Claudiu Zamfir

Initiatorul Start-up Nation desfiinteaza conditiile Guvernului pentru antreprenorii care vor sa ia cei 44.000 Euro de la stat. Cele 9 probleme gasite in proiectul normelor de aplicare

Imagine principala
VIDEO Initiatorul Start-up Nation desfiinteaza conditiile Guvernului pentru antreprenorii care vor sa ia cei 44.000 Euro de la stat. Cele 9 probleme gasite in proiectul normelor de aplicare
​Punctajul, criteriile de eligibilitate si alte conditii propuse de Guvern pentru antreprenorii care vor sa obtina cei pana la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) de la stat prin Programul Start-up Nation Romania trebuie modificate iar unele chiar eliminate, considera Florin Jianu, fostul ministru pentru antreprenoriat, cel care a initiat acest program. Jianu, care este membru al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a facut marti o serie de propuneri pentru normele de aplicare a programului de sprijin pentru mici afaceri.





Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de hotarare de guvern privind normele de aplicare a Programului Start-up Nation Romania, prin care statul ar urma sa ofere firmelor noi granturi de pana la 200.000 de lei.

Consultarea publica tine pana pe 3 martie, iar proiectul normelor de aplicare este criticat chiar de catre Florin Jianu, fostul ministru al Antreprenoriatului, care a initiat programul si l-a introdus in programul de guvernare al actualului Executiv. Reamintim ca Jianu si-a da demisia de onoare din Guvern, disociindu-se astfel de controversele acte normative emise de catre Cabinetul Grindeanu privind justitia.

Principalele obiectii ale initiatorului Start-up Nation Romania la intentiile guvernului de a derula acest program:

1. Amestecarea fondurilor europene

"In proiectul de HG se face o oarecare confuzie intre fondurile nationale si fondurile europene si intreprinzatorii nu mai inteleg unde sunt eligibili si unde nu mai sunt eligibili. De exemplu, pe fondurile europene regiunea Bucuresti-Ilfov este exclusa, iar pe fondurile nationale nu este exclusa. Deci nu e normal sa le punem intr-un sigur loc, pentru ca nu se mai intelege la ce facem referire".

"In hotararea de guvern nu trebuie sa facem referire si la fonduile europene. Pentru ca programul Romania Start-up Nation are o componenta insemnata de fonduri europene, fondurile europene vor fi detaliate printr-un ghid specific si aplicarea acestuia va fi conform regulilor Programului Operational Capital Uman (POCU)".

2. Conditii de eligibilitate a cheltuielilor

Proiectul de HG propus de Guvern enumera punct-cu-punct cheltuielile care vor putea fi acoperite cu banii de la stat. CNIPMMR considera ca trebuie specificate doar cheltuielile care NU pot fi acoperite in program, nu si cele eligibile.

"In ordonanta de urgenta (de instituire a Programului Start-p Nation Romania, care preceda hotararea de gvern aflata i dezbatre - n.r.) am spus ca pentru prima oara stabilim costuri neeligibile. Or, hotararea de guvern este din nou construita pe tipuri de costuri eligibile.

Atunci cand alegi costuri neeligibile, dai posibilitatea intreprinzatorului sa faci orice cheltuieli considera, mai putin cele excluse.

Atunci cand stabilesti o lista de cheltuieli eligibile, te limitezi numai la acele costuri. Or, experienta fondurilor nationale si europene a aratat ca e mai bine sa pui doar costurile neeligibile si sa lasi la latiudinea intreprinzatorului sa realizeze planul de afaceri asa cum vrea" - sustine Jianu.

3. Nu se dau bani in avans

Florin Jianu spune ca proiectul de hotarare de guvern privind normele de aplicare a programului prevede ca antreprenorii sa faca investitiile din banii lor, pentru ca abia apoi statul sa le deconteze cheltuielile eligibile. De aceea, Consiliul IMM cere ca statul sa le ofere antreprenorilor avansuri pentru a putea initia macar investitia.

"Trebuie sa introducem cererea de plata ca optiune pentru un intreprinzator. Este foarte dificil pentru un intreprinzator debutant sa-si faca in avans cheltuiala de aproximativ 50.000 euro urmand sa astete rambursare din partea statului. Si atunci trebuie sa introducem aceasta cerere de plata care da posibilitatea intreprinzatorului ca pe baza facturilor sa mearga la decont, sa i se plateasca banii si el sa plateasca furnizorilor. In HG nu este explicat acest lucru".

4. Lipsesc bancile din program

"Eu am gandit programul cu o agentie de implemenare. Cu ajutorul bancilor, intreprinzatorii sa vina, pe baza facturilor si a rocedurilor, sa-si primeasca banii. Capacitatea oficiilor teritoriale este limitata. daca vorbim de 10.000 de startupuri, pentru ele va fi imposibil sa implementeze un astfel de program si trebuie sa fim realisti. De aceea trebuie atrasi de pe piata parteneri. Si pana acum s-a lucrat foarte bine.

Vorbim de ceva vreme de o banca pentru IMM-uri. Pai hai sa implementam o astfel de banca. In programul de guvernare scrie ca in trimestrul III se operationleaza o astfel de banca. Programul Start-up Nation trebuie implemenat printr-o astfel de banca".

5. TVA nu este cheltuiala eligibila

"TVA ar trebui sa fie eligibil. In aceasta forma, TVA reprezina un cost pentru un start-up".
 

6. Nu se pot plati salariile din banii de la stat

"Cred ca trebuie realizata si sustinuta si plata salariilor din ajutorul nerambursabil. Daca obligi intreprinzatorul debutant sa creeze 2 locuri de munca pe care sa le tina 3 ani si nu-l ajuti cu nimic, s-ar putea sa avem mari probleme in ceea ce priveste succesul acestui program. 49% din ajutorul nerabursabil ar putea fi reprezentat de salariile intreprinzatorului si ale celor pe care el ii angajeaza. Iar nu mai putin de 50% sa fie reprezentat de active corporale si necorporale".

7. Nu exista un calendar de implementare a programului

"Nu este pus si explicat nici calendarul de implementare a acestui program. Intreprinzatorii trebuie sa stie perioada in care ei vor aplica, cat va fi deschsa aceasta aplicatie, cat anume vor avea timp pentru implementarea programului si cand anume si in ce transe isi vor primi banii. Propunerea noastra este sa nu depaseasca 12 luni intreaga perioada cuprinsa: aplicatie, evaluare, contractare, implementare si de plata a sumelor aferente intreprinzatorilor".

Intr-o sapatamana, un antreprenor artrebui sa-si infiineze o firma, sa aplice la program si sa poata fi acceptat in program, mai solicita Jianu. Pentru aceasta, insa, ar trebui ca si Legea societatilor comerciale sa se modifice, pentru ca o firma sa poata fi infiintata intr-o singura zi, asa cum - spune Jianu - prevede un proiect lasat de el in minister.

8. Grila de punctaj propusa de minister nu favorizeaza proiectele inovatoare

"Pe grila trimisa de minister, noi avem urmatoarele obiectiuni: in primul rand daca prin OUG s-a stabilit numarul locurilor de munca si anume 2 locuri de munca, nu mai trebuie sa punctezi intr-o grila faptul ca daca creezi mai multe locuri de munca iei un punctaj mai mare sau ca daca iei oameni din randul absolventilor sau al somerilor iar iei puctaj. Aici vorbim despre un program de antreprenoriat, nu un program social. Nu vorbim sa punctezi in 3 randuri, ajungand la 40 de puncte numai cu locurile de munca si categoria din care recrutezi".

"Propunerea noastra vizeaza elemente calitative. Introducem 4 elemente noi:

  • calitatea planului de afaceri: daca proiectul are caracter inovativ, daca introduci o inovatie privind un produs, un proces sau altceva - pentru ca ne dorim sa fie superioara calitatea acestor afaceri.

  • daca justifici cheltuielile bugetare. Daca bugetul pe care l-ai costruit are niste cereri de oferta, are un scurt istoric, de unde ai gasit echipamentul si cum ti-ai fundamentat cheltuielile.

  • daca vizezi si implementezi un sistem de management, acel ISO, tocmai pentru a creste calitatea afacerilor.

  • nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri. Statul este interesat, prin investitia pe care o face, in a aduce inapoi o calitate sporita a mediului de afaceri, dar si taxe sporite, locuri de munca de ocaliate superioara. Daca cifra de afaceri pe care antreprenorul o previzioneaza in anul ulterior primirii grantului depaseste 40% din finantarea nerambursabila, primeste un punctaj, daca este intre 30 si 40%, primeste alt punctaj, daca este sub 20% nu primeste niciun punct".

9. Cursurile de antreprenoriat

"Un alt lucru care ne-a mirat este faptul ca ajungem sa punctam ceva ce nu avem - in Romania e o premiera. Daca asociatul nu a fact niciun curs, primeste 5 puncte. E o premiera la nivel global: sa primesti puncte pentru ceva ce nu ai facut" - reclama Jianu.

Aici CNIPMMR vrea ca antreprenorii care au facut cursuri de antreprenoriat sa fie punctati, dar sa fie punctati si cei care nu au facut astfel de cursuri, dar au studii superioare de management, de exemplu. Iar cei care nu au facut nici cursuri, nici studii superioare de profil sa nu primeasca niciun punct la acest capitol.

Grila de punctaj propus de CNIPMMR:

Grila-propunere CNIPMMR by Claudiu on Scribd




Grila de punctare propusa initial de Guvern in 22 februarie 2017:

Grila-Guvern by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
344
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Corect Sunt niste puncte bine spuse. Tin sa mentionez ca sunt student, lucrez ca programator si doresc sa creez o firma de programare, ideea mea e originala in Romania dar cand ma gandesc la proiectele acestea de "stimulare" nu gasesc o stimulare si vin cu niste intrebari ca sa explic si de ce.Cum platesc eu angajatii ?Cum platesc acel TVA?Cum platesc investitia in echipamentul de lucru?Cum platesc facturile pentru operare? Avand in vedere ca primul produs este gata in 2 - 3 luni minimum, dupa aceea trebuie sa intru pe piata sa gasesc cumparatori? Cum fac eu toate acele plati avand in vedere ca nu am un girant sa acord bancilor pentru un imprumut pentru costurile mentionate mai sus?S-a observat ca nu zic nimic de pretul de marketing?Partea cu studiile sunt de acord, dar as fi preferat daca s-ar fi gandit si la studentii care vor sa inceapa o afacere din timpul studentiei.Programele curente de stimulare favorizeaza deja persoanele care isi permit sa isi puna ideea in practica fara acei bani pe cand restul sunt lasati de izbeliste.
poza de profil
Fonduri nerambursabile Am 63 de ani si o pensie de 750 lei dupa aproape 40 de ani de munca.Ma gandesc sa incep o mica afacere dar nu am fondurile necesare.Am citit toate informatiile pentru finantari dar cu niciun program nu pot incepe ceva.Putere de munca am dar chiar daca apelez la consultanta tot nu rezolv nimic datorita costurilor,de aceea doresc poate cei care implementeaza toate aceste programe de finantare sa se gandeasca si la noi cei trecuti de o anumita varsta sa putem indrazni sa facem mici afaceri pentru subzistenta si de ce nu pentru a ne dezvolta financiar.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri