect este prevazut intre 25.000 de Euro si 200.000 de euro. Intensitatea acestui ajutor de minimis este de maximum 90%, ceea ce inseamna ca firma solicitanta trebuie sa contribuie cu cel putin 10% din valoarea proiectului.

De la bun inceput, trebuie mentionat ca firmele din Bucuresti si judetul Ilfov NU vor putea beneficia de acest sprijin nerambursabil.

Celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate sume diferite din anvelopa finantarii valabile in acest apel de proiecte:


clic pentru a extinde

documente
(26 Mai 2016) PDF, 310KB
Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban, în regiunea de dezvoltare în care a fost depusă cererea de finanțare.

Firmele care vor putea accesa banii europeni trebuie sa aiba vechime de cel putin 1 an si sa desfasoare activitati in anumite domenii. Codurile CAEN acceptate acopera o larga paleta de afaceri in productie si servicii, de la constructii, confectii, pana la depanare de calculatoare, software, reprezentare media, sali de fitness etc.

Investitiile eligibile pentru co-finantare prin acest program includ:

 • Construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie/ prestare servicii
 • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.


Termenul pentru 2.2 POR - 200.000 Euro - 1 milion Euro

A fost prelungita si perioada de depunere a proiectelor in cadrul liniei de finantare POR 2.2, prin care se ofera fonduri europene intre 200.000 Euro si 1 milion euro microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
 

Noul termen de depunere a proiectelor in cadrul apelului POR/102/2/2/ (P.I. 2.2. ¬ IMM) este astfel 30.08.2017, ora 12:00:00.

Vorbim aici despre Cod apel (MySMIS): POR/102/2/2/Imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri, in sectoarele competitive identificate in SNC.

Banii sunt disponibili pentru firme din toata tara, cu EXCEPTIA Bucurestiului, a judetului Ilfov si a ITI Delta Dunarii.

In plus, firmele solicitante trebuie sa fie microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii din mediul urban, sau a intreprinderi mijlocii din mediul rural.

 • microintreprinderi - au mai putin de 10 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
 • intreprinderi mici - au mai putin de 50 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
 • intreprinderi mijlocii - au mai putin de 250 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.

Firmele pot fi societati comerciale infiintate pe baza Legii 31/1990 sau cooperative infiintate pe baza Legii 1/2005.

Conditie de vechime: Solicitantul a desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendata temporar oricand in anul curent depunerii cererii de finantare si in anul fiscal anterior si a inregistrat profit din exploatare (>0 lei) in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.

O intreprindere care depune cererea de finantare in cursul anului 2017, trebuie sa fi fost infiintata cel mai tarziu la 4 ianuarie 2016 (prima zi lucratoare din anul 2016) si sa fi inregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2016.

Conditie legata de numarul salariatilor:
Solicitantul a inregistrat un numar mediu de salariati de cel putin 3, in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare

Locul de implementare a proiectului este situat in:
 • in mediul urban (inclusiv sate apartinatoare de orase) pentru IMM-uri
 • in mediul rural pentru intreprinderile mijlocii

NU sunt eligibile investitiile localizate in teritoriul acoperit de ITI Delta Dunarii si de regiunea Bucuresti-Ilfov.

Cererea de finantare trebuie sa fie depusa la organismul intermediar POR (ADR) aferent regiunii de dezvoltare in care urmeaza a se implementa proiectul.

Ajutorul de stat regional pentru investitii poate fi folosit pentru:

 • Construirea, extinderea spatiilor de productie/servicii;
 • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Ajutorul de minimis poate fi cheltuit pentru:

 • Implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii;
 • Internationalizare (participarea, la nivel international, in afara Romaniei, la targuri, misiuni comerciale, expozitii, in calitate de expozant).

Proiectul propus in cererea de finantare trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, investitii in active corporale, finantabile prin ajutor de stat regional (construire, extindere, dotare spatii de productie/servicii).

Resurse utile:

Descarca de AICI modificarile operate

Citeste mai multe dspre cele doua linii de finantare:


10096 vizualizari
adauga comentariu 1 comentariu
O imbecilitate ca fondurile pentru imm-uri nu sunt disponibile pentru Ilfov....
Selo [utilizator]